H νουβέλ βαγκ των Ελλήνων προπονητών (Νιόπλιας, Δερμιτζάκης, Δώνης) είναι εδώ, στη Σούπερ Λίγκα, αλλά δοκιμάζεται σκληρά! Το πουγκί τους μέχρι τώρα έχει τρύπα και οφείλουν να το έχουν πάντα γεμάτο.

Η αντεπίθεση των Ελλήνων προπονητών έχει αρχίσει εδώ και καιρό και μάλιστα με επιτυχία. Ο Νίκος Νιόπλιας για παράδειγμα, που πέρυσι αντικατέστησε τον Ολλανδό και με μεγάλο συμβόλαιο Χενκ Τεν Κάτε, τα κατάφερε περίφημα, αφού οδήγησε τον Παναθηναϊκό στο νταμπλ.

Ο Παύλος Δερμιτζάκης κατάφερε, αν και υποβιβασμένος ο Πανθρακικός, να αναδείξει νέους Ελληνες ποδοσφαιριστές και η ομάδα της Κομοτηνής να γίνει ανταγωνιστική στο δεύτερο μισό του πρωταθλήματος, όπου έφτασε σε νίκες. Το σημαντικότερο ήταν ότι κατάφερε να φτιάξει μία ομάδα με αρχή και τέλος και με μέλλον.

Ο Γιώργος Δώνης που είναι λάτρης του passing game, της καλής κυκλοφορίας της μπάλας και του επιθετικού ποδοσφαίρου, έκανε τον Ατρόμητο ένα δυνατό σύνολο που πήρε την 7η θέση, την καλύτερη που έχει πάρει ποτέ ο σύλλογος στη Σούπερ Λίγκα!

Κι όμως: αυτοί οι τρεις προπονητές μόλις 3 αγωνιστικές μετά την έναρξη του πρωταθλήματος και στο κατώφλι της 4ης , βρίσκονται… όμηροι της βαθμοθηρίας. Τα αποτελέσματά τους δεν ήταν καλά, οι βαθμοί πενιχροί και όπως είναι λογικό οι φωνές και η γκρίνια διαμαρτυρίας σε τέτοιες περιπτώσεις, αυξάνονται. Το πουγκί των βαθμών πρέπει να είναι πάντα γεμάτο!

Ο πήχης είναι πολύ ψηλά και για τους τρείς. Και το τρύπιο μέχρι τώρα πουγκί δεν πρέπει απλά μόνο να μπαλωθεί ερασιτεχνικά και πρόχειρα. Πρέπει, να το μαντάρουν έτσι, ώστε να μην ξανατρυπήσει!

Νιόπλιας

Ο δε Νίκος Νιόπλιας άλλαξε την τακτική του και έσφιξε τα λουριά, όπως και η διοίκηση, αφού κατάλαβε ότι αν συνεχιστούν τα άσχημα αποτελέσματα, το πιθανότερο είναι να μην μείνει στην καρέκλα του. Το παιχνίδι με τον Πανιώνιο στο ΟΑΚΑ, αλλά κι αυτό με την Κοπεγχάγη που ακολουθεί, αποτελούν ευκαιρίες να βάλει στην καρέκλα του… καρφιά!

Για να μην κουνηθεί στη συνέχεια! Όμως αποτελούν παράλληλα και δοκιμασία, αφού ο Παναθηναϊκός δεν πρέπει να χάσει άλλο έδαφος. Στην αρχή της σεζόν μιλούσε για καλό ποδόσφαιρο και πολλά γκολ, κάτι που δεν έχει δει ο κόσμος, με εξαίρεση εκείνα τα δύο εξαιρετικά φιλικά του ΠΑΟ με την Ιντερ και την Μίλαν.

Ο Παναθηναϊκός έπρεπε να είναι η πιό έτοιμη ομάδα, αφού είχε τις λιγότερες προσθήκες, όμως δεν βγάζει αυτή την εικόνα στο γήπεδο. Ο 45χρονος κοζανίτης προπονητής είναι αισιόδοξος ότι η δουλειά του θα φανεί και τα αποτελέσματα δεν θα αργήσουν να φανούν: ίσως κι από σήμερα, εναντίον του Πανιωνίου!

Δερμιτζάκης

Όσο τα γκολ δεν έρχονται εύκολα, ο άλλοτε επιθετικός του ΠΑΟΚ και νυν προπονητής ο Παύλος Δερμιτζάκης «τρώγεται με τα ρούχα του». Και καλά κάνει, αφού ο ΠΑΟΚ έχει φέτος ακόμη πιο υψηλό στόχο (πρωτάθλημα όπως είπε και ο Ζαγοράκης), κάτι που σημαίνει νίκες εντός κι εκτός, αλλιώς το τρένο… θα σφυρίξει και το πρωτάθλημα θα αναχωρήσει για άλλες πόλεις! Που είναι τα γκολ του Σαλπιγγίδη να λύσουν τον γόρδιο δεσμό; Που είναι οι μεταγραφές να ξεκολλήσουν την ομάδα; Τα γκολ του Ιβιτς φτάνουν μόνο για…ισοφάριση, όπως αποδείχτηκε με τον Ολυμπιακό Βόλου στην Τούμπα.

Το επιθετικό σχήμα του 41χρονου προπονητή πριν από τον αγώνα, αποδείχτηκε ολιγαρκές στην ουσία. Το θέλω να παίξω επιθετικά από το παίζω επιθετικά, έχει διαφορά και αυτό το σταυρόλεξο καλείται να λύσει ο προπονητής του ΠΑΟΚ.

Η ομάδα του έχει πετύχει πολλές νίκες στην Ξάνθη, όμως αυτό το ματς δεν παύει να έχει ιδιατερότητες, αφού άλλαξε κι ο προπονητής (Παράσχος πλέον) στην SKODA.

Δώνης

Κι αυτός της γενιάς του ’69, όπως ο Δερμιτζάκης, αλλά με πολλές περισσότερες εικόνες κι εμπειρίες από τη Σούπερ Λίγκα, καθώς έχει δουλέψει σε ΑΕΚ, Λάρισα (πήρε και το Κύπελλο).

Τα αποτελέσματα στα φιλικά ήταν πολύ καλά και αισιόδοξα, όμως στις πρώτες στροφές στο πρωτάθλημα, ο Ατρόμητος έχει πάθει… κλακάζ! Με δύο ήττες και μία ισοπαλία, όπως είναι φυσικό κανείς δεν είναι ικανοποιημένος στον Ατρόμητο, πόσω μάλλον ο μεγαλομέτοχος Σπανός, που περίμενε πολλά και θερίζει ελάχιστα.

Γιατί όμως ο Ατρόμητος δεν δείχνει εκείνα τα στοιχεία που είχε γευτεί ο κόσμος στο φιλικό με τον Παναθηναϊκό; Γιατί δεν εκμεταλλεύεται τα όπλα του; Αυτό είναι το νέο στοίχημα του Δώνη, που έχει την στήριξη της διοίκησης και ετοιμάζει την αντεπίθεσή του. Θεωρεί ότι οι καρποί δεν θα αργήσουν να φανούν στο δέντρο της ομάδας του Περιστερίου. Και θα είναι χορταστικοί και άκρως γευστικοί.

Αυτό το εντός έδρας παιχνίδι με τον Πανσερραϊκό στο γήπεδο του Περιστερίου είναι μιάς πρώτης τάξεως ευκαιρία για την ομάδα του Δώνη να καταθέσει τα στοιχεία της: θέλει μια άνετη νίκη και καλό ποδόσφαιρο. Μία νίκη αυτοπεποίθησης, που θα γεμίσει το κυτίο της αισιοδοξίας όλων. Και, θα δώσει πόντους στον αξιόλογο Δώνη.

Πηγή: gazzetta.gr