Πίστη στην δουλειά του, ομοψυχία και υπομονή ζήτησε ο Μίχαλ Πρόμπιερζ ώστε να φέρει τον Άρη εκεί που του αξίζει.

Τι είπε για το ρίσκο να αναλάβει σε μια δύσκολη περίοδο τους «κίτρινους», την προπονητική φιλοσοφία και πως οι Μουρίνιο και Αϊνστάιν μπήκαν στην κουβέντα!

Αναλυτικά όσα δήλωσε στον ΑΡΗΣ FM και την εκπομπή του Super-3:

«Πάντα θεωρώ μία κουβέντα για το ποδόσφαιρο ωραία. Εμείς είμαστε εδώ για αυτό το λόγο και δίνεται η ευκαιρία για μένα να με γνωρίσετε καλύτερα σχετικά με τη φιλοσοφία μου γύρω από το ποδόσφαιρο. Εάν ο σύλλογος δεν είχε αγωνιστικό πρόβλημα δεν θα βρισκόμουν εδώ. Το διάστημα που βρίσκομαι ένα πράγμα μου έκανε εντύπωση. Το γεγονός ότι υπήρχε ένα μεγάλο ρόστερ 37 παικτών και δεν υπήρχε η δυνατότητα να κάνουμε σωστές προπονήσεις και δε μπορείς να δημιουργήσεις καλό κλίμα γιατί έχεις περισσότερους ανικανοποίητους παίκτες. Κάποια στιγμή πρέπει να πάρουμε δύσκολες αποφάσεις που αφορούν και τους ανθρώπους του ΑΡΗ. Να προσπαθήσουμε να γίνουμε μία οικογένεια όπου ο καθένας θα μάχεται για τον άλλο στο γήπεδο όχι μόνο για τον εαυτό του αλλά και για τους φιλάθλους. Έτσι όπως είναι η ατμόσφαιρα σου δίνει μία ώθηση παραπάνω που πρέπει να σε ωθεί ακόμα περισσότερο στη νίκη.

Ελπίζω με τον Παναθηναϊκό να είναι γεμάτο το γήπεδο. Είμαστε σε δύσκολη κατάσταση και το χρειάζεται κάθε άλλο παρά ποτέ. Βρέθηκα δύο φορές εδώ στο γήπεδο. Την πρώτη σαν αντίπαλος και τη δεύτερη με τον Ολυμπιακό που κάθισα στον πάγκο. Δεν είχα φόβο ή δισταγμό. Γνώρισα το φίλαθλο κοινό. Το είδα τη στιγμή που ήμασταν 2-0 πίσω στο σκορ. Δεν ήταν αρκετό γιατί δεν καταφέραμε να πετύχουμε 3ο γκολ για να γυρίσουμε το παιχνίδι.

Κάναμε δύο παιχνίδια εκτός έδρας χωρίς τους φιλάθλους. Από εδώ και μπρος πιστεύω να τους ικανοποιήσουμε περισσότερο. Όσο για τις προσδοκίες δε νιώθω φόβο και γνωρίζω ότι θα δώσω τα πάντα στον ΑΡΗ όσο εργάζομαι και θα προσπαθήσω να φέρω τον ΑΡΗ εκεί που του αρμόζει. Ο ΑΡΗΣ είναι μία γνωστή ομάδα στην Ευρώπη».

Για το τι γνωρίζει για τον σύλλογο και τους αγώνες που έχουν δώσει οι οπαδοί του: «Την Πέμπτη πήραμε ένα βιβλίο στα αποδυτήρια με την ιστορία του ΑΡΗ τα τελευταία χρόνια και γνώριζα ότι ο ΑΡΗΣ είναι ένας σύλλογος που διοικείται από τον Λαό του. Λόγω αυτής της κατάστασης και η ομάδα θα πρέπει να είναι μία οικογένεια. Πρέπει να δουλέψουμε προς αυτή την κατεύθυνση».

Για το πως πήρε την απόφαση και τι αντιμετώπισε τις πρώτες μέρες: «Για τους φιλάθλους, όταν δέχθηκα την πρόταση του ΑΡΗ είδα το πρόγραμμα που έχει… Ολυμπιακός, Παναθηναϊκός δύο εκτός… θα ήταν εύκολο για μένα να περιμένω να περάσουν αυτά τα παιχνίδια. Πήρα το ρίσκο και ύστερα από αυτά τα τέσσερα παιχνίδια θα έχω πιο συγκεκριμένη εικόνα για την ομάδα. Στο πρώτο παιχνίδι ήμουν κατευθείαν από το αεροπλάνο.

Για μένα το αποδέχομαι και είναι σα να ηττήθηκα και εγώ. Δεν είχαμε πολλά χρονικά περιθώρια. Ακόμα όμως και η μία μέρα ίσως θα μπορούσα να βοηθήσω την ομάδα. Το σημαντικό είναι να κερδίσουμε από αυτά τα παιχνίδια. Είμαι και εγώ απογοητευμένος. Από την άλλη έχω καλύτερη εικόνα της ομάδας, γνωρίζω περισσότερα για τον σχηματισμό μίας ομάδας που θα είναι πιο αξιόμαχη. Δε γίνεται να αλλάξεις κάποια πράγματα από τη μία μέρα στην άλλη. Το πιο χαρακτηριστικό παράδειγμα είναι ο Μουρίνιο. Απέκτησε παίκτες αξίας 100 εκ. ευρώ και την πρώτη χρονιά δεν είχε τα αποτελέσματα που ήθελε».

Για την κατάσταση που αντιμετωπίζει και την πρόσφατη εμπειρία του: «Έχω μια κατανόηση ότι κάποιοι φίλαθλοι θα σκέφτονται φέραμε ένα νέο προπονητή από την Πολωνία. Αυτό συνέβαινε και στην παλιά ομάδα (Γιαγκελόνια) που πήγα. Εκεί 90 χρόνια δεν είχε να επιδείξει τίποτα. Παίζανε πάντα για την παραμονή και τους είπα την πρώτη στιγμή ότι θέλω να φύγω σαν πρωταθλητής και με είπανε τρελό. Μετά παίξαμε δύο χρονιές στην Ευρώπη. Την επόμενη χρονιά τιμωρηθήκαμε με μείον δέκα βαθμούς, κατακτήσαμε το κύπελλο.

Πιστεύω ότι και από την πλευρά των φιλάθλων του ΑΡΗ θα μου δώσουν τον χρόνο και απ’ ότι θυμάμαι ότι ο τελευταίος τίτλος είναι το 1970 και ελπίζω να είμαι ο επόμενος που θα φέρω ένα τίτλο. Ήρθα στη μέση της σεζόν και έτσι όπως είναι τα πράγματα θα έχουμε σκαμπανεβάσματα. Δεν είναι του χαρακτήρα μου να μιλάω για τις προηγούμενες καταστάσεις και ελπίζω να έχουμε τις κατάλληλες επιτυχίες».

Για το αν υπάρχει πρόβλημα ψυχολογίας: «Ο καθένας έχει μία άποψη και αυτό είναι σεβαστό. Ευθύς εξ αρχής προσπαθήσαμε να βελτιώσουμε την ψυχολογία. Γι’ αυτό τον λόγο σχηματίσαμε τα δύο γκρουπ στην ομάδα για έχουμε καλύτερες συνθήκες. Δεν είμαστε ομάδα ράγκμπι να παίζουμε 15 και 15. Οι κανονισμοί της FIFA είναι να παίζουν 11 εναντίον 11. Αυτομάτως λοιπόν οι 26 θα ήταν ανικανοποίητοι.

Αυτό σημαίνει ότι έπρεπε να γίνουν κάποιες αλλαγές. Φυσιολογικό ήταν κάποιοι να έχουν παράπονο αλλά δε γινόταν διαφορετικά. Όσον αφορά τους παίκτες που ήταν στο δεύτερο γκρουπ ο καθένας μπορεί να πιστεύει ότι είναι ο καλύτερος. Βλέπω τι γίνεται στις προπονήσεις και δίνω σημασία στην κάθε λεπτομέρεια. Θα πρέπει να του εξηγήσω από την πλευρά μου. Όταν κάνεις κάτι και γνωρίζεις γιατί το κάνεις δεν έχω πρόβλημα να δώσω εξηγήσεις. Είναι φυσιολογικό όταν 10 παίκτες δεν είναι στην ομάδα, ο καθένας εκφέρει κάποια άποψη, εγώ είμαι καλός… παρακολούθησα τα έξι προηγούμενα παιχνίδια, δεν είδα νίκη και πολύς κόσμος ήταν απογοητευμένος. Αλλιώς δεν θα ήμουν εδώ. Ο κάθε ένας νέος προπονητής που έρχεται πρέπει να πάρει δύσκολες αποφάσεις. Ο Κάθε παίκτη που πήγε στο δεύτερο γκρουπ ή στην Κ20 υπήρχε κάποιος λόγος. Εμείς προσπαθούμε να κάνουμε το καλύτερο για την ομάδα. Να είμαστε όλοι μαζί, παίκτες διοίκηση, φίλαθλοι. Με εμένα η συνεργασία είναι πολύ απλή. Όταν κάποιος δεν δίνει τα πάντα για την ομάδα τότε χωρίζουν οι δρόμοι μας. Από την πλευρά μου θα επιδιώξω να γίνουν πράγματα ώστε ο ΑΡΗΣ να επιστρέψει στις προπονήσεις. Όταν έφυγα από τη Γιαγκελόνια είχαμε 11 διεθνείς. Πουλήσαμε κάποιους παίκτες, (Γκροσίτσκι, Σαντομιέρσκι, Μπρούνο) με μεγάλα ποσά.

Όταν τα πράγματα στρώσουν και έρθουν τα καλά αποτελέσματα κανείς δε θα μιλάει. Όταν τα πράγματα είναι έτσι και έχεις πρόβλημα στο σπίτι σου επέρχεται το διαζύγιο. Όταν βλέπεις στο σπίτι σου ότι σου παραπονιέται η γυναίκα σου για τις κάλτσες ή οτιδήποτε, τότε χωρίζεις με τη γυναίκα σου».

Για τον τρόπο που αντιμετωπίζει δύσκολες καταστάσεις: «Είμαι ένας άνθρωπος που ακόμα και μετά την ήττα δεν κλαίω, δουλεύω. Ακόμα και μετά τη νίκη με τον ΟΦΗ δεν ήμουν ευχαριστημένος. Κάναμε αρκετά λάθη, δεν είχαμε τον έλεγχο. Είμαι προβληματισμένος αλλά δεν έχω τρελαθεί κιόλας. Αυτό που μας πήγε λίγο μπροστά είναι ότι σκοράραμε. Το γεγονός ότι δύο φορές που ήμασταν πίσω στο σκορ προσπαθήσαμε να γυρίσουμε το παιχνίδια.

Επίσης ενθαρρυντικό είναι ότι μερικοί νέοι θα ενσωματωθούν στην ομάδα. Όπως ο Γιαννιώτας, ή ο Κατίδης που τα πήγε πολύ καλά μέχρι να τραυματιστεί. Αυτό που μου άρεσε με τον συγκεκριμένο παίκτη, που το βλέπει και ο κόσμος, πιστεύω ότι σε μερικά χρόνια θα είναι μεγάλο όνομα. Παρόλο που τραυματίστηκε προσπάθησε να μείνει στον αγώνα. Λόγω αυτής της λεπτομέρειας κερδίζει πολλούς πόντους στα μάτια μου. Στο ποδόσφαιρο δεν είναι το θέμα πως θα πέσεις αλλά πόσο θα μείνεις κάτω και μετά πως θα σηκωθείς».

Για το νωθρό ξεκίνημα στον αγώνα με τον Πανιώνιο: «Το καταλαβαίνω απόλυτα. Και εγώ στο πρώτο ημίχρονο δεν ήμουν καθόλου ευχαριστημένος. Αν μπαίναμε στο παιχνίδι όπως στο δεύτερο ημίχρονο είμαι σίγουρος ότι δεν θα χάναμε τον αγώνα. Είναι το επόμενο βήμα που πρέπει να κάνουμε. Είδα κάποιους παίκτες που αγωνιστήκαν καλύτερα απ’ ότι στα προηγούμενα παιχνίδια. Πρέπει να κάνουμε βήμα προς βήμα μπροστά και θα βελτιωνόμαστε κάθε εβδομάδα.
Οτιδήποτε υπήρχε στο παρελθόν το δέχομαι πισώπλατα. Και σε αυτό το θέμα θα πρέπει να είσαι σκληρός για να ανταπεξέρχεσαι στις απαιτήσεις. Προέχει να χτίσω την ομάδα. Εννοώ αυτό που προηγήθηκε με την άσχημη κατάσταση της ομάδας και τα αποτελέσματα.
Αυτή η φάση για μένα είναι μεταβατική. Είναι φάση μάθησης και θα πρέπει να γνωρίσω καλύτερα τους παίκτες. Θα το επαναλάβω. Αν παρουσιαζόμασταν όπως στο δεύτερο ημίχρονο δεν θα το χάναμε το παιχνίδι».

Σχετικά με τη δήλωσή του πως θα ήθελε να δει τον Ολυμπιακό στο δεύτερο γύρο… «Απλά είπα ότι στο άλλο παιχνίδι, η ομάδα θα έχει άλλο πρόσωπο.
Είναι αυτό που το επεσήμανα ότι μετά τις ήττες θα πρέπει να παρουσιαστούμε ακόμα πιο ομάδα και δε θα πρέπει να είμαστε με κατεβασμένο κεφάλι, να βλέπουμε τον κόσμο στα μάτια. Από τις ήττες θα πρέπει να διδασκόμαστε και να βελτιωνόμαστε από μέρα σε μέρα».

Σχετικά με τον καλώς εννοούμενο ποδοσφαιρικό τσαμπουκά: «Για μένα είναι πολύ απλά τα πράγματα. Όταν έχω την εμπιστοσύνη της διοίκησης και οι φίλαθλοι δεχτούν αρκετά πράγματα θα χτίσουμε μία ομάδα που θα τους αφήνει ικανοποιημένους. Μετά τις ήττες φταίει ο προπονητής. Εγώ έχω μία γραμμή και σε αυτή την ευθεία δεν υπάρχουν παραστρατήματα. Αυτή η γραμμή είναι η επιτυχία με τον ΑΡΗ. Να βρούμε και τους κατάλληλους ανθρώπους ώστε να είμαστε όλοι ικανοποιημένοι. Υπάρχουν φορές που δεν θα κάνουμε καλά παιχνίδια αλλά πρέπει να δείξεις καρδιά. Και στην ομάδα Κ20 θα έρθουν κάποιοι παίκτες που θα τους δοθούν οι ευκαιρίες όπως ο Ρένια, ο Σουνάς και ο Μπαγκής. Αν δουλέψουν σωστά θα είναι στην πρώτη ομάδα και είναι αυτοί που πιστεύω ότι θα δίνουν την καρδιά τους για τον ΑΡΗ.
Ένα ρητό του Αϊνστάιν είναι ότι όλοι πίστευαν ότι κάτι δε γίνεται αλλά βρέθηκε ένας που το έκανε και όλοι είπαν πόσο εύκολο ήταν να το κάνει.
Μου αρέσει να διαβάζω και ένα από τα αγαπημένα μου βιβλία είναι ένα με ελληνικά ρητά μεταφρασμένο στα Πολωνικά. Από αυτό βγάζω το συμπέρασμα ότι ο καθένας μπορεί να πέσει κάτω, το θέμα είναι πως θα σηκωθεί».

Για τη μέθοδο που θα χρησιμοποιήσει που θα αλλάξει τον τρόπο αντίδρασης ‘φτασμένων’ παικτών: «Όταν θα έρθει η στιγμή, δε χρειάζεται να λέμε λόγια, θα το δείτε στο γήπεδο. Θα το περάσουμε στην ομάδα. Σημαντικό είναι να έχω χρόνο γιατί έτσι μόνο μπορείς να αλλάξεις σε βάθος κάποια πράγματα».

Για τη συνεργασία με τη διοίκηση: «Δεν έχω κανένα πρόβλημα. Είμαστε μία ομάδα και προσπαθούμε όλοι για την επιτυχία. Ακόμα και τον Μπενίτεθ να φέρεις εδώ θα χρειαστεί χρόνο να διορθώσει κάποια πράγματα. Το πρώτο μου μέλημα είναι να συγκροτήσω την ομάδα όπου ο καθένας θα μάχεται και στη συνέχεια θα παίζει καλό ποδόσφαιρο. Έχω κατανόηση για το κάθε λάθος του παίκτη αλλά μεγάλο μέλημα δίνω στη μαχητικότητα.
Είναι σε τακτά χρονικά διαστήματα οι συναντήσεις για τα θέματα της ομάδας. Έχω δει άτομα που έχουν όλη την καλή πρόθεση να πάνε την ομάδα μπροστά. Είναι σημαντικό και για μένα να έχουν εμπιστοσύνη στο πρόσωπό μου. Και σε αυτό το κομμάτι βήμα προς βήμα θα έχουμε ακόμα καλύτερη συνεργασία» ενώ σε περίπτωση που ζητηθεί από κάποιο διοικούντα να μπει στα αποδυτήρια να μιλήσει στην ομάδα: «Δε μπορούμε να το γενικεύσουμε, εξαρτάται για πιο λόγο θα είναι. Έχουν κατανεμηθεί οι ρόλοι και εξαρτάται πάντα από τις περιστάσεις».

Για την κριτική που ασκείται μετά τις ήττες: «Το βασικότερο για ένα προπονητή είναι να έχει πάντα καθαρό μυαλό μετά ήττα αλλά ακόμα περισσότερο μετά από νίκη. Ο καλύτερος φίλος του προπονητή είναι η ήττα.
Δεδομένο αυτή τη στιγμή είναι ότι μας περιμένει αρκετή δουλειά. Εγώ είμαι ένας άνθρωπος των πράξεων. Αυτό που γίνεται στο γήπεδο είναι ο καθρέπτης και όχι να μιλάω. Για το λόγο που κάνουμε αυτή τη κουβέντα είναι πως δε με ξέρει ο κόσμος. Όταν καταλάβουν την φιλοσοφία μου τότε θα κατανοήσουν τους λόγους για τους οποίους πήρα και θα πάρω κάποιες δύσκολες αποφάσεις.
Είναι αυτό που προανέφερα ότι πρέπει η μαχητικότητα να περάσει μέσα στο γήπεδο.
Ήδη κάναμε την έρευνα να δούμε τι φταίει απλά τώρα θα πρέπει να εφαρμόσουμε στην ομάδα. Δε χρειάζεται να λέμε πολλά δεξιά και αριστερά αλλά να τα εφαρμόσουμε στην ομάδα και να τα δείξει στο γήπεδο».

Για την έλλειψη μαχητικότητας: «Από αυτή την άποψη μπορώ να σας κατανοήσω και γι’ αυτό είμαι κάπως απογοητευμένος. Μέσα σε 21 μέρες δε χτίστηκε ο κόσμος ολόκληρος, χρειάζεται χρόνος».

Σχετικά με τα τεχνικά χαρακτηριστικά παικτών και την έλλειψη ποδοσφαιρικής ευφυΐας: «Αυτό που προέχει είναι να χτίσουμε μία καλή ομάδα. Πρέπει να βελτιωθούμε σε κάθε τομέα, τακτικής, φυσικής κατάστασης. Τότε μόνο θα φτάσουμε εκεί που πρέπει να φτάσουμε και στον ΑΡΗ αρμόζει να είναι ψηλά» ενώ για την θέση που πιστεύει ότι θα τερματίσει ο ΑΡΗΣ: «Μέχρι το τέλος του Δεκεμβρίου έχουμε πολλούς αγώνες να δώσουμε και μέσα στον Ιανουάριο θα ξέρουμε που βαδίζουμε. Θα έχουμε δουλέψει δύο μήνες με την ομάδα και θα γνωρίζουμε σε ποια κατεύθυνση πηγαίνουμε.
Το πρώτο που θέλω να πω είναι ότι ακολουθεί το παιχνίδι με Παναθηναϊκό και θέλω να πιστεύω ότι θα παίζουμε με 12 παίκτες. Αυτό χρειαζόμαστε και έχω να προτείνω σε όλους να πάρουν τον φίλο τους και να έρθουν στο γήπεδο. Θα παλέψουμε μαζί ο καθένας από το πόστο του για το καλύτερο.
Είδα και με τον Ολυμπιακό πως ήταν η ατμόσφαιρα αλλά πρέπει την Κυριακή είμαστε όλοι ένα για να βοηθήσουμε τον ΑΡΗ».

Καταλήγοντας τόνισε: «Το μόνο που μπορώ να υποσχεθώ στον κόσμο είναι η δουλειά. Επιδίωξή μου είναι να μη μιλάω πολύ και αυτό που χρειάζεται να το περάσω στους παίκτες και να φανεί στο γήπεδο. Αυτό που θέλω εγώ να πω είναι Κυριακή 19.30 ραντεβού στο γήπεδο».

Πηγή: sportfm.gr