Μία μέρα πριν από το παιχνίδι της Εθνικής μας με τη Βοσνία, ο Παναθηναϊκός εξέφρασε τα παράπονά του για τους τραυματισμούς δύο παικτών του στην προπόνηση του αντιπροσωπευτικού μας συγκροτήματος. Για πολλούς κακώς, για άλλους καλώς. Η αλήθεια πάντως είναι ότι το «τριφύλλι» πάντα έδινε και θα δίνει ποδοσφαιριστές στην Εθνική Ανδρών.

Στην έρευνα που έκανε η «SD», από το 2000 κι έπειτα έχουν φορέσει τη γαλανόλευκη 27 παίκτες, οι οποίοι το διάστημα της κλήσης τους ανήκαν στο «τριφύλλι». Αυτό φανερώνει πολλά. Είναι λογικό μία εθνική να αποτελείται από ποδοσφαιριστές των μεγάλων συλλόγων. Ο Παναθηναϊκός, όμως, ανέκαθεν έδινε τους περισσότερους. Στηριζόταν, άλλωστε, σε μεγάλο βαθμό σε Ελληνόπουλα, είχε μεγάλη εκπροσώπηση, με αποτέλεσμα φίλοι άλλων ομάδων να παραπονιούνται. Το σίγουρο είναι ότι η Εθνική δεν πρέπει να γίνεται πεδίο αντιπαράθεσης των συλλόγων για οποιονδήποτε λόγο. Σε ό,τι αφορά τους «πράσινους» διεθνείς, όπως αναφέραμε είναι 27.

Αλλά ακόμα πιο εντυπωσιακό είναι το εξής γεγονός: τους 23 απ’ αυτούς τους «έπλασε» ουσιαστικά ο Παναθηναϊκός. Δεν ήταν δηλαδή μέλη της Εθνικής νωρίτερα κι απλά ερχόμενοι στον Παναθηναϊκό παρέμεναν διεθνείς. Οι Φύσσας, Γκέκας, για παράδειγμα, δεν ξεκίνησαν από την Παιανία, αλλά με τον Παναθηναϊκό ήταν πιο εύκολο να βρεθούν στην Εθνική. Ο Κατσουράνης ανήκει στην άλλη κατηγορία. Ηταν βασικό στέλεχος πριν έρθει στον Παναθηναϊκό και παρέμεινε. Το σίγουρο είναι ότι πολλοί «πράσινοι» φόρεσαν τη γαλανόλευκη, την τίμησαν, δόξασαν την Εθνική και δοξάστηκαν απ’ αυτή, και -εξίσου σημαντικό- εκπροσώπησαν επάξια και το όνομα του συλλόγου τους.

Ποιος αλήθεια δεν μπορεί να κατατάξει στη συνείδηση των Ελλήνων φιλάθλων τους Καραγκούνη, Νικοπολίδη, Φύσσα, Μπασινά, Σεϊταρίδη, Γκούμα, Χαλκιά, Παπαδόπουλο ως «παιδιά» του Παναθηναϊκού; Πανηγύρισαν το Euro του 2004 ως παίκτες του «τριφυλλιού». Ο,τι κι αν έγινε μετά, όπως κι αν αντιμετωπίστηκαν από τον κόσμο ή τους παράγοντες του «τριφυλλιού» ή άλλων ομάδων. Ο Παναθηναϊκός, λοιπόν, θα συνεχίσει να είναι αιμοδότης της Εθνικής, όσο έχει την φιλοσοφία να αναδεικνύει Ελληνόπουλα.

Παιανία

Το νέο αίμα

Ο Καπίνο και ο Μαυρίας μετρούν ήδη μία συμμετοχή στην Ανδρών σε πολύ μικρή ηλικία. Ο πρώτος σε φιλικό με τη Ρουμανία στις 15/11/11 και ο δεύτερος στον πρόσφατο αγώνα των προκριματικών του Μουντιάλ με τη Λιθουανία. Ο Καρνέζης πλέον είναι βασικότατο -και με την αξία του- στέλεχος της Εθνικής και ο Χριστοδουλόπουλος πάντα είναι υπολογίσιμος. Ακολουθεί ο Λαγός (17 συμ. με την Ελπίδων), αρκεί να παίξει στον Παναθηναϊκό και ίσως και ο Τριανταφυλλόπουλος αν καθιερωθεί. Στο παρελθόν επίσης ο Λεοντίου είχε 19 συμμετοχές στην Ελπίδων.

Πωλήσεις

Μικρό όφελος

Το δυστύχημα για τον Παναθηναϊκό είναι ότι η αιμοδοσία της Εθνικής δεν τον ωφέλησε οικονομικά. Και γι’ αυτό ευθύνονται αρκετοί που δεν… ζύγισαν σωστά τα πράγματα. Οι Καραγκούνης, Φύσσας, Νικοπολίδης, έφυγαν πριν από την κατάκτηση του Euro. Ο Σεϊταρίδης παραχωρήθηκε -με καλά χρήματα- στην Πόρτο πριν η Ελλάδα πάρει το Ευρωπαϊκό. Ο Μπασινάς, ο Λυμπερόπουλος, ο Κυργιάκος, ο Νίνης, ο Σαλπιγγίδης παρά το γεγονός ότι είχαν συμμετοχές στην Εθνική δεν κατάφεραν ούτε οι ίδιοι ούτε η ομάδα να το εκμεταλλευτεί. Και θα είναι έγκλημα αν στο μέλλον αρκετοί διεθνείς φύγουν χωρίς να φέρουν χρήματα.

Παρόντες στις μεγάλες διοργανώσεις

Με τις επιτυχίες που έχει η Εθνική την τελευταία δεκαετία, είναι λογικό να βρίσκονται στα μεγάλα ραντεβού και πολλοί παίκτες του Παναθηναϊκού.

Ο Καραγκούνης, «παιδί» της Παιανίας, έχει πάρει μέρος σε όλες τις μεγάλες διοργανώσεις που πήγε η Εθνική. Ο ρέκορντμαν πλέον συμμετοχών της Ελλάδας ήταν παρών και στα τρία Ευρωπαϊκά Πρωταθλήματα που είχαν ελληνικό χρώμα, στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2010 και στο Συνομοσπονδιών του 2005. Το όνομα του «τριφυλλιού» λοιπόν διαφημίστηκε σε όλον τον κόσμο. Ολοι παρατηρούν τα ρόστερ των Εθνικών και το όνομα «Panathinaikos» δεν έλειψε ποτέ. Το αντίθετο. Ηταν πολλές φορές στην παρένθεση, δίπλα από τα ονόματα ποδοσφαιριστών, αφού αναγράφεται και πού ανήκει ο καθένας. Αναλυτικά παίκτες του Παναθηναϊκού που πήγαν στα μεγάλα ραντεβού είτε ανήκοντας εκείνη την περίοδο στον Παναθηναϊκό είτε είχαν ξεκινήσει από τους «πράσινους»:

Euro 2004
: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Χαλκιάς, Φύσσας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Γκούμας, Παπαδόπουλος.

Συνομοσπονδιών 2005: Νικοπολίδης, Σεϊταρίδης, Βύντρα, Κυργιάκος, Μπασινάς, Παπαδόπουλος, Χαλκιάς, Φύσσας, Γκούμας, Καραγκούνης, Κατσουράνης, Γκέκας.

Euro 2008: Τζόρβας, Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Βύντρα, Κυργιάκος, Γκούμας, Μπασινάς, Καραγκούνης, Τζιόλης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Λυμπερόπουλος.

Μουντιάλ 2010
: Σεϊταρίδης, Σπυρόπουλος, Τζιόλης, Καραγκούνης, Βύντρα, Τζόρβας, Νίνης, Κατσουράνης, Σαλπιγγίδης, Γκέκας, Χαλκιάς, Κυργιάκος.

Euro 2012: Καραγκούνης, Κατσουράνης, Νίνης, Τζόρβας, Χαλκιάς, Γκέκας, Λυμπερόπουλος.

Ο Σαλπιγγίδης είναι ξεχωριστή περίπτωση. Ως «πράσινος» πέτυχε το πρώτο της γκολ Ελλάδας σε Μουντιάλ.

Πηγή: sday.gr