Ο Ολυμπιακός μέσω του Τάκη Αγραφιώτη έστειλε επιστολή στην ΕΡΤ κάνοντας μνεία για διαπραγματεύσεις του κρατικού καναλιού με άλλες ΠΑΕ πέραν του ήδη υπάρχοντος deal με SL1 και SL2.

Ο Ολυμπιακός τονίζει στην επιστολή του πως οι εν λόγω προτάσεις γίνονται «με οικονομικούς όρους που υπερβαίνουν κατά πολύ τις συνθήκες της αγοράς, γεγονός που προκαλεί ιδιαίτερο προβληματικό αναφορικά με τα κριτήρια που οδηγούν μία δημόσια επιχείρηση που διαχειρίζεται τα χρήματα των Ελλήνων φορολογούμενων να προβαίνει σε τέτοιου τύπου συμφωνίες». Οι Πειραιώτες υπογραμμίζουν ακόμα ότι «εφόσον ισχύουν τα ανωτέρω δημοσιεύματα, είναι σαφές ότι η ΕΡΤ ΑΕ εκδηλώνει την πρότασή της να αποκτήσει δικαιώματα ποδοσφαιρικών ανωνύμων εταιρειών του ελληνικού ποδοσφαίρου με εμπορικούς πλέον όρους και όχι για λόγους που υπαγορεύονται από ‘εξαιρετικές’ συνθήκες, αγνοώντας πλήρως τους κανόνες της αγοράς, και μάλιστα με όρους απολύτως αδιαφανείς».

Στην επιστολή του ο Ολυμπιακός σημειώνει επίσης πως «ενδείκτης των όρων αδιαφάνειας με τους οποίους κινείται η εν λόγω διαδικασία είναι το γεγονός ότι ενώ η ΕΡΤ ΑΕ εκδηλώνει μία τέτοια πρόθεση, δεν έχει καν συζητήσει με έτερες ομάδες, μεταξύ των οποίων ούτε με την ΠΑΕ Ολυμπιακός, η οποία ως η πλέον λαοφιλής διαθέτει τη μεγαλύτερη εμπορική αξία και δυναμική στην εγχώρια τηλεοπτική αγορά.

Ακόμα όμως και στην περίπτωση που εκδηλωνόταν τέτοιο ενδιαφέρον προς την ΠΑΕ Ολυμπιακός, θα αρνούμασταν να συνδιαλλαγούμε με όρους οι οποίοι δεν θα ήταν εκ προοιμίου γνωστοί και διαφανείς στο σύνολο των λοιπών ΠΑΕ της Superleague» και καταλήγει ως εξής: «Με δεδομένα την αδιαμφισβήτητη λαοφιλία του Ολυμπιακού, την ιδιότητα του συλλόγου μας ως η πρώτη σε τίτλους ομάδα στην ιστορία του ελληνικού ποδοσφαίρου, την εμπορικότητα του Ολυμπιακού (ακόμα και εκτός συνόρων) και εκ τούτου τον προνομιακό χαρακτήρα του εν λόγω τηλεοπτικού προϊόντος, που θα έπρεπε να αποτελούν θεμελιώδη κριτήρια ενδιαφέροντος ενός τηλεοπτικού παρόχου στην αναζήτηση του βέλτιστου προγράμματος, πολλώ δε μάλλον της Δημόσιας Τηλεόρασης που αποφασίζει να εισέλθει σε τομείς που δραστηριοποιείται η ελεύθερη αγορά και επομένως θα πρέπει να δίνει ακόμα μεγαλύτερη σημασία που δαπανά τα χρήματα των φορολογούμενων, σας καλούμε όπως μας γνωστοποιήσετε με ποια κριτήρια η Διοίκησή σας δεν ενδιαφέρθηκε ποτέ έστω να συζητήσει με την ΠΑΕ Ολυμπιακός το ενδεχόμενο της συνεργασίας διά της υποβολής μίας οποιαδήποτε πρότασης, ενώ αντιθέτως το έπραξε με άλλους συλλόγους, και μάλιστα σύμφωνα με δημοσιεύματα του Τύπου, με πολλαπλάσιο τίμημα από της ελεύθερης αγοράς και δη τη συγκεκριμένη χρονική στιγμή. Με την επιφύλαξη παντός νομίμου δικαιώματός μας».

Η ΕΡΤ στην απάντησή της υποστηρίζει πως οι πληροφορίες που αναφέρουν από τον Ολυμπιακό κυρίως στο σκέλος των χωριστών διαπραγματεύσεων με άλλες ομάδες πέραν της συμφωνίας με SL1 και SL2 δεν ισχύει, Τονίζει ανάμεσα στα άλλα πως «προκειμένου να μην εμπίπτετε σε εσφαλμένη πληροφόρηση, παρακαλώ λάβετε σε γνώση τα παρακάτω. Η ΕΡΤ έχει υπογράψει την γνωστή και σε σας Σύμβαση με τη Superleague και επτά ΠΑΕ για την απόκτηση των τηλεοπτικών δικαιωμάτων για την αγωνιστική περίοδο 2018-19 με ρήτρα ενδεχομένου ανανέωσής της και για τη νέα περίοδο, καθώς και αντίστοιχη σύμβαση, επεκτεινόμενη όμως αυτομάτως και στην αγωνιστική περίοδο 2019-20 με τη Football League. Επομένως γνωρίζετε.

Έκτοτε η ΕΡΤ πράγματι συζητά, με όχι μόνον μία, αλλά με περισσότερες ΠΑΕ το ενδεχόμενο να αποκτήσει τα τηλεοπτικά τους δικαιώματα για την αγωνιστική περίοδο 2019-20, όπως και με ΑΠΕ των οποίων τα τηλεοπτικά δικαιώματα είχε κατά την περσινή, αλλά ενδέχεται να μην αναλάβει κατά τη νέα αγωνιστική περίοδο. Σε όλες ανεξαιρέτως τις παραπάνω περιπτώσεις την πρωτοβουλία έλαβαν οι ενδιαφερόμενες ΠΑΕ. Εσφαλμένως λοιπόν νομίζετε ότι η ΕΡΤ ‘το έπραξε με άλλους συλλόγους’, δηλαδή ότι η ΕΡΤ υπέβαλε σε συλλόγους προτάσεις αγοράς των τηλεοπτικών δικαιωμάτων. Δεν υποβάλαμε καμία πρόταση σε κανέναν. Εξετάσαμε, εξετάζουμε και θα συνεχίσουμε να εξετάζουμε με καλή πίστη και θετική δημιουργική διάθεση τις προτάσεις που μας υποβάλλονται, αν και, ως την παρούσα στιγμή, δεν έχουμε υποβάλει καμία αντιπρόταση, ούτε αποδεχθεί ή απορρίψει κάποια από τις προτάσεις που μας υποβλήθηκαν».

Προσθέτει το κρατικό κανάλι πως «θα το θεωρούσαμε ιδιαίτερα ενδιαφέρον από άποψη τηλεοπτικού προϊόντος, αλλά και ιδιαίτερα τιμητικό δεδομένου ότι θα προέρχεται από τον δικό σας μεγάλο σύλλογο, να υποβάλατε και εσείς, όπως και άλλοι, τους όρους (οικονομικούς και πραγματικούς) μίας τηλεοπτικής συνεργασίας του Ολυμπιακού με την ΕΡΤ, και, εφόσον μας το ζητήσετε, ευχαρίστως να συζητήσουμε την πρότασή σας, όπως αντιστοίχως πράττουμε και με άλλους συλλόγους». Στο κλείσιμο αναφέρει ανάμεσα στα άλλα η ΕΡΤ πως «η επιστολή σας στηρίζεται σχεδόν ολοκληρωτικά σε αορίστως αναφερόμενα δημοσιεύματα». Επιπλέον πως απ’ όπου γράφτηκαν δεν υπήρξε κάποια επικοινωνία για επιβεβαίωση με την ΕΡΤ. Το κρατικό κανάλι στην επιστολή του πάντως έδειξε ανοιχτό σε οποιαδήποτε συζήτηση για ένα τηλεοπτικό συμβόλαιο με τον Ολυμπιακό.

Πηγή: gazzetta.gr