Σε μία μαραθώνια συνέντευξη Τύπου που κράτησε δύο ώρες, ο τεχνικός διευθυντής του Παναθηναϊκού τοποθετήθηκε για τον μεταγραφικό σχεδιασμό, το κακό ξεκίνημα, την σχέση του με τον Δώνη και όλα όσα αφορούν το Τριφύλλι.

Αναλυτικά όσα είπε ο Νίκος Νταμπίζας:

Για το τι θα είναι επιτυχία και τι αποτυχία στο τέλος της χρονιάς

Με βάση την εικόνα που έχουμε απο την ομάδα, είναι μονόδρομος να είμαστε πιο ψηλά από πέρυσι. Στοίχημά μας είναι να σταθεροποιήσουμε την εικόνα μας και να έχουμε ένα μοντέλο παιχνιδιού με βάση από που ξεκινήσαμε και να είμαστε ανταγωνιστικοί περισσότερο στα ματς υψηλού κινδύνου. Πρέπει και το Κύπελλο να δώσουμε κάτι θετικό και όσο πιο ψηλά γίνεται στο πρωτάθλημα. Δεν υπάρχει απλά το να μπούμε στην πεντάδα.Πρέπει να αυξήσουμε τις υπεραξίες των παικτών και φυσικά η ακαδημία μας. Η επιτυχία και η αποτυχία είναι πολύ κοντινές έννοιες. Πρέπει να ξέρουμε να τα διαχειριζόμαστε. Όλοι μαζί. Ο κόσμος είναι ζωτικής σημασίας. Αν δεν είναι μαζί μας, δεν θα μπορέσουμε να το πάμε μόνοι μας. Θα πιάσουμε το ταβάνι μας. Χωρίς τον κόσμο δεν θα πιάσουμε το πραγματικό ταβάνι. Πρέπει όλα τα κομμάτια του παζλ να είναι ενωμένα.

Για την σχέση του με τον Γιάννη Αλαφούζο:

Από πέρυσι η επικοινωνία μου είναι σχεδόν καθημερινή. Σίγουρα η εικόνα της ομάδας τον προβλημάτισε. Είναι πιο κοντά. Δεν ξέρω για στελέχη, διοικητικά, συναντήσεις. Αυτό που με ενδιαφέρει είναι τα βασικά σημεία της συμφωνίας μας και αν τα τηρεί. Λένε πως καλύπτω τον μεγαλομέτοχο… Αυτός με έφερε, αυτός βάζει λεφτά για το πρότζκεκτ. Κάνει αυτά που τηρεί. Το καλοκαίρι έχει δοθεί μια προτεραιότητα στα οφειλόμενα του προσωπικού. Είναι καλό να ξέρετε πως έχει δοθεί προτεραιοτητα στο προσωπικό.

Για την ακαδημία:

Δεν βρήκαμε ακόμη τον κατάλληλο άνθρωπο να υλοποιήσει την διαδικασία που έχουμε ως όραμα. Ο κ. Φύσσας πήγε στην Εθνική και ψάχνουμε τον αρχιπροπονητή και κάποια οργανωτικά πραγματάκια. Το μακρινό τοπίο, το δάσος είναι η ακαδημία και δεν πρέπει να σχετίζεται με την καθημερινότητα του συλλόγου με τα αποτελέσματα της πρώτης ομάδας.

Για τα δύο άσχημα παιχνίδια στην αρχή του πρωταθλήματος

Έχουμε μια διαδικασία ανασυγκρότησης για να καταλάβουμε τι έχει συμβεί στα πρώτα ματς. Δεν μας έδωσαν τα φιλικά αισθητήρια κινδύνου. Νομίζαμε πως είμαστε σε καλό φεγγάρι. Περιμέναμε να έχουμε έξι βαθμούς. Έχουμε παιδιά που μπορούν να καταλάβουν τι δεν πήγε καλά. Δεν πρέπει να ψάχνουμε τις αιτίες σε λάθος τοπία. Για πολύ συγκεκριμένους λόγους δεν πήγαν καλά αυτά τα παιχνίδια.

Η εικόνα στα φιλικά ήταν ένας κύριος λόγος που η ομάδα και η ατμόσφαιρα σε όλους ήταν πως η ομάδα πάει… τρένο. Δεν είχαμε την αίσθηση του κινδύνου. Δεν με εφησήχασε εσωτερικά. Δεν ήταν πειστήριο τα φιλικά. Ένας λόγος για τα δύο πρώτα άσχημα αποτελέσματα, είναι πως η ομάδα έχασε την αίσθηση του κινδύνου μετά την εικόνα στα φιλικά. Ήταν πάρα πολύ καλή η εικόνα με βάσει τους αντιπάλους. Ίσως να την… φάγαμε μέσα από αυτό. Πέρυσι μετά τα άσχημα φιλικά, ήμασταν αλλιώς.

Για τον Χατζηγιοβάνη:

Δεν έχουμε τιμωρητική διάθεση. Δεν τον έχουμε βγάλει εκτός ομάδας. Είναι ανοιχτή ακόμη η υπόθεση της ανανέωσης. Τρέχουμε ένα πρότζεκτ με υπεραξίες. Αν καποιο παιδί με συμβόλαιο παίζει σε αυτή την θέση, είναι λογικό να έχει προτεραιότητα. Τώρα αν ο Τάσος σκοράρει και μας παίρνει τα παιχνίδια και δεν τον βάζουμε τότε θα είμαι εγώ ο… της υπόθεσης και θα αναλάβω την ευθύνη μου.

Για Μουνιέ και Οικονόμου:

Ο Μουνιέ, και απαντώ δημόσια μετά την τοποθέτηση του εκπροσώπου του, ήταν πέρυσι με βάσει το ποσοστό συμμετοχής στις προπονήσεις στο χαμηλότερο ποσοστό. Έχει αρκετούς παραμέτρους αυτό. Στο δεύτερο ματς με την Λαμία έγινε διάγνωση συγκεκριμένη. Ζήτησε να πάει στην Γαλλία σε ειδικό γιατρό. Του δώσαμε άδεια. Γύρισε, μπήκε σε διαδικασία να επιστρέψει. Εκεί πίεσε τον εαυτό του πάρα πολύ και στην προσπάθεια αυτή χτύπησε πάλι και έδειξε πρόβλημα σε άλλο σημείο. Το να λέμε ότι έγινε λάθος ιατρική διάγνωση, δεν έχει καμία επαφή με την πραγματικότητα. Εγώ μπορεί να λέω ότι έχουμε λογικές απαιτήσεις και η άλλη πλευρά να λέω ότι έχουμε παράλογες. Θεμιτό να ζητά ο καθένας ότι θέλει. Εμείς από την πλευρά μας πρέπει να κρίνουμε αν είναι σωστό. Εμείς κάναμε μια πολύ καλή προσφορά. Τους δώσαμε την δυνατότητα αφού λυθεί το συμβόλαιο, να παραμείνουν και να κάνουν προπόνηση με την ομάδα και μαζί με την πρώτη ομάδα κάποιες φορές. Το απέρριψαν. Είναι δικαίωμά τους. Εμείς το πως σεβόμαστε, το δείχνουμε με τις πράξεις μας.

Ο Μουνιέ είναι άριστος επαγγελματίας. Τον Μάϊο είχα πει ότι θα τους σεβαστούμε. Έκανε μια ανάρτηση που έλεγε ότι ο σεβασμός αγοράζεται. Διαφωνώ. Κερδίζεται στις πράξεις ο σεβασμός.

Ο Οικονόμου πέρυσι ζήτησε να φύγει. Δεν έκανα δεκτή την πρόταση από Ισραήλ. Δεν γινόταν να την αποδεκτώ γιατί δεν θα είχαμε λύση μετά τον Μαυρομμάτη. Βρήκαμε λύση να πάει στην Τουρκία αυτό το καλοκαίρι, όλα συμφωνημένα και χάλασε για άλλους λόγους. Γράφονται πράγματα αλλά δεν λαμβάνω ερωτήσεις από άτομα που έχουν χώρο στην δημοσιογραφία χρόνια. Όταν σου δίνεται η ευκαιρία να ρωτήσεις κάτι, δεν μπορώ να καταλάβω γιατί δεν έρχεσαι εδώ να το ρωτήσεις.

Για τους κομμένους:

Έχουν ενημερωθεί από τον Μάϊο. Τους είχαμε πει ότι δεν μπορούν να είναι κομμάτι της διαδικασίας. Δεν τους βάζουμε ξημερώματα να κάνουν προπόνηση. Ούτε πιέσεις κάτω από το τραπέζι. Είμαστε σωστοί απέναντί τους. Αυτό θεωρούμε πως είναι ηθικά σωστοί. Αυτό μπορεί να μας ματώσει αλλά είναι η επιλογή μας. Πως ο Παναθηναϊκός δεν τους σεβάστηκε; Όπως έτρεξε η διαδικασία αυτά που πρέπει να κάνουμε τα κάνουμε. Είναι κι αυτό μέρος του παιχνιδιού. Δεν τους βάλαμε να τρέχουν ξημερώματα. Μέχρι τέλους να έχουμε ανοιχτή επικοινωνία. Κάποια πέτυχαν κάποια δεν έχουν πετύχει μέχρι τώρα. Τους σεβόμαστε. Αν δώσεις γρήγορα μια αποζημίωση σε κάποιον, έχεις μετά και 3-4 περιπτώσεις ανοιχτές. Πρέπει να τα κοιτάμε όλα. Το να λέμε ότι ο Παναθηναϊκός δεν είναι συνεργάσιμος, δεν είναι ηθικό. Καθόλου.

Για το αν έχει ανάγκη ο Παναθηναϊκός να ενισχυθεί ή απλά ψάχνει εναλλακτικές:

Αν η επιλογή που θα έχουμε πληροί τις προϋποθέσεις, αγωνιστικά και οικονομικά, και κρίνουμε ότι μας δίνει κάτι πληρέστερο θα το εξετάσουμε. Αυτό αφορά την θέση του αμυντικού χαφ και του επιθετικού.

Για την σχέση του με τον Δώνη και το θέμα Χάντερσφιλντ:

Δεν επηρέασε τον σύλλογο αυτό που έγινε με την Χάντερσφιλντ. Εσωτερικά έγινε αυτό που έπρεπε και δεν πρέπει καν να το σχολιάζουμε ως προς την ομάδα. Όταν υπάρχουν άσχημα αποτελέσματα πάντα προσπαθείς να βρεις την αιτία. Πριν δυο εβδομάδες όλα είναι τέλεια και τώρα η αιτία είναι οι κακές σχέσεις του Νταμπίζα με τον Δώνη; Πως να δώσω απάντηση; Από πέρυσι ξεκινήσαμε το προτζεκτ, παντα θα υπάρχει άλλη άποψη και μέσα από τον διάλογο λύνονται τα πάντα. Ο Δώνης αποτελεί την εισήγηση μου προς την διοίκηση. Δεν έχω χάσει την εμπιστοσύνη μου προς το πρόσωπό του. Δεν μπορώ να καταλάβω προς προκύπτει αυτό. Καλά τα παραμύθια αλλά να έχουν δράκο. Δύο άσχημα αποτελέσματα είχαμε, πως μπορεί να ερμηνευθεί αυτό ως κακή συνεργασία;

Αυτές οι αποφάσεις πρέπει να παίρνονται στην διάρκεια. Πάντα κριτήριο είναι η εικόνα της ομάδας. Πρέπει να αντιληφθούμε τις αιτίες του προβλήματος. Μετά το ματς της Ξάνθης υπήρχε μια πολύ θετική ατμόσφαιρα. Μετά από δύο εβδομάδες άλλαξε αυτό. Τα κριτήρια έχουν ορίζοντα παρελθοντικό, τωρινό και μελλοντικό. Είμαστε εδώ για να διαχειριστούμε όλες τις καταστάσεις. Δεν πρέπει να πανικοβληθούμε. Πρἐπει να αναλύσουμε την κατάσταση και να φέρουμε την ομάδα εκεί που έδειξε στα φιλικά κόντρα σε σημαντικούς αντιπάλους.

Για το αν υπάρχει πίεση να προχωρήσει σε πωλήσεις:

Δεν μπορώ να πάρω αποφάσεις οικονομικου περιεχομένου. Μόνο εισηγήσεις κάνω. Αν φτάσει μια πρόταση που θα μας καλύπτει, να την δεχτώ. Δεν έχω πίεση καμία για να πουλήσω παίκτη. Μόνο αν έρθει ικανοποιητική πρόταση θα την εξετάσουμε. Εγώ κάνω την εισήγηση, δεν αποφασίζω. Δεν υπάρχει τέτοια πίεση.

Για ανανεώσεις και συμβόλαια:

Με βάση τον περυσινό σχεδιασμό είχαμε ως προτεραιότητα τα παιδιά που έληγε το συμβόλαιό τους. Θέλαμε να ανταμείψουμε κιόλας. Υπάρχουν συμβόλαια απὀ προηγούμενο πρὀτζεκτ και πρέπει να το ισορροπήσουμε. Ο μόνος που δεν ανανέωσε ήταν ο Χατζηγιοβάνης. Γράφουν ότι έχω κάνει συμβόλαια με 300.000 ευρώ, δεν γνωρίζεται καποια πράγματα φυσιολογικά. Τα φετινά συμβόλαια δεν υπάρχει παίκτης με απολαβές πάνω από 200.000 ευρώ! Σας προκαλώ αν υπάρχει κάποια διαφοροποίηση να με εκθέσετε. Μιλώ για καθαρές απολαβές. Η ενημέρωση που έχετε, βασικά αν είχαμε επιλέξει να βγάλουμε προς τα έξω τις διαπραγματεύσεις τα παιδιά θα ήταν απροστάτευτα.

Στον Παναθηναϊκό και σε κάθε σύλλογο που πρέπει να σέβεται τα οικονομικά του πρέπει να υπάρχουν σταθερές.  Δεν υπάρχει παίκτης που να έχει υπογράψει ρήτρα από όσους ήρθαν. Από κει και πέρα, κάθε παιδί μπορεί να σκέφτεται αλλιώς. Π.χ ο Χατζηγιοβάνης να θεωρεί πως είναι καλύτερος από τον Μπουζούκη και το ανἀποδο. Εμείς όμως έχουμε κάποια κριτήρια. Έγινε σιριαλ του Γιάννη και δεν βγάλαμε ποτέ προς τα έξω τι έγινε. Πιστεύετε πως το κόλλημα ήταν για 20 και 30.00 ευρώ; Είναι ακραίο αυτό. Για προστασία στα παιδιά δεν βγάλαμε τίποτα προς τα έξω. Με… ήττα του κλαμπ. Θεωρώ ότι ο Τάσος πρἐπει να έχει πειστεί που είναι το μέλλον του. Είναι σεβαστό αν έχει αποφασίσει να φύγει. Αν κάποιο παιδί δεν έχει εμπιστοσύνη να μείνει εδώ, συγγνώμη αλλά δεν μπορούμε να το αλλάξουμε αυτό. Δεν έρχονται παίκτες με 2-3 εκατομμύρια και πρέπει κάθε παιδί να γίνεται καλύτερος για να παίξει μέσα από τον ανταγωνισμό. Η μπάλα είναι στα πόδια του Τάσου. Έχουμε κάνει πολλές συζητήσεις μαζί του. Κάποια στιγμή λέω στον Μπουζούκη χαριτολογώντας, πως  αν βγάζαμε προς τα έξω τι έγινε, δεν θα μπορούσες να βγεις εύκολα στον δρόμο. Επισημη πρόταση δεν είχαμε καμία πάντως. Καμία. Μεταφορικά πάμπολλες προτάσεις, στην ουσία όχι.

Φιλοσοφική δεν γίνεται. Από κει και πέρα, τα παιδιά του 2001: Κάποιοι ανανέωσαν και όσοι δεν το έκαναν ακόμη είναι μπερδεμένα. Υπάρχουν πολλοί εξωτερικοί παρἀγοντες που τους επηρεάζουν. Για εμένα στον Παναθηναϊκό πρέπει να υπογράφεις με τα δύο χέρια. Για τις κοκκινες γραμμές που λένε. Έχω μιλήσει με όλους τους γονείς και τα παιδιά πως είναι η διαδικασία. Δεν μπορεί να είναι κριτήριο επιλογής ένα πολύ μικρό οικονομικό δεδομένο. Εκεί είμαι απόλυτος. Τους αντιμετωπίζουμε όλους το ίδιο. Είτε είναι ο καλύτερος παίκτης είτε ένας καλός παίκτης.

Για την θέση του φορ:

Ο Καμπετσής δεν λογίζεται ως καθαρός φορ. Έπαιξε ως εξτρέμ αλλά δεν είναι κλασσικός φορ. Μετά τον Μακέντα ήρθε ο Περέα ως μια επένδυση για το μέλλον. Έχει μια προοπτική αλλά δεν μπορεί να είναι δεύτερη λύση. Αριθμητικά είμαστε καλυμμένοι αλλά αν υπαρχει μια περίπτωση που θα μας δώσει κάτι διαφορετικό, δεν έχουμε καμια αγκύλωση να πάρουμε. Υπάρχουν διεργασίες που δεν τις μαθαίνετε. Η παρουσία τους στον αγωνιστικό χώρο δείχνει αν είχαμε επιτυχία.

Για το μπάτζετ και τους κομμένους:

Ο προϋπολογισμός ο φετινός πρέπει να τηρηθεί. Σας είχα πει ότι θα είναι το ίδιο. Το βάρος των παικτών που είναι εκτός το έχει αναλάβει ο μεγαλομέτοχος. Δεν υπάρχει περιορισμός, είμαστε στα όρια που έχουμε πει. Είμαστε στα 3.400.000 καθαρά και τα 400.000 είναι η άνοδος των συμβολαίων που υπήρχαν. Είμαστε σχεδόν στα ίδια. Είμαστε σε μια διαδικασία να αξιολογήσουμε εσωτερικά. Αν κρίνουμε οτι υπάρχει περἰπτωση που μας κάνει… Εμείς θέλαμε να γεμίσουμε παραγωγικότητα. Τώρα θέλουμε έναν παίκτη που θα είναι στα οικονομικά, που θα έρθει αρχικά ως δεύτερη επιλογή και κάνουμε μια κουβέντα.

Για την φιλοσοφία των 8 μεταγραφών και την μη μεταγραφή αμυντικού μέσου:

Ο καθένας μπορεί να έχει την άποψή του. Σε κάθε γραμμή θα χρειαστεί ενίσχυση. Είτε για να ανεβάσει επίπεδο είτε για να υπάρξουν λύσεις. Η εικόνα της ομάδας στην διάρκεια της χρονιάς θα δείξουν αν οι αποφάσεις που πήραμε ήταν επιτυχημένες ή όχι. Να δούμε σε ποια φάση βρισκόμαστε. Υπάρχει μια διαδικασία που τρέχει. Εμείς λέμε ότι πρέπει να τηρήσουμε ένα πλἀνο. Όταν τα βάζεις όλα κάτω, πρέπει να λειτουργήσεις με κἀποιο τρόπο.

Όταν κἀποιος έρχεται τον Ιούλιο και τον έχεις προτεραιότητα. Πρέπει για να τηρήσεις το πλάνο να βάλεις χρονοδιάγραμμα. Η εμπειρία λέει πως αργότερα αλλἀζουν τα οικονομικά δεδομένα. Μετά από έναν μήνα μπορείς να πετύχεις καλύτερη συμφωνία. Υπάρχει και το ρίσκο να χάσεις έναν παίκτη. Η καθυστέρηση έρχεται πως; Η ομάδα είχε μια βάση και χρειαζόταν προσθήκες. Η εικόνα της ομάδας ήταν ξεκάθαρη. Σε φιλικά και επίσημα. Ο σχεδιασμός θα κριθεί στην διάρκεια. Η θέση του αμυντικού μέσου τώρα. Πρέπει να δούμε ποιες θα είναι οι εσωτερικές καλύψεις. Βάλαμε προτεραιότητες και είδαμε ότι θέλουμε εναλλακτική σε περίπτωση που υπάρχει ανάγκη. Δεν βάλαμε προτεραιότητα ως μια ανάγκη που κρίναμε εναλλακτική.Στην θέση του αμυντικού χαφ υπάρχει συγκεκριμένο όνομα.

Για το αν έχει αλλάξει το πλάνο ελληνοποίησης και ακαδημιών:

Αν δούμε πως ξεκίνησαν οι δύο ενδεκάδες συμφωνώ αλλά υπάρχουν εξηγήσεις. Στο ρόστερ η ομάδα έχει 30 παιδιά. 20 έλληνες, 10 ξένοι, οι 12 από την ακαδημία. Αν βρείτε σε άλλες ομάδες αυτής της δυναμικἠς τόσους Έλληνες παίκτες… Ο Μπουζούκης δεν είναι εντός πλάνου; Ο Μαυρομμάτης ήταν εκτός 3.5 μήνες. Στην προετοιμασία δεν ήταν σε καλή κατάσταση. Ο Χατζηγιοβάνης και αυτός είχε ένα θέμα. Είναι μέλη του ρόστερ.

Πρέπει να έχει κάποια στοιχεία όταν λέμε ότι το πλάνο αλλάζει. Πέρυσι τους στηρίξαμε αλλά δεν είχαν βοήθεια από πιο έμπειρους. Και πέρυσι πιθανό να είναι και ένας λόγος το ότι δεν πήραν ανάσες.  Δεν αλλάξαμε το πλάνο μας. Κάθε μεταγραφή που έρχεται βάζει σε συναγωνισμό τα παιδιά. Φέρνουμε παίκτες που είναι ηλικιακά να προσφέρουν και να βάλουν συναγωνισμό. Αυτή είναι η πραγματικότητα. Για κάθε μεταγραφή υπάρχει ο Αλεξανδρόπουλος. ο Ζαγαρίτης. Πως προκύπτει ότι αλλάξαμε το πλάνο μας; Σε μια ομάδα όπως είναι ο Παναθηναϊκός με περισσότερες απαιτήσεις φέτος, δεν μπορώ να καταλάβω την λογική; Δεν θα κάναμε μεταγραφές; Συμπληρώσαμε τις ανάγκες μας. Οι αριθμοί νομίζω το λένε… Μην ξεχάσω και τα παιδιά του 2001 που ήρθαν στα φιλικά και έπαιξαν.

Πηγή: gazzetta.gr