Τεράστια ευκαιρία για να προκριθούν στους ομίλους του Europa League έχασαν τόσο η Ομόνοια, όσο και ο ΑΠΟΕΛ, αφού παρά το ότι έφθασαν μία ανάσα από την πρόκριση την έχασαν στις λεπτομέρειες. Σούπερ ανατροπές από Σπόρτινγκ, Ουτρέχτη, τη γλίτωσε η Λίβερπουλ, έπεσε στην…παγίδα η Άστον Βίλα.

Αν κάποια από τις δύο ομάδες πρέπει να αισθάνεται πιο απογοητευμένη είναι σίγουρα αυτή του Τάκη Λεμονή. Η πρωταθλήτρια Κύπρου αιφνιδίασε τη Μέταλιστ Κάρκιβ και με δύο γκολ (60′ Λεάντρο, 64′ Ρενχίφο) σε τέσσερα λεπτά ανέτρεψε το 0-1 του πρώτου αγώνα. Ωστόσο, όπως έπραξαν οι παίκτες του Τάκη Λεμονή απάντησαν οι γηπεδούχοι, οι οποίοι απάντησαν άμεσα με τους Ντέβιντς (66′) και Κλέιτον (71′). Η Ομόνοια πίεσε στο τέλος, άγγιξε το 2-3, αλλά η πρόκριση χάθηκε άδικα, ειδικά και μετά την εικόνα της πρώτης αναμέτρησης, όπου το “τριφύλλι” ήταν εντυπωσιακό, αλλά δεν σκόραρε.

H σύνθεση της Ομόνοιας: Γεωργαλλίδης, Μοράις, Βέντσελ, Εφραίμ, Αβραάμ, Μακρίδης (76′ Αλωνεύτης), Κασέκε (80′ Ρουέδα), Ρενχίφο, Μπουζόν, Χαραλάμπους (86′ Εσπασάντιν), Λεάντρο.

Με επίπονο τρόπο αποχαιρέτησε τη διοργάνωση και ο ΑΠΟΕΛ. Με γκολ του Αλμέιδα στο 41′ ισοφάρισε το σκορ με το οποίο είχε ηττηθεί από τη Χετάφε στη Μαδρίτη. Η κυπριακή ομάδα άντεξε ως το τέλος και ο αγώνα οδηγήθηκε στην παράταση. Εκεί οι Μαδριλένοι ευτύχησαν να ισοφαρίσουν στο 98′ με τον Τόρες και να εξασφαλίζουν το εισιτήριο για την επόμενη φάση.

Η σύνθεση του ΑΠΟΕΛ: Χιώτης, Ζορζ, Γκρντσάροφ, Σολάρι (74′ Τριχόφσκι), Χαραλαμπίδης, Μαντούκα (74′ Μπρούερς), Πίντο, Μοράις, Αλμέιδα, Σολομού, Μποαβεντούρα (91′ Πουρσαϊτίδης).

Τεράστια έκπληξη ήταν αυτή που έλαβε χώρα στη Μόσχα. Η Λωζάννη, η οποία αγωνίζεται στη δεύτερη κατηγορία της Ελβετίας, ξεπέρασε το εμπόδιο της Λοκομοτίβ και προκρίθηκε στους ομίλους. Οι φιλοξενούμενοι προηγήθηκαν στο 17′ με τον Σίλβιο, ισοφαρίστηκαν στο 85′ από τον Αλίγες, αλλά στη διαδικασία των πέναλτι ήταν πιο ψύχραιμοι και προκρίθηκαν με 3-4.

“Θύμα” έκπληξης λίγο έλειψε να πέσει η Στουτγάρδη, αλλά σε διάστημα οκτώ λεπτών ανέτρεψε το 0-2 με το οποίο προηγήθηκε η Σλόβαν Μπρατισλάβας. Σημαντικό ρόλο στην εξέλιξη της αναμέτρησης έπαιξε η αποβολή του Μπρέζνανικ στο 55′, για τους φιλοξενούμενους.

Η Λίβερπουλ…έπαιξε με τη φωτιά, αλλά ο Ντιρκ Κάουτ (σ.σ τελικά μάλλον παραμένει στους “κόκκινους”) σφράγισε την πρόκριση επί της Τράμζονσπορ. Οι γηπεδούχοι διατηρούσαν το δικαίωμα στην ελπίδα από το 4′ (γκολ Γκουτιέρεζ), αλλά στο 83′ ο Κατσάρ σημάδεψε λάθος εστία και έκανε το 1-1.

Ότι δεν έπαθε η Λίβερπουλ το υπέστη η Άστον Βίλα. Μετά το ατιμωτικό 6-0 από τη Νιούκαστλ για το πρωτάθλημα οι “χωριάτες” έμειναν και εκτός Ευρώπης. Η Ραπίντ Βιένης δεν πτοήθηκαν από το 1-0 του Αγκμπονλαχόρ στο 22′, αλλά ούτε όταν ο Κάριου έβαλε τους Άγγλους μπροστά στο 77′. Ένα λεπτό μετά ο Σονλάιντερ ισοφάρισε και στο 81′ ο Γκάρτλερ δικαίωσε τον προπονητή του, ο οποίος τον είχε περάσει μετά την ισοφάρισε στον αγώνα.

Η Γαλατασαράι έγινε ακόμα μία τούρκικη ομάδα που έμεινε εκτός ομίλων. Μπορεί να έπαιζε με παίκτη περισσότερο από το 71′, αλλά μόλις στο 1ο λεπτό των καθυστερήσεων πέτυχε το πολυπόθητο γκολ στην έδρα της Καρπάτι Λίβ. Ωστόσο, οι παίκτες του Φρανκ Ράικαρντ κατάφεραν να αδρανήσουν, δέχθηκαν το γκολ της ισοφάρισης και με “προίκα” το 2-2 του πρώτου αγώνα οι Ουκρανοί θα είναι παρόντες στην κλήρωση των ομίλων.

Δύσκολες ώρες πέρασε η Παλέρμο στην έδρα της Μάριμπορ (σ.σ οι Σλοβένοι προηγήθηκαν με 2-0), αλλά ο Ερνάντεζ πρόλαβε τα χειρότερα (ισοφάρισε με δύο γκολ). Η νίκη των γηπεδούχων ήταν περισσότερο για λόγους τιμής. Η Λιλ δεν μπόρεσε να κάμψει εύκολα την αντίσταση της Βασλούι. Ωστόσο η αποβολή του τερματοφύλακα Κούτσιακ στο 68′ βοήθησε την ομάδα του Γκαρσία να πάρει το προβάδισμα με τον Καμπάιγ και να “κλειδώσει” την πρόκριση με τον Σετζού.

Eκπληκτική ανατροπή από τη Σπόρτινγκ Λισαβόνας, ανέτρεψε το 0-2 της Πορτογαλίας και με γκολ του Ντιαλό στο 91′ κέρδισε με 3-0 μέσα στη Δανία και θα είναι αυτή στους ομίλους του Europa League. Eφιαλτικές στιγμές έζησαν ο Γιώργος Σαμαράς και ο Ντάνιελ Μαϊστόροβιτς στην Ουτρέχτη. Η ομώνυμη ομάδα είχε σε μεγάλη ημέρα τον Φαν Βόλφσβίνκελ, ο οποίος πέτυχε χατ-τρικ και ηγήθηκε της προσπάθειας των Ολλανδών για την ανατροπή. Το τελικό 4-0 διαμόρφωσε ο Μαγκουάιρ, με τους Σαμαρά, Μαϊστόροβιτς να μένουν στο παιχνίδι ως το τέλος, χωρίς ωστόσο να μπορούν να βοηθήσουν.

Τα αποτελέσματα των επαναληπτικών του Europa League (σε παρένθεση το σκορ του πρώτου αγώνα)

Ανόρθωση – ΤΣΣΚΑ Μ. 1-2 (0-4)
Ντιναμό Μινσκ – Μπριζ 2-3 (1-2)
Καραμπάχ – Ντόρτμουντ 0-1 (0-4)
Ακτόμπε – Αλκμααρ 2-1 (0-2)
Μαρίτιμο – ΜΠΑΤΕ Μπορίσοφ 1-2 (0-3)
Λοκομοτίβ Μ. – Λωζάννη 1-1 (3-4 πεν.) (1-1)
Ντνιεπρ – Βιγιαρεάλ 1-2 (0-5)
Ελσίνκι – Μπεσίκτας 0-4 (0-2)
Αούστρια Βιέννης – Αρης 1-1 (0-1)
Μέταλιστ – Ομόνοια 2-2 (1-0)
Μπρόντμπι – Σπόρτινγκ Λ. 0-3 (0-2)
ΑΠΟΕΛ – Χετάφε 1-1 (κ.α 1-0) (0-1)
Ουνιρέα – Χάιντουκ 1-1 (1-4)
Λίτεξ – Ντέμπρετσεν 1-2 (0-2)
Γκρασχόπερς – Στεάουα 1-0 (3-4 πεν.) (0-1)
Τραμπζονσπόρ – Λίβερπουλ 1-2 (0-1)
Λέφσκι Σόφιας – ΑΙΚ Στοκχόλμης 2-1(0-0)
Αϊντχόφεν – Σιμπίρ 5-0 (0-1)
Μακάμπι Τ.Α. – Παρί Σεν Ζερμέν 4-3 (0-2)
Ταβρίγια – Λεβερκούζεν 1-3 (0-3)
Γάνδη – Φέγενορντ 2-0 (0-1)
ΑΕΚ – Νταντί Γιουνάιτεντ 1-1 (1-0)
Στουτγκάρδη – Σλόβαν Μπρατισλάβα 2-2 (1-0)
Λεχ Πόζναν – Ντνίπρο 0-0 (1-0)
Ουτρέχτη – Σέλτικ 4-0 (0-2)
TNS – ΤΣΣΚΑ Σόφιας 2-2 (0-3)
Καρπάτι – Γαλατασαράι 1-1 (2-2)
Μάριμπορ – Παλέρμο 3-2 (0-3)
Λιλ – Βασλούι 2-0 (0-0)
Ελφσμποργκ – Νάπολι 0-2 (0-1)
Γιουβέντους – Στουρμ Γκρατς 1-0 (2-1)
Αστον Βίλα – Ραπίντ Βιέννης 2-3 (1-1)
Μάδεργουελ – Οντένσε 0-1 (1-2)
Φενέρμπαχτσε – ΠΑΟΚ 1-1 (0-1)
Μάντσεστερ Σίτι – Τιμισοάρα 2-0 (1-0)
Ντιναμό Ζάγκρεμπ – Γκιορ 2-1 (2-0)
Πόρτο – Γκενκ 4-2 (3-0)

Μέ έντονη γραφή οι ομάδες που προκρίθηκαν

πηγή: contra.gr