Βαριά τιμωρία περιμένει η Βοσνία μετά τα έκτροπα στον αγώνα της Παρασκευής με την Ελλάδα για πρόκριση στο Παγκόσμιο Κύπελλο του 2018.

Η Εθνική κατάφερε να μείνει όρθια στη Ζένιτσα με το 0-0 που απέσπασε από τη Βοσνία, ωστόσο, τα πράγματα ξέφυγαν μόλις τελείωσε το παιχνίδι.

Την ώρα που οι Έλληνες παίκτες αποχωρούσαν από τον αγωνιστικό χώρο, οι Βόσνιοι οπαδοί έριχναν αντικειμένα και μπουκάλια με αποτέλεσμα να ανάψουν τα αίματα και να προκληθεί εστία μεγάλης έντασης.

Τα αίματα μετά το τέλος του αγώνα άναψαν, την ώρα που οι Έλληνες παίκτες αποχωρούσαν από τον αγωνιστικό χώρο. Οι οπαδοί των Βόσνιων επιτέθηκαν φραστικά στους διεθνείς μας όταν πλησίαζαν τη φισούνα και η ένταση ξεκίνησε μετά από χειρονομία του Κώστα Μανωλά, ο οποίος έκανε την χαρακτηριστική κίνηση με τα χέρια για να ηρεμήσουν.

Η κατάσταση ξέφυγε, ο συμπαίκτης του Μανωλά στους «τζιαλορόσι», Έντιν Τζέκο, ο αρχηγός της Εθνικής Βοσνίας τον έπιασε από τον λαιμό, ενώ ο Γιάννης Γιαννιώτας δέχθηκε γροθιά στο πρόσωπο από τον βοηθό προπονητή με αποτέλεσμα να χάσει ένα δόντι.

Η Ομοσπονδία της Βοσνίας με ανακοίνωσή της ζήτησε συγνώμη από την ΕΠΟ και την Εθνική μας ομάδα, ενώ ξεκινά έρευνα για τον βοηθό Ζιλί. Την ίδια στιγμή όμως καταγγέλλει το «άγριο παιχνίδι» των Ελλήνων μέσα στο γήπεδο αλλά και τη συμπεριφορά του Κώστα Μανωλά.

Αναλυτικά η ανακοίνωση των Βόσνιων:

«Πρώτα απ’ όλα, εκφράζουμε τη λύπη και την απολογία μας προς την ποδοσφαιρική ομοσπονδία της Ελλάδας, εξαιτίας του περιστατικού που σημειώθηκε μετά από τον αγώνα, όταν υπήρξε επίθεση σε Έλληνα παίκτη. Η ομοσπονδία της Βοσνίας καταδικάζει κάθε μορφή βίας, ανεξαρτήτως προέλευσης. Ο βοηθός προπονητή Στεφάν Ζιλιά θα εξεταστεί με τη δέουσα προσοχή και θα λάβουμε όλα τα απαραίτητα μέτρα σχετικά με το θέμα.

Παρ’ όλα αυτά, πρέπει να σημειωθεί ότι το συμβάν είναι ο επίλογος όσων γίνονταν στον αγωνιστικό χώρο κατά τη διάρκεια του παιχνιδιού. Ένα πολύ γνωστό στιλ παιχνιδιού της εθνικής ομάδας της Ελλάδας, περισσότερο άγριο παρά επιθετικό, κατέληξε στον τραυματισμό δύο παικτών μας, οι οποίοι χρειάστηκε να φύγουν από το γήπεδο πριν από τη λήξη.

Ο Σέναντ Λούλιτς έχει σπασμένο ζυγωματικό και σήμερα υποβλήθηκε σε επέμβαση και ο Τόνι Σούνιτς χτυπήθηκε στο κεφάλι, ευτυχώς χωρίς σοβαρές επιπτώσεις. Δυστυχώς, μετά από ένα σκληρό φάουλ μετά από 15 λεπτά, ο Λούλιτς δέχθηκε σκληρή αγκωνιά στο πρόσωπο και ο αντίπαλος παίκτης δεν δέχθηκε ούτε κίτρινη κάρτα. Το ίδιο συνέβη με τον τραυματισμό του Σούνιτς.

Και μετά όλα κλιμακώθηκαν από την πρόκληση του Μανωλά προς τους φιλάθλους. Ήταν απλά μία συνέχιση των όσων άρχισαν στην Αθήνα τον περασμένο Νοέμβριο, όταν βιώσαμε μία σειρά από προβλήματα στις εξέδρες και στον αγωνιστικό χώρο. Τα υπόλοιπα υπάρχουν σε κασέτες. Δυστυχώς, στο τέλος του αγώνα, οι παίκτες μας και το προπονητικό επιτελείο έπεσαν θύμα της πρόκλησης και απάντησαν ενστικτωδώς και βεβιασμένα».

Η απάντηση της ΕΠΟ:

«Η επίσημη και δημόσια παραδοχή εκ μέρους της Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας της Βοσνίας / Ερζεγοβίνης όσων συνέβησαν αμέσως μετά τον χθεσινό αγώνα στη Ζένιτσα είναι πράξη ειλικρινούς αναγνώρισης των πραγματικών ευθυνών –για περιστατικά που άλλωστε είχε την ευκαιρία να δει το σύνολο της φίλαθλης Ευρώπης- και τιμά την φίλη Ομοσπονδία που την ανέλαβε. Πρέπει ωστόσο να υπογραμμίσουμε ότι κάθε προσπάθεια εμπλοκής της ελληνικής αποστολής ή και Ελλήνων φιλάθλων που παρακολούθησαν τον αγώνα, μέσα την ακραία εχθρική ατμόσφαιρα που δημιούργησαν στο γήπεδο οι Βόσνιοι οπαδοί –που δεν επέτρεψαν ούτε καν να ακουσθεί έστω κατ΄ ελάχιστο ο εθνικός ύμνος της χώρας μας-, είναι μία άδικη και άκομψη προσπάθεια να αντιστραφεί η πραγματικότητα και οι “θύτες” να παρουσιαστούν ως δήθεν “θύματα”.

Για την αποκατάσταση της αλήθειας, η Ελληνική Ποδοσφαιρική Ομοσπονδία υπενθυμίζει με κατηγορηματικό τρόπο αυτό που αποδεικνύεται από το ίδιο το βίντεο του αγώνα:

Κανένα μέλος της ελληνικής αποστολής, και πολύ περισσότερο οι διεθνείς ποδοσφαιριστές μας, δεν προκάλεσε την ελάχιστη εστία έντασης.

Και βέβαια ο δίκαιος πανηγυρισμός παικτών και φιλάθλων μας για το αποτέλεσμα ούτε ήταν, ούτε μπορεί παρουσιάζεται σαν δήθεν “πρόκληση”, και μάλιστα τέτοια που να αιτιολογεί την άσκηση της βίας εναντίον δύο παικτών μας, σε βαθμό μάλιστα που έπληξε την ίδια τη σωματική ακεραιότητα ενός από αυτούς. Οι Έλληνες ποδοσφαιριστές άλλωστε, με την εν γένει αθλητική συμπεριφορά τους, τόσο στην εθνική ομάδα, όσο και στους συλλόγους τους στην Ελλάδα και στην Ευρώπη, έχουν αποδειχθεί άξιοι και κορυφαίοι πρεσβευτές του “ευ αγωνίζεσθαι”.»