Mετά τον θρίαμβο στο ντέρμπι της Θεσσαλονίκης, ο Άρης πέτυχε ακόμη μια μεγάλη νίκη καθώς με το γκολ του Ιντέγε νίκησε 1-0 στην Ξάνθη και πλέον βρίσκεται με «1.5 πόδι» στην επόμενη φάση του Κυπέλλου Ελλάδος!

Ο Άρης απέκτησε προβάδισμα πρόκρισης στους «8» του Κυπέλλου Ελλάδας καθώς επικράτησε της Ξάνθης στα Πηγάδια με 0-1 χάρη σε γκολ του Μπράουν Ιντέγε. Οι «κίτρινοι» θα μπορούσαν να είχαν «καθαρίσει» την πρόκριση αλλά ακυρώθηκε κανονικότατο γκολ του Ντάνιελ Μαντσίνι στο 89ο λεπτό!

Ο Άρης είχε τον απόλυτο έλεγχο του αγώνα και το 0-1 μάλλον δεν αντικατροπτίζει την πραγματική εικόνα του αγώνα. Γιατί οι «κίτρινοι» είχαν πληθώρα ευκαιριών για να «τελειώσουν» την πρόκριση από τον πρώτο αγώνα, αλλά η εξαιρετική απόδοση του Μπέντο σε συνδυασμό με μια λανθασμένη απόφαση (στο ακυρωθέν γκολ του Μαντσίνι) ουσιαστικά διαμόρφωσαν το τελικό αποτέλεσμα.

Ο Μίκαελ Ένινγκ δεν προχώρησε σε καμία αλλαγή στο βασικό σχήμα δείχνοντας πολύ ξεκάθαρα τις σκέψεις του για τον αγώνα και είδε την ομάδα του να κυριαρχεί στο πρώτο ημίχρονο. Γιατί ο Άρης μπήκε στο παιχνίδι με σκοπό να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για γκολ, σε αντίθεση με την Ξάνθη η οποία ευθύς εξαρχής αποδέχθηκε παθητικό ρόλο. Οι «κίτρινοι» απείλησαν για πρώτη φορά με τον Φετφατζίδη στο 9ο λεπτό, μετά από λάθος του Κασάδο, για να ακολουθήσουν δύο εντυπωσιακές αποκρούσεις από τον Μπέντο στο 11ο λεπτό. Η πρώτη σε απευθείας εκτέλεση φάουλ από τον Ματίγια και η δεύτερη ελάχιστα δευτερόλεπτα μετά, σε σουτ του Μιχάι Κόρχουτ.

Ο Άρης μετουσίωσε τη υπεροχή του στο 17ο λεπτό όπου μετά από όμορφη συνεργασία των Φετφατζίδη-Λάρσον, ο τελευταίος τροφοδότησε τον Μπράουν Ιντέγε και ο Νιγηριανός απλώς έσπρωξε την μπάλα στα δίχτυα (0-1). Στο 28’ ο Σουηδός επιθετικός θα μπορούσε να είχε «γράψει» και δεύτερη ασίστ αλλά το σουτ του Βέλεθ βρήκε στα σώματα.

Το 15λεπτο του… ύπνου

Το πρώτο ημίωρο του αγώνα είχε έντονο ρυθμό, το ακριβώς αντίθετο συνέβη στο τελευταίο τέταρτο του ημιχρόνου. Η Ξάνθη έγινε πιο απαιτητική από τον εαυτό της, εκμεταλλεύτηκε την επιπολαιότητα του Άρη και το γεγονός ότι δημιουργήθηκαν χώροι γι’ αυτοί, αλλά οι παίκτες της ήταν τσαπατσούληδες. Γιατί με εξαίρεση ένα μακρινό σουτ του Σόσα στο 41ο λεπτό, οι γηπεδούχοι δεν έχουν να επιδείξουν κάτι στη διάρκεια του πρώτου ημιχρόνου καθώς τα περισσότερα γεμίσματα ήταν… βούτυρο στο ψωμί του Κουέστα.

Υποτονικός ρυθμός και κανένα ρίσκο

Οι δύο προπονητές δεν προχώρησαν σε αλλαγές στην έναρξη του δεύτερου ημιχρόνου. Ο ρυθμός ήταν υποτονικός στο πρώτο 15πτο, με χαρακτηριστικό το γεγονός ότι καμία ομάδα δεν δημιούργησε προϋποθέσεις απειλής με εξαίρεση ένα γύρισμα του Ροζ στο 54ο λεπτό όπου ο Μπέντο απομάκρυνε προ του Ιντέγε. Στο 58’ Παράσχος και Ένινγκ προχώρησαν στις πρώτες κινήσεις τους καθώς ο πρώτος απέσυρε τον αρνητικό Μουλέν κι έριξε στο παιχνίδι τον Αμορίμ, ενώ ο Γερμανός προπονητής του Άρη αντικατέστησε τον Ντάνι Λάρσον με τον Φιορίν Ντουρμισάι πηγαίνοντας σε πιο ξεκάθαρο 4-4-2.

Ο Άρης είχε δύο ευκαιρίες για να διπλασιάσει τα τέρματά του στο 66ο λεπτό. Μετά από σέντρα του Κόρχουτ ο Φετφατζίδης πλάσαρε τον Μπέντο αλλά ο τελευταίος απομάκρυνε στην κλειστή γωνία του, ενώ λίγα δευτερόλεπτα μετά, ο Ντουρμισάι δεν σημάδεψε σωστά από το ύψος της μικρής περιοχής. Ο Μπέντο σταμάτησε τον Φετφατζίδη και στο 72’ σε σουτ του διεθνούς επιθετικού από το ύψος της μεγάλης περιοχή.

«Φουλ» επίθεση από την Ξάνθη

Επιδιώκοντας το γκολ της ισοφάρισης ο Γιώργος Παράσχος προχώρησε σε δύο αλλαγές στο 70ο λεπτό με την είσοδο στον αγώνα τον Φοσέ, Κοβάσεβιτς. Οι γηπεδούχοι κέρδισαν μέτρα στο γήπεδο, αλλά δεν ήταν απειλητικοί. Αντιθέτως, ο Άρης δημιούργησε προϋποθέσεις, κυρίως στη φάση του 79ου λεπτού έπειτα από περίτεχνη προσπάθεια του Φετφατζίδη αλλά ο Μαντσίνι πέταξε στον κάλαθο των αχρήστων την προσπάθεια του συμπαίκτη του με την επιλογή του, όταν πήρε την μπάλα εντός περιοχής. Ο Αργεντίνος λειτούργησε σωστά στο 82ο λεπτό αλλά στη εκτέλεση του Ντουρμισάι από το ύψος του πέναλτι, η μπάλα κόντραρε στα σώματα.

Ο Μίκαελ Ένινγκι άλλαξε τη διάταξή του στο τελευταίο δεκάλεπτο, καθώς ενίσχυσε τη μεσαία γραμμή του με την είσοδο του Αμπού Μπα ενώ στην κορυφή της επίθεσης έμεινε μόνος ο Ντουρμισάι. Ο τελευταίος έκανε… τσαφ στο 87’ μετά από γύρισμα του Ροζ εντός περιοχής κι ενώ βρισκόταν στο ύψος της μικρής περιοχής! Στο 89’ ο Φετφατζίδης έκανε μία ακόμη τρομερή προσπάθεια, πάσαρε στον Μαντσίνι, ο Αργεντίνος σκόραρε αλλά λανθασμένα ο επόπτης ύψωσε τη σημαία και το γκολ δεν μέτρησε! Μάλιστα, αυτή η απόφαση θα μπορούσε να… τινάξει το παιχνίδι καθώς λίγα δευτερόλεπτα μετά η Ξάνθη έχασε σπουδαία ευκαιρία με τον Φοσέ για την ισοφάριση.

Την κίτρινη κάρτα είδαν οι Λισγάρας, Ντζουρίσκοβιτς (Ξάνθη).

Ξάνθη (Παράσχος): Σάο Μπέντο, Τερκί, Καρασαλίδης, Λισγάρας, Κασάδο (72’ Φοσέ), Μουλεν (58’ Αμορίμ), Μπαριέντος (71’ Κοβάσεβιτς), Καμαρά, Τζουρίσκοβιτς, Σόσα, Κάστρο.

Άρης (Ένινγκ): Κουέστα, Κόρχουτ, Ροζ, Δεληζήσης, Βέλεθ, Ματίγια, Λούκας Σάσα, Μπρούνο Γκάμα (69’ Μαντσίνι), Λάρσον (59’ Ντουρμισάι), Φετφατζίδης, Ιντέγε (83’ Μπα).

Υπενθυμίζεται πως στις πρώτες αναμετρήσεις για τη φάση των «16» στο Κύπελλο Ελλάδας, σημειώθηκαν τα αποτελέσματα:

Βόλος-Ατρόμητος 0-3

ΟΦΗ-ΠΑΟΚ 0-3

Τετάρτη 8/1

Καλαμάτα-Ολυμπιακός 0-2

Γιάννινα-Παναθηναϊκός 1-0

Αστέρας Τρίπολης-ΑΕΚ Αναβλήθηκε

Παναιτωλικός-Πανιώνιος 0-0

Ξανθη-Άρης 0-1

Πέμπτη 9/1

19:30 Τρίκαλα-Λαμία

Πηγή: gazzetta.gr