Ο Θανάσης Γιάχος, πρώην διαιτητής, κατέθεσε στο Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων για τη φάση που σημάδεψε τον τελικό του κυπέλλου Ελλάδας το 2013.

Το ματς ήταν ανάμεσα στον Ολυμπιακό και στον Αστέρα Τρίπολης και μία από τις φάσεις-κλειδιά ήταν το χέρι του Μανιάτη το οποίο δεν τιμωρήθηκε, παρά τις διαμαρτυρίες της ομάδας της Αρκαδίας.

Για αυτή τη φάση, λοιπόν, κατέθεσε τώρα ο διαιτητής της αναμέτρησης και είπε τα εξής.

«Κατηγορούμαι για μια φάση, το χέρι του Μανιάτη στον τελικό Κυπέλλου του 2013. Το ματς είχε επιπρόσθετους διαιτητές. Η συγκεκριμένη φάση έγινε λιγότερο από τέσσερα μέτρα από τον επιπρόσθετο (σ.σ. Τριτσώνης) που ήταν και πιο έμπειρος από μένα. Εγώ έβλεπα από μακριά και είχα και κόσμο μπροστά μου. Δεν πήρα καν χαμπάρι, ήταν έξυπνο χέρι.

Ο συνάδελφος μου είπε ότι δεν υπάρχει τίποτα. Όλοι πάνω του πέσανε, γιατί ήταν δική του ευθύνη. Όταν τελείωσε το παιχνίδι καταλάβαμε τι είχε γίνει. Και προς τιμήν του παραδέχτηκε ότι έδωσε λάθος πληροφόρηση. Εγώ πήρα 7,8 και εκείνος 7,4. Από αυτή τη φάση, είμαι σήμερα εδώ. Τιμωρήθηκα τότε από την ΚΕΔ για 4 μήνες.

Είχα σοβαρά θέματα με τη δουλειά μου, γιατί είμαι τραπεζικό στέλεχος και κατηγορούμαι για κακούργημα. Έχω ταλαιπωρηθεί πάρα πολύ εγώ και η οικογένειά μου και θέλω να αποδοθεί δικαιοσύνη και να γυρίσουμε σπίτι καθαροί και τίμιοι».

Σπάθας: «Δεν έχω παίξει ποτέ στοίχημα»

Πλην του Γιάχου, κατέθεσε και ο Ηλίας Σπάθας, επίσης ως πρώην διαιτητής, ο οποίος κατηγορείται για τον αγώνα Ξάνθη – Παναθηναϊκός το 2014 και για το ματς Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός το 2015.

Στην κατάθεσή του, λοιπόν, είπε τα εξής.

«Ήταν η τελευταία αγωνιστική. Ο Παναθηναϊκός είχε εξασφαλίσει τους στόχους του και έπαιζε με αλλαγές και η Ξάνθη διεκδικούσε την παραμονή της. Αυτό που βίωσα εκεί ήταν πρωτόγνωρο, η Ξάνθη μαζεύει 500 φιλάθλους, εκεί δύο ώρες πριν τον αγώνα είχε 3.000 κόσμο. Όταν ξεκίνησε είχε sold out 8.000 κόσμο. Ήταν δύσκολος αγώνας, πέτυχα τον στόχο μου κατά την άποψη μου, να έχω μια καλή διαιτησία χωρίς να αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Πήρα 8.5 από τον παρατηρητή, σχεδόν άριστα. Είχε δύσκολες φάσεις αλλά εγώ και οι συνεργάτες μου, τα πήγαμε σωστά».

Για τα όσα έχει πει ο Γιάννης Αλαφούζος: «Έχει πει πάρα πολλά, ουδέν πραγματικό στοιχείο ή γεγονός όμως. Όλα αυτά που έχει πει είναι κρίσεις ή γνώμες. Το 2012 μόλις έχει αναλάβει προεδρεία. Παίζω Παναθηναϊκός – Ατρόμητος, στο 35 λεπτό δείχνω κίτρινη στον Σπυρόπολο, ο Αλαφούζος τουιτάρει ότι προσπαθώ να αλλοιώσω το αποτέλεσμα. Στο 40’ δίνω πέναλτι υπέρ του ΠΑΟ. Από εκεί και πέρα ο Αλαφούζος δεν είπε τίποτα. Οι διαιτητές είναι το εξιλαστήριο θύμα».

Για τον αγώνα Αστέρας Τρίπολης – Ολυμπιακός και την αποβολή του Μάσα για θέατρο: «Στην Τρίπολή δύσκολα οι ομάδες παίρνουν αποτέλεσμα. Ο Παναθηναϊκός πρόσφατα έχασε εκεί. Έχουμε μια φάση, μια δεύτερη κίτρινη για θέατρο, στον Μάσα του Αστέρα. Θεωρώ ότι ακόμη και σήμερα, ότι η απόφαση που πήρα είναι σωστή. Το ίδιο μου είχε πει και ο παρατηρητής. Το παιχνίδι έγινε το 2014. Το 2017 όταν έχει γίνει όλος αυτός ο ντόρος, παίζουν Τρίπολη – Ολυμπιακός, διαιτητής διεθνής, ο αγώνας έληξε 0-0 όσο και το δικό μου παιχνίδι. Αποβάλει ο διαιτητής έναν παίκτη με δεύτερη κίτρινη για θέατρο, τον Μάσα, δείχνει τη συχνότητα που αυτός ο παίκτης ξεγελάει τον διαιτητή».

Για το αν έχει παίξει ποτέ παράνομο στοίχημα: «Δεν έχω παίξει ποτέ παράνομο στοίχημα και δεν έχω κερδίσει ποτέ λεφτά. Οτιδήποτε έχω αποκτήσει, ήταν πριν γίνω διαιτητής Α’ Εθνικής.¨Σεβάστηκα το δικαστήριο, ήμουν σε όλες τις συνεδριάσεις εδώ. Υπάρχουν ορισμένα σημεία που ακόμη περιμένω απάντηση. Θα ήθελα να κριθώ δίκαια».