Η «βόμβα μεγατόνων» της αποχώρησης του Λιονέλ Μέσι από τη Μπαρτσελόνα πήρε παράταση από ό,τι φαίνεται για το επόμενο καλοκαίρι, με τον Αργεντίνο να ανακοινώνει την παραμονή του στο κλαμπ ώστε να μην πάει στα δικαστήρια κόντρα στον σύλλογο της καρδιάς του.

Ο 33χρονος παίκτης-σύμβολο των Μπλαουγκράνα έκανε γνωστή την απόφασή του μέσω μιας μαγνητοσκοπημένης αποκλειστικής συνέντευξης στην ιστοσελίδα «Goal» και παρακάτω μπορείτε να διαβάσετε αναλυτικά όσα δήλωσε για τους λόγους που παραμένει και το σίριαλ των τελευταίων εβδομάδων:

-Γιατί σου πήρε καιρό να «λύσεις» τη σιωπή σου;

«Πρώτον, διότι μετά την ήττα στη Λισαβόνα ήταν πολύ δύσκολα. Ξέραμε ότι η Μπάγερν ήταν πολύ δύσκολη αντίπαλος, αλλά όχι κι ότι θα είχαμε τέτοια κατάληξη, δίνοντας μια τόσο φτωχή εικόνα της πόλης και του συλλόγου της Μπαρτσελόνα. Δώσαμε μια τρομερά κακή εικόνα. Ήταν λάθος, δεν είχα όρεξη να κάνω τίποτα. Ήθελα να αφήσω τον χρόνο να περάσει και μετά να βγω μπροστά και να ξεκαθαρίσω τα πάντα».

-Γιατί είπες στην Μπαρτσελόνα ότι μπορείς να φύγεις;

«Είπα στο κλαμπ, συμπεριλαμβανομένου και του προέδρου, ότι ήθελα να φύγω. Του το έλεγα σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς. Πίστεψα ότι ήταν καιρός να κάνω αυτό το βήμα. Πίστεψα ότι ο σύλλογος χρειάζεται περισσότερους νέους ποδοσφαιριστές, νέους παίκτες και σκέφτηκα ότι ο χρόνος μου στην Μπαρτσελόνα είχε τελειώσει. Λυπήθηκα πολύ διότι πάντα έλεγα πως θέλω να τελειώσω εδώ την καριέρα μου. Ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά, υπέφερα πολύ στις προπονήσεις, στα παιχνίδια και στα αποδυτήρια. Τα πάντα έγιναν δύσκολα για μένα κι έφτασε η ώρα που σκέφτηκα να ψάξω νέες φιλοδοξίες. Δεν είχε να κάνει με το αποτέλεσμα από τη Μπάγερν στο Champions League, όχι. Σκεφτόμουν αυτή την απόφαση εδώ και πολύ καιρό. Το είπα στον πρόεδρο και, λοιπόν, εκείνος μου έλεγε πάντα ότι στο τέλος της σεζόν θα μπορούσα να αποφασίσω αν θέλω να φύγω ή αν θέλω να μείνω και τελικά αθέτησε τον λόγο του».

-Αισθάνθηκες ποτέ μόνος;

«Όχι… Δεν αισθάνθηκα μόνος. Όχι μόνος. Υπάρχουν πάντα εκείνα τα άτομα που ήταν πάντα στο πλευρό μου. Αυτό είναι αρκετό για μένα και με δυναμώνει. Αλλά πράγματι ένιωσα πληγωμένος από πράγματα που άκουσα από ανθρώπους, από δημοσιογράφους, από άτομα που αμφισβητούσαν την αφοσίωσή μου στη Μπαρτσελόνα κι έλεγαν πράγματα που πιστεύω πως δεν αξίζω. Με βοήθησε, επίσης, να βλέπω την αλήθεια στους ανθρώπους. Ο κόσμος του ποδοσφαίρου είναι πολύ δύσκολος και υπάρχουν πολλοί ψεύτικοι άνθρωποι. Αυτό το συμβάν με βοήθησε να διακρίνω πολλούς από αυτούς. Με πονάει όταν αμφιβάλλουν για την αγάπη μου στον σύλλογο. Ανεξάρτητα από το αν θα φύγω ή αν θα μείνω, η αγάπη μου για τη Μπαρτσελόνα δεν θα αλλάξει ποτέ».

-Ακούστηκαν τα πάντα. Ο οικονομικός παράγοντας, οι φίλοι σου. Τι σε πονάει περισσότερο μετά από σχεδόν 20 χρόνια που υπερασπίζεσαι τη φανέλα της Μπαρτσελόνα;

«Λίγο από όλα, οι φίλοι μου, τα χρήματα… πολλά πράγματα από όσα ειπώθηκαν με έχουν πονέσει. Πάντοτε έβαζα τον σύλλογο πάνω από όλα. Είχα τη δυνατότητα να αφήσω την Μπαρτσελόνα πολλές φορές. Τα λεφτά; Κάθε χρόνο θα μπορούσα να έχω φύγει και να έπαιρνα περισσότερα χρήματα από όσα στη Μπαρτσελόνα. Πάντα έλεγα ότι εδώ είναι το σπίτι μου και είναι αυτό που αισθανόμουν κι ακόμη αισθάνομαι. Το να αποφασίσω ότι υπάρχει κάπου καλύτερα από εδώ, ήταν πολύ δύσκολο. Ένιωσα ότι χρειάζομαι μια αλλαγή, νέους στόχους, νέα πράγματα».

-Στο τέλος, είναι πολύ δύσκολο να αφήσεις 20 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή, μια οικογένεια όπως αυτή που έχεις στη Μπαρτσελόνα, την πόλη και όλα αυτά ζυγίζουν ακόμη περισσότερο όταν πρόκειται να πάρεις μια τέτοια απόφαση. Διότι καταλαβαίνω ότι τελικά θα μείνεις στη Μπαρτσελόνα. Είσαι ακόμα στη Μπαρτσελόνα…

«Φυσικά, πέρασα δύσκολα όσο σκεφτόμουν αυτή την απόφαση. Δεν προέρχεται από το αποτέλεσμα με τη Μπάγερν, έχει να κάνει με πολλά πράγματα. Έλεγα πάντα πως θέλεω να τελειώσω εδώ την καριέρα μου, να μείνω για πάντα εδώ. Ότι ήθελα ένα project με στόχο τη νίκη και τους τίτλους, για να συνεχίσω να επεκτείνω τον μύθο της Μπαρτσελόνα στο κορυφαίο επίπεδο. Και η αλήθεια είναι ότι δεν υπάρχει τέτοιο project εδώ και καιρό, αδιαφορούν και καλύπτουν απλά τρύπες όσο περνάει ο καιρός. Όπως είπα και πριν, πάντα σκεφτόμουν το καλό της οικογένειάς μου και του συλλόγου».

-Τι συνέβη όταν είπες στην οικογένειά σου ότι θέλεις να φύγεις από τη Μπαρτσελόνα;

«Όταν επικοινώνησα την επιθυμία μου στη σύζυγό μου και τα παιδιά, ήταν ένα δράμα. Όλη η οικογένεια άρχισε να κλαίει, τα παιδιά μου δεν ήθελαν να αφήσουν τη Βαρκελώνη, ούτε να αλλάξουν σχολεία. Το επεξεργάστηκα περισσότερο στο μυαλό μου και θέλω να ανταγωνίζομαι στο κορυφαίο επίπεδο, να κερδίσω τίτλους, να διεκδικώ το Champions League. Μπορεί να νικάς, ή να χάνεις, διότι είναι πολύ δύσκολος στόχος, αλλά πρέπει να το διεκδικείς τουλάχιστον κι όχι να καταρρέεις όπως στη Ρώμη, στο Λίβερπουλ, στη Λισαβόνα. Όλα αυτά με έκαναν να σκεφτώ την απόφαση που πρέπει να πάρω. Όπως είπα, πίστεψα και ήμουν σίγουρος ότι ήμουν ελεύθερος να φύγω, ο πρόεδρος πάντα έλεγε ότι στο τέλος της σεζόν θα αποφάσιζα αν θέλω να μείνω ή όχι. Τώρα εμμένουν στο γεγονός ότι δεν το δήλωσα πριν από τις 10 Ιουνίου, ενώ εκείνη την περίοδο συνεχίζαμε να αγωνιζόμαστε στη La Liga εν μέσω του απαίσιου κορονοϊού και της πανδημίας που μετέβαλε όλη τη σεζόν. Κι αυτός είναι ο λόγος που θα συνεχίσω στην ομάδα. Θα συνεχίσω διότι ο πρόεδρος μου είπε πως ο μόνος τρόπος για να φύγω είναι να πληρώσει κάποιος τη ρήτρα των 700 εκατ. ευρώ, που είναι αδύνατον. Υπήρξε κι άλλος τρόπος και ήταν να πάμε στα δικαστήρια. Δεν θα πήγαινα ποτέ στα δικαστήρια εναντίον της Μπαρτσελόνα, όμως, διότι είναι η ομάδα που αγαπώ, που μου έδωσε τα πάντα και της τα έδωσα κι εγώ πίσω. Ξέρω σίγουρα πως ποτέ δεν μου πέρασε από το μυαλό κάτι τέτοιο».

-Είναι αυτό που σε πληγώνει περισσότερο, ότι υπάρχουν άνθρωποι που νομίζουν ότι κάνεις κακό στη Μπαρτσελόνα; Υπερασπιζόσουν το κλαμπ για χρόνια. Σε πείραξε που αμφισβητούν την αφοσίωσή σου;

«Με πλήγωσε πολύ που δημοσιεύονται πράγματα σε βάρος μου και πάνω από όλα, όλα τα ψεύδη. Ή που έφτασαν σε σημείο να σκέφτονται ότι θα κινηθώ δικαστικά εναντίον της Μπάρτσα με σκοπό το δικό μου όφελος. Δεν θα έκανα ποτέ κάτι τέτοιο. Επαναλαμβάνω, ήθελα να φύγω και ήταν εντελώς δικαίωμά μου, διότι το συμβόλαιό μου έλεγε ότι θα μπορώ να είμαι ελεύθερος. Και δεν σημαίνει ότι ‘’φεύγω κι αυτό είναι’’. Θα έφευγα και θα μου κόστιζε πολύ. Ήθελα να φύγω διότι φαντάστηκα τα τελευταία μου χρόνια στο ποδόσφαιρο να τα ζήσω χαρούμενος. Τελευταία, δεν έβρισκα χαρά μέσα στον σύλλογο».

-Αυτό είναι σημαντικό, να είσαι χαρούμενος. Είσαι γεννημένος νικητής. Βρίσκεσαι σε μια ομάδα που παλεύει για τίτλους και τις τελευταίες σεζόν η Μπαρτσελόνα δεν ανταποκρίθηκε στην Ευρώπη. Θα συνεχίσεις να ηγείσαι της ομάδας. Αλλά κάτι πρέπει να αλλάξει στη Μπαρτσελόνα, σωστά; Κάτι πρέπει να αλλάξει σε αγωνιστικό επίπεδο, έτσι;

«Θα συνεχίσω στη Μπαρτσελόνα και η συμπεριφορά μου δεν πρόκειται να αλλάξει ανεξάρτητα του πόσο ήθελα να φύγω. Θα κάνω ο,τι καλύτερο μπορώ. Πάντα θέλω να νικάω, είμαι ανταγωνιστικός και δεν μ’ αρέσει να χάνω σε τίποτα. Θέλω πάντα το καλύτερο για το κλαμπ, για τα αποδυτήρια και για τον εαυτό μου. Το είχα πει τη σωστή ώρα ότι δεν είχαμε τη στήριξη που έπρεπε για να κατακτήσουμε το Champions League. Στην πραγματικότητα, δεν ξέρω τι θα συμβεί πλέον. Υπάρχει νέος προπονητής και νέες ιδέες. Αυτό είναι καλό, αλλά θα πρέπει να δούμε πώς θα ανταποκριθεί η ομάδα και αν θα μας κάνει ξανά ανταγωνιστικούς στο κορυφαίο επίπεδο. Αυτό που μπορώ να πω είναι ότι μένω και θα δώσω τον καλύτερο εαυτό μου για τη Μπαρτσελόνα».

-Ποιο ήταν το πρώτο πράγμα που σκέφτηκες όταν άνθρωποι έλεγαν ότι μπορεί να φύγεις και πως δεν ενδιαφερόσουν καθόλου για τη Μπαρτσελόνα; Τι πέρασε πρώτα από το μυαλό σου; Ένα αίσθημα οργής;

«Ένιωσα πολύ πόνο που η αφοσίωσή μου στη Μπαρτσελόνα δεχόταν κριτική, ξέροντας πόσο ευγνώμων είμαι για αυτό το κλαμπ. Αγαπώ τη Μπαρτσελόνα και δεν πρόκειται να βρω πουθενά καλύτερα από εδώ. Ακόμη κι έτσι, έχω το δικαίωμα να αποφασίσω. Ήθελα να ψάξω για νέους στόχους και νέες προκλήσεις. Κι αύριο θα μπορούσα να επιστρέψω, διότι στη Βαρκελώνη έχω τα πάντα. Οι γιοι μου, η οικογένειά μου, μεγάλωσε εδώ, από εδώ κατάγεται. Δεν υπήρχε τίποτα λάθος με το να θέλω να φύγω. Το χρειαζόμουν, ο σύλλογος το είχε ανάγκη επίσης και θα ήταν καλό για όλους».

-Η οικογένεια είναι κάτι πολύ σημαντικό στη ζωή σου. Ο πατέρας σου πέρασε άσχημες στιγμές, η σύζυγός σου επίσης, τα παιδιά σου. Τι σου ζήτησαν από σένα; Τι σου είπαν; Θα πρέπει να σου είπαν ‘’μπαμπά αυτό, μπαμπά εκείνο’’. Παρακολούθησαν τα νέα στην τηλεόραση και σου ζήτησαν κάτι συγκεκριμένο;

«Όλο αυτό το διάστημα ήταν δύσκολα για τον καθένα μας. Ήμουν ξεκάθαρος για αυτό που ήθελα, είχα πει αυτό που ένιωθα ότι ήθελα. Η σύζυγός μου, με όλο τον πόνο στην ψυχή της, με στήριξε και με συντρόφευσε».

-Αλλά το σημαντικό μέλος της οικογένειας είναι ο Ματέο.

«Ναι, ο Ματέο είναι ακόμη μικρός και δεν έχει συνειδητοποιήσει ακόμη τι πάει να πει να μετακομίσεις σε άλλο μέρος και να περάσεις αλλού τη ζωή σου για μερικά χρόνια. Ο Τιάγκο, ναι, είναι μεγαλύτερος. Άκουσε κάτι στην τηλεόραση, κατάλαβε και με ρώτησε. Δεν ήθελα να ξέρει τίποτα για το πώς τον υποχρεώνω να φύγει, πως θα πρέπει να πάει σε νέο σχολείο, ή να κάνει νέους φίλους. Έκλαψε μπροστά μου και είπε ‘’μη φύγεις’’, επαναλαμβάνω ήταν σκληρό, ειλικρινά. Αλλά τον καταλαβαίνω. Συνέβη και σε μένα. Ήταν πολύ δύσκολο να πάρω αυτή την απόφαση».

-Και στον οποιονδήποτε. Φυσικά, είναι 20 χρόνια, μια ολόκληρη ζωή. Ήρθες στη Μπαρτσελόνα στην ηλικία που είναι τώρα τα παιδιά σου. Αυτό είναι ακόμη πιο σκληρό. Υπάρχουν δύο βασικά στοιχεία που ο κόσμος θέλει να γνωρίζει. Παραμένεις στη Μπαρτσελόνα, ηγείσαι ξανά της ομάδας. Είναι αισιόδοξο μήνυμα για τους φίλους της Μπαρτσελόνα με φόντο το μέλλον;

«Ως συνήθως, θα δώσω τα πάντα, θα κάνω το καλύτερο δυνατό και θα παλέψω για ολους τους στόχους μας, ελπίζοντας ότι μπορώ να αφιερώσω τον εαυτό μου στον κόσμο που πέρασε δύσκολα. Βίωσα δύσκολες περιόδους στη χρονιά, αλλά είναι υποκριτικό να πω κάτι τέτοιο συγκριτικά με ανθρώπους που πραγματικά πέρασαν άσχημα λόγω του κορονοϊού, με ανθρώπους που έχασαν συγγενείς τους και τόσα άλλα πράγματα. Ελπίζω να δώσω τον καλύτερό μου εαυτό και να αφιερώσω τις νίκες μας σε όλους τους ανθρώπους που μας συντροφεύουν με τις οικογένειές τους, σε εκείνους που περνούν άσχημα και να ξεπεράσουμε μια για πάντα αυτόν τον ιό ώστε να επιστρέψουμε στην κανονικότητα».

-Πάμε στο περιβόητο burofax. Υπήρξε μεγάλη κουβέντα για τον Μέσι που δέχεται κακές συμβουλές και ιδιαίτερα αναφορικά με το ότι ζήτησες να φύγεις μέσω burofax. Γιατί επέλεξες να στείλεις αυτό το burofax; Τι ήθελες να αποδείξεις; Ποια ήταν η θέση σου;

«Το burofax ήταν μόνο και μόνο για να επισημοποιήσουμε το ζήτημα με κάποιον τρόπο. Σε όλη τη διάρκεια της χρονιάς έλεγα στον πρόεδρο πως θέλω να φύγω, ότι η ώρα έχει φτάσει για να ψάξω νέους στόχους και νέες κατευθύνσεις στην καριέρα μου. Μου έλεγε διαρκώς: ‘’ Θα μιλήσουμε, όχι τώρα’’, το ένα, το άλλο, αλλά τίποτα. Ο πρόεδρος δεν μου έδωσε την παραμικρή ιδέα για αυτά που πραγματικά εννοούσε. Το να στείλω αυτό το burofax έκανε επίσημο το ότι ήθελα να φύγω και ότι θα ήμουν ελεύθερος, ότι δεν θέλω να ενεργοποιήσω την έξτρα χρονιά στο συμβόλαιό μου και πως θέλω να φύγω. Δεν είχε σκοπό να δημιουργήσω χάος, ή να πάω κόντρα στον σύλλογο, αλλά να επισημοποίσω την απόφαση που είχα ήδη πάρει».

-Δηλαδή αν δεν είχες στείλει αυτό το burofax, ίσως όλα να είχαν ξεχαστεί και να μην σε είχε ακούσει κανείς;

«Ξεκάθαρα. Αν δεν είχα στείλει αυτό το burofax, θα ήταν σαν να μην έχει συμβεί τίποτα, έχω έναν πρόσθετο χρόνο και θα συνέχιζα έτσι για όλη τη χρονιά. Αυτό που ισχυρίζονται είναι ότι δεν είπα πως θέλω να φύγω πριν από τις 10 Ιουνίου, αλλά επαναλαμβάνω, βρισκόμασταν στη μέση όλων των διοργανώσεων και δεν ήταν η σωστή στιγμή. Ωστόσο, πέρα από αυτό, ο πρόεδρος μου έλεγε πάντα ‘’ όταν τελειώσει η σεζόν, θα αποφασίσεις αν θέλεις να μείνεις ή να φύγεις’’, δεν έθεσε ποτέ ημερομηνία και λοιπόν, ήταν απλά για να κάνω τον σύλλογο να μάθει πως δεν τήρησε τον λόγο του, αλλά όχι για να έρθω σε σύγκρουση διότι δεν ήθελα να συμβεί κάτι τέτοιο με το κλαμπ».

Πηγή: gazzetta.gr