Με έκθεσή της η UEFA παρουσίασε τα οικονομικά δεδομένα και στο ελληνικό ποδόσφαιρο και συγκεκριμένο πόσα ήταν και από πού τα έσοδα των ομάδων της Stoiximan Super League για το περασμένο οικονομικό έτος, ανακοινώνοντας και τη θέση του ελληνικού πρωταθλήματος σε σχέση με τα υπόλοιπα της Ευρώπης.

Συγκεκριμένα, η ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία εξέτασε τα οικονομικά δεδομένα των 14 ομάδων που συμμετείχαν στο περσινό πρωτάθλημα και διαπίστωσε, όπως ανακοίνωσε, ότι τα συνολικά έσοδά τους ήταν στα 150 εκατ. ευρώ. Ποσό που φέρνει το ελληνικό πρωτάθλημα στη 17η θέση της Ευρώπης.

Πώς, όμως, προέκυψαν αυτά τα 159 εκατ. ευρώ; Όπως αναφέρει η UEFA, τα 70 εκατ. ευρώ ήταν εμπορικά έσοδα ενώ 29 εκατ. ευρώ ήταν τα λεφτά που πήραν ελληνικές ομάδες από την ευρωπαϊκή ποδοσφαιρική ομοσπονδία. Κάπου εκεί, κοντά στα 29 εκατ. ευρώ δηλαδή, ήταν και τα έσοδα από τα τηλεοπτικά δικαιώματα ενώ από εισιτήρια και άλλες πηγές εσόδων μπήκαν στα ταμεία σχεδόν άλλα 31 εκατ. ευρώ.

Από εκεί και πέρα, αυτό που ανησυχεί την UEFA σε ό,τι αφορά τις ελληνικές ομάδες είναι η αναλογία εσόδων και μισθών. Η ευρωπαϊκή ομοσπονδία θεωρεί ότι το ιδανικό για μια ομάδα είναι οι μισθοί της να αντιστοιχούν στο 65% των εσόδων της, σε ό,τι αφορά όμως τις ελληνικές οι μισθοί πέρυσι αντιστοιχούσαν στο… 94% των εσόδων!

Αυτό, προφανώς, θα πρέπει να αλλάξει γιατί σε διαφορετική περίπτωση τα πράγματα σε οικονομικό επίπεδο θα γίνουν πάρα πολύ δύσκολα για τις ομάδες της χώρας μας.