Η ρωσίδα αθλήτρια Ξένια Ριζόβα, η οποία κέρδισε χρυσό μετάλλιο στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα της Μόσχας, δήλωσε πως αισθάνεται «ταπεινωμένη» από τους ισχυρισμούς του Τύπου σύμφωνα με τους οποίους το φιλί στα χείλη που έδωσε σε μια συναθλήτριά της ήταν διαμαρτυρία εναντίον του ρωσικού νόμου κατά των ομοφυλοφίλων.

Η Ξένια Ριζόβα και η Γιούλια Γκούσκινα, οι οποίες κέρδισαν το Σάββατο το χρυσό στη σκυταλοδρομία γυναικών 4Χ400 στο Παγκόσμιο Πρωτάθλημα Στίβου της Μόσχας, αντάλλαξαν πάνω στο βάθρο των νικητών ένα θερμό φιλί στα χείλη που συζητήθηκε πολύ εν μέσω της διαμάχης για το ρωσικό νόμο που απαγορεύει την ομοφυλοφιλική «προπαγάνδα» σε ανηλίκους, την οποία τιμωρεί πλέον με πρόστιμο και φυλάκιση.

Ακτιβιστές υπέρ των δικαιωμάτων των ομοφυλοφίλων και μέσα ενημέρωσης ερμήνευσαν αυτό το φιλί, η φωτογραφία του οποίου έκανε το γύρο του κόσμου, ως ένα σήμα υποστήριξης προς την κοινότητα των ομοφυλοφίλων εναντίον του νόμου που θεσπίσθηκε τον Ιούνιο από το ρώσο πρόεδρο Βλαντίμιρ Πούτιν, ο οποίος δέχεται έντονες επικρίσεις από τους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων.

Η Ξένια Ριζόβα επέμεινε σήμερα στο γεγονός ότι είναι παντρεμένη και ότι αυτό το φιλί ήταν μια εκδήλωση χαράς για το χρυσό μετάλλιο.

«Χθες δέχθηκα 20 τηλεφωνήματα από διάφορα όργανα του Τύπου που, αντί να με συγχαρούν, αποφάσισαν να με ταπεινώσουν μ’ αυτές τις ερωτήσεις», δήλωσε η Ριζόβα, σύμφωνα με το πρακτορείο ΙΤΑΡ-ΤΑΣΣ.

«Η Γιούλια κι εγώ είμαστε κι οι δυο παντρεμένες και δεν έχουμε καμιά άλλη σχέση. Προπονούμαστε μαζί εδώ και οκτώ χρόνια και έχουμε γίνει πολύ καλές φίλες», πρόσθεσε.

«Δεν μπορείτε να φανταστείτε τι σημαίνει για μας η νίκη έπειτα από οκτώ χρόνια! Ήταν ένας κατακλυσμός από συναισθήματα. Και αν εκείνη τη συγκεκριμένη στιγμή τα χείλη μας άγγιξαν… Δεν ξέρω πώς ορισμένοι έφτασαν να φανταστούν κάτι τέτοιο», είπε ακόμη η Ριζόβα.

«Αυτό δεν ταπεινώνει μόνον εμάς, αλλά και τους προπονητές μας», πρόσθεσε.