Το πόσο απαραίτητος είναι ο Νικ Καλάθης στον Παναθηναϊκό, είναι περιττό να το πει κάποιος. Πρόκειται για τον παίκτη που θα «κουβαλήσει» την ομάδα στις πλάτες του και θα προσπαθήσει να κάνει την διαφορά μέσα στις τέσσερις γραμμές του παρκέ. Κάτι που αποτυπώνεται με τον πλέον χαρακτηριστικό τρόπο από ένα και μόνο στατιστικό στοιχείο.

Σε πόσους από τους πόντους που έχει σημειώσει το «τριφύλλι» στην φετινή EuroLeague, έχει εμπλακεί ο αρχηγός. Ένας τρόπος για να φανεί με τον πλέον χαρακτηριστικό και εμφατικό τρόπο και το πόσο κομβικός είναι ο Νικ Καλάθης για την ομάδα του.

Ας ξεκινήσουμε λίγο ανάποδα και δη από το ματς με την Ζάλγκιρις στο Κάουνας που είναι και το πιο «φρέσκο» παράδειγμα. Για την ακρίβεια ήταν το παιχνίδι όπου ο 30χρονος γκαρντ είχε την μεγαλύτερη εμπλοκή στο σκοράρισμα του Παναθηναϊκού. Υπενθυμίζουμε ότι τελείωσε το ματς με 19 πόντους, 12 ασίστ και 5 ριμπάουντ. Προς το παρόν, τα ριμπάουντ δεν μας ενδιαφέρουν.

Οι «πράσινοι» σημείωσαν 86 πόντους και ο Καλάθης πήρε μέρος στους 48 από αυτούς! Δηλαδή στους περισσότερους από τους μισούς. Και μάλιστα έχοντας μείνει 12 «γεμάτα» λεπτά στον πάγκο. Από τις 12 ασίστ που μοίρασε, οι επτά μεταφράστηκαν σε δίποντα (14 πόντοι) και οι άλλες πέντε σε τρίποντα (15 πόντοι). Όπερ και σημαίνει 29 πόντοι μόνο από τις ασίστ του.

Εξίσου κομβικός ήταν και στο άλλο «διπλό» του Παναθηναϊκού στην Αγία Πετρούπολη κόντρα στη Ζενίτ. Ο Καλάθης είχε εμπλοκή στους 41 από τους 89 πόντους της ομάδας του, δηλαδή στο 46% (8 δικοί του πόντο και 15 ασίστ οι οποίες μοιράστηκαν ως εξής: 22 ακόμα πόντοι από δίποντα, 9 πόντοι από τρίποντα και ένας από βολή). Η μικρότερη συμμετοχή του σημειώθηκε την περασμένη εβδομάδα στο ΟΑΚΑ κόντρα στην Άλμπα. Σε αυτό το ματς ευθύνεται για τους 33 από τους 105 πόντους του Παναθηναϊκού, δηλαδή μόλις στο 31%. Βέβαια είχε 10 πόντους και 10 ασίστ.

Συνολικά ο Καλάθης «πιστώνεται» τους 328 από τους 786 πόντους που έχει πετύχει φέτος ο Παναθηναϊκός, όπερ και σημαίνει ποσοστό που φτάνει στο 41,7%. Πώς διαχωρίζονται αυτοί οι 328 πόντοι; Σε 128 δικούς του πόντους και άλλους 200 από τις τελικές πάσες που έχει μοιράσει. Μέχρι στιγμής μετράει 86 ασίστ (σ.σ. 9,6 κατά μέσο όρο) οι οποίες έχουν μοιραστεί ως εξής: Σε 51 δίποντα από τους συμπαίκτες του, 31 τρίποντα και άλλες 6 βολές.

Πηγή: gazzetta.gr