«Φαντάζομαι πως είναι κάτι σαν τη Μόνα Λίζα των αθλητικών καρτών», ανέφερε στο Associated Press ο Έβαν Μάθις, πρώην άσος του NFL και φανατικός συλλέκτης αθλητικών καρτών, ο οποίος πρόσφατα έγινε κατά 2,88 εκατομμύρια δολάρια πλουσιότερος χάρη σε μια σπάνια έγχρωμη κάρτα ενός παλιού παίκτη του μπέιζμπολ, η οποία πουλήθηκε σε δημοπρασία.

Ο παίκτης που απεικονίζεται στην κάρτα του 1952 είναι ο Μίκι Μαντλ, ένας θρυλικός παίκτης του MLB που αγωνίστηκε καθ’ όλη τη διάρκεια της πολυετούς καριέρας του (από το 1951 έως και το 1968) στους Νιου Γιορκ Γιάνκις.

Ο Μαντλ έφυγε από τη ζωή στις 13 Αυγούστου του 1995 και υπολογίζεται ότι στην αγωνιστική του καριέρα κέρδισε κοντά στα 1,1 εκατομμύρια δολάρια.

Παρά το γεγονός ότι έχουν περάσει 66 χρόνια, η κάρτα διατηρείται σε εξαιρετική κατάσταση και αυτό παίζει καθοριστικό ρόλο για την αξία της.

mantle1

Η δημοπρασία έγινε από τον οίκο Heritage Auctions και σύμφωνα με τους ιθύνοντες υπήρξε έντονο ενδιαφέρον για την κάρτα του Μαντλ. Το αποτέλεσμα ήταν η τιμή να φτάσει σε δυσθεώρητα ύψη, γεγονός που την καθιστά ως την δεύτερη ακριβότερη στην ιστορία του σπορ.

«Το γεγονός ότι βρίσκεται σε εξαιρετική κατάσταση και διατηρήθηκε σε αυτήν την κατάσταση τόσες δεκαετίες, καταφέρνοντας να μείνει αναλλοίωτη και να γλιτώσει από τα χέρια της μαμάς, αποτελεί θαύμα», δήλωσε ο επικεφαλής του οίκου Heritage Auctions για δημοπρασίες αθλητικών ειδών, Κρις Άιβι.

mantle

«Η κάρτα συγκέντρωσε την προσοχή των φίλων του μπέιζμπολ, των σοβαρών συλλεκτών και των επενδυτών και αυτή η δημοπρασία την κατέστησε ως ένα από τα πολυτιμότερα και συλλεκτικά αθλητικά αντικείμενα που υπάρχουν», πρόσθεσε.

Μια παρόμοια κάρτα του Μίκι Μαντλ, είχε δημοπρατηθεί το 2016 έναντι 2,6 εκατομμυρίων δολαρίων.

Το ρεκόρ της ακριβότερης κάρτας μπέιζμπολ που έχει βγει ποτέ σε δημοπρασία ανήκει σε μια του 1909 που απεικονίζει τον Χόνους Ουάγκνερ (T206 Honus Wagner), η οποία πωλήθηκε το 2016 έναντι 3,12 εκατομμυρίων δολαρίων!