Ο τέταρτος ποδοσφαιριστής στην Ιστορία της Εθνικής ομάδας που συμπληρώνει τριψήφιο αριθμό συμμετοχών γίνεται απόψε ο Κώστας Κατσουράνης.

Ακολουθούν οι κορυφαίοι σταθμοί στη διαδρομή του με το εθνόσημο. Από τη σημαδιακή πρώτη επίσημη εμφάνιση και την κατάκτηση του Euro 2004 μέχρι τα εννέα γκολ που έχει πετύχει με τη γαλανόλευκη.

Ο 33χρονος μεσοαμυντικός συμπληρώνει τις 100 συμμετοχές πιάνοντας στην τρίτη θέση τον Άγγελο Μπασινά και πλέον θα υπολείπεται μόνο του Γιώργου Καραγκούνη (121) και του Θοδωρή Ζαγοράκη (120).

Η αρχή…

Η πρώτη εμφάνιση του «Κατσούρ» με το εθνόσημο ήταν στις 20 Αυγούστου του 2003 και τη φιλική νίκη με 2-1 επί της Σουηδίας στο Νόρκεπινγκ. Τότε είχε αντικαταστήσει στο 60ο λεπτό της αναμέτρησης τον Γιούρκα Σεϊταρίδη και η καθιέρωση δεν άργησε να έρθει.

Μπορεί να ήταν… θεατής στα δύο ματς που ακολούθησαν και «σφράγισαν» την πρόκριση στα τελικά του Euro 2004, απέναντι σε Αρμενία (0-1) και Βόρειο Ιρλανδία (1-0), αλλά έπαιξε ξανά σαν αλλαγή στο φιλικό 1-1 του Νοεμβρίου με την Πορτογαλία στο Αβέιρο (αντικαθιστώντας το Ζαγοράκη στο 68’) και κέρδισε σταδιακά την εμπιστοσύνη του Ότο Ρεχάγκελ.

Πρώτη και… σημαδιακή

Η πρώτη του επίσημη συμμετοχή συνδυάστηκε με το θρίαμβο επί της Πορτογαλίας στο «Ντραγκάο» με 2-1 στην πρεμιέρα του Euro 2004.

Τότε είχε περάσει με την έναρξη του δευτέρου μέρους στη θέση του σκόρερ Γιώργου Καραγκούνη και δεν… ξαναβγήκε από την ενδεκάδα.

Ήταν βασική επιλογή του Ότο Ρεχάγκελ και στα πέντε ματς που ακολούθησαν μέχρι το θρίαμβο της 4ης Ιουλίου του 2004 συμβάλλοντας αποφασιστικά στο έπος της Εθνικής.

Το πρώτο από τα εννιά

Το παρθενικό του τέρμα με την Εθνική σημείωσε ο Κώστας Κατσουράνης στις 17 Νοεμβρίου του 2004, στη νίκη με 3-1 επί του Καζακστάν στο «Καραϊσκάκη» για τα προκριματικά του Παγκοσμίου Κυπέλλου.

Στο 86ο λεπτό είχε «γράψει» το 3-0 με κοντινό πλασέ κάνοντας αμέσως το σταυρό του και δείχνοντας προς τον ουρανό.

Το καθοριστικό

Η μη πρόκριση στα τελικά του Μουντιάλ του 2006 τού στοίχισε και αποφάσισε να μην επιτρέψει στην Εθνική να ξαναλείψει από μεγάλο ραντεβού.

Στις 7 Οκτωβρίου του 2006 πέτυχε το νικητήριο γκολ σε βάρος της Νορβηγίας στο «Καραϊσκάκη» (1-0) ανοίγοντας διάπλατα το δρόμο της πρόκρισης στα τελικά του Euro 2008.

Το πιο όμορφο

Τέσσερις μέρες μετά ήρθε μάλλον το ομορφότερο τέρμα του με το εθνόσημο. Στη νίκη με 4-0 επί της Βοσνίας στη Ζένιτσα διαμόρφωσε το τελικό αποτέλεσμα στις καθυστερήσεις με λόμπα εκτός περιοχής που κρέμασε τον αντίπαλο τερματοφύλακα.

«Χτυπά» στα φιλικά

Ο Κώστας Κατσουράνης δεν κάνει διακρίσεις μεταξύ επίσημων και φιλικών. Στους 22 Αυγούστου του 2007 και το φιλικό με την Ισπανία στην Τούμπα είχε δώσει προσωρινά προβάδισμα με 2-1 στην Εθνική, που τελικά είχε χάσει με 3-2.

Ακολούθησε το νικητήριο γκολ στο φιλικό με τη Φινλανδία στην Κύπρο (2-1) με μακρινό σουτ στο 72’ στις 6 Φεβρουαρίου του 2008.

Το μοναδικό πέναλτι με την Εθνική ο Κώστας Κατσουράνης το πέτυχε στη φιλική νίκη με 2-0 επί της Κύπρου στην Πάτρα στις 19 Μαΐου του 2008. Τότε είχε γράψει το τελικό σκορ στο 59ο λεπτό.

Παραμονές έναρξης του Μουντιάλ της Νοτίου Αφρικής, στις 25 Μαΐου του 2010, ο «Κατσούρ» είχε ανοίξει μόλις στο 2’ το σκορ στη φιλική ισοπαλία (2-2) με τη Βόρειο Κορέα στην Αυστρία.

Το πιο πρόσφατο γκολ του ήρθε στο φιλικό της 11ης Νοεμβρίου 2011 με τη Ρωσία στο «Καραϊσκάκη» (1-1) ισοφαρίζοντας στο 60ο λεπτό.

Το τελευταίο επίσημο

Η τελευταία φορά που ο Κώστας Κατσουράνης βρήκε δίχτυα σε επίσημο ματς της Εθνικής ήταν στις 11 Οκτωβρίου του 2008, για τα προκριματικά του Μουντιάλ του 2010.

Στη νίκη επί της Μολδαβίας στο «Καραϊσκάκη» με 3-0 είχε πετύχει το δεύτερο τέρμα στο 40ο λεπτό με καταπληκτικό σουτ εκτός περιοχής στο «παραθυράκι».

Τέσσερα χρόνια και κάτι χωρίς γκολ σε επίσημο ματς είναι πολλά. Μήπως ήρθε η ώρα απόψε να «ξαναχτυπήσει» στην Μπρατισλάβα; Θα ήταν ο καλύτερος τρόπος για να γιορτάσει τις 100 συμμετοχές του…

Πηγή: sport-fm.gr