Ένα μεγάλο κεφάλαιο στον αθλητισμό της Κύπρου έκλεισε σήμερα, με τον Μάρκο Παγδατή να αποχαιρετά τα κορτ, καθώς ηττήθηκε με 3-0 σετ από τον Ιταλό Ματέο Μπερετίνι στον δεύτερο γύρο του Γουίμπλεντον. Ο 34χρονος τενίστας πανηγύρισε σαν να πήρε τη νίκη, έπεσε και φίλησε το χορτάρι και στη συνέχεια άρχισε να αποχαιρετά τον κόσμο.

Ο Παγδατής μοίρασε όλα τα του τα αξεσουάρ στο κοινό που τον στήριξε επί χρόνια και στη συνέχεια κατευθύνθηκε στη συνέντευξη Τύπου. Εκεί, με τη συγκίνηση να είναι έντονα αποτυπωμένη στο πρόσωπό του, άρχισε να αναφέρεται στα γεγονότα που επηρέασαν την καριέρα του, κάνοντας ειδική μνεία στην εθνική Ελλάδας του 2004, η οποία κατέκτησε το Euro στην Πορτογαλία.

«Στις 4 Ιουλίου, 2004, η Ελλάδα κέρδισε το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα στο ποδόσφαιρο και το τουρνουά αυτό είχε έναν αντίκτυπο σε μένα. Με έκανε να πιστέψω πως όλα είναι πιθανά. Και αποσύρομαι από την ενεργό δράση στις 4 Ιουλίου 2019. Και αφήνω μια κληρονομιά πίσω μου, την ίδια κληρονομιά που πήρα το 2004 στην Πορτογαλία», είπε ο Κύπριος τενίστας.

«Αφήνω αυτήν την κληρονομιά σε κάποια παιδιά στην Κύπρο και στην Ελλάδα. Αυτή είναι η ζωή. Είναι απίστευτο που τερματίζω την καριέρα μου σήμερα. Είναι μια απίστευτη σύμπτωση», συμπλήρωσε ο Παγδατής, ο οποίος δεν ξέχασε και την πατρίδα του. «Το τένις στην Κύπρο τώρα είναι το δεύτερο μεγαλύτερο άθλημα μετά το ποδόσφαιρο. Χιλιάδες παιδιά παίζουν και πολλές ακαδημίες άνοιξαν μετά την επιτυχία στην Αυστραλία.

Το πιο σημαντικό είναι να κάνεις με τις πράξεις σου, τους άλλους ανθρώπους να πιστέψουν, να κάνεις τα παιδιά να πιστέψουν. Αυτό είναι το μήνυμα που θέλω να στείλω πίσω στο σπίτι, πως τα πάντα είναι δυνατά. Αυτό δείχνει και το ότι προέρχομαι από μια μικρή χώρα. Αυτό είναι το μήνυμα που μου έδωσε η ελληνική ομάδα του 2004 στην Πορτογαλία και είμαι περήφανος γι’ αυτό», επισήμανε.

Για την επιλογή του να είναι το Γουίμπλεντον το τελευταίο του τουρνουά, εξήγησε: «Είναι η ιστορία του τένις. Ο πρώτος αγώνας που είδα στην τηλεόραση ήταν ο τελικός εδώ, το 1992. Έπαιζαν οι Ιβανίσεβιτς και Αγκάσι. Είναι επίσης το αγαπημένο τουρνουά της συζύγου μου. Σίγουρα, το καλύτερο τουρνουά μου ήταν το Αυστραλιανό Όπεν, αλλά είχα μεγάλη συνέπεια στο γρασίδι όλα αυτά τα χρόνια, σε αυτό το τουρνουά. Είναι το πιο ιστορικό τουρνουά που έχει το άθλημά μας και ένιωσα πως ήταν η ώρα να σταματήσω και να δώσω προτεραιότητα σε άλλα πράγματα στη ζωή μου».

Αναφορικά με το πώς θέλει να τον βλέπουν οι άλλοι, απάντησε: «Το πιο σημαντικό για έναν αθλητή και έναν άνθρωπο, είναι να τον σέβονται και να τον αγαπούν και αυτό το πήρα σήμερα από τους φιλάθλους. Πιστεύω πως θα με θυμούνται σαν έναν χαρούμενο, διασκεδαστικό άνθρωπο, ως έναν άνθρωπο που τα πάει πολύ καλά με τους άλλους, έχει καλή επικοινωνία. Αυτό είναι το μεγαλύτερο δώρο που κάποιος αθλητής μπορεί να έχει. Από τα μηνύματα που λαμβάνω αυτό καταλαβαίνω και είναι τιμή, είναι προνόμιο να νιώθω έτσι».

Το respect του Φέντερερ στον Παγδατή

Ένας από αυτούς που αποχαιρέτησαν με συγκίνηση τον Μάρκο Παγδατή, είναι ο Ρότζερ Φέντερερ. Ο τεράστιος Ελβετός τενίστας έστειλε ένα μήνυμα μέσω social media στον Κύπριο συναθλητή του, που έγραφε: «Είσαι τρομερός, Μάρκο, ήσουν σπουδαίος για το τένις. Σε ευχαριστούμε, από ένα θαυμαστή…».