Η Αλ Χιλάλ για να πείσει τον Νεϊμάρ να εγκαταλείψει τη Ligue 1 και να παίξει στο πρωτάθλημα της Σαουδικής Αραβίας κατέβαλε ένα μυθικό ποσό στον βραζιλιάνο σούπερ σταρ. Εκτός των άλλων του δόθηκε μια έπαυλη, ένας στόλος πολυτελών αυτοκινήτων και ιδιωτικό τζετ. Επιπλέον το συμβόλαιό του προβλέπει μπόνους για νίκες της ομάδας, αλλά και πολλά χρήματα για αναρτήσεις στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, για προβολή του πρωταθλήματος και της χώρας.

Το τελευταίο θα είναι στο εξής το μόνο όφελος που θα έχουν οι σαουδάραβες, καθώς ο 31χρονος Νεϊμάρ υπέστη ρήξη πρόσθιου χιαστού και μηνίσκου στο αριστερό γόνατο, κατά τη διάρκεια του αγώνα της Βραζιλίας με την Ουρουγουάη. Ο τραυματισμός το πιθανότερο είναι πως θα τον κρατήσει εκτός γηπέδων για ολόκληρη τη χρονιά, ενώ τα εκτιμώμενα κέρδη του για φέτος ανέρχονταν σε 112 εκατομμύρια δολάρια.  

Η Αλ Χιλάλ μπορεί να αντέξει οικονομικά τέτοια συμβόλαια. Εξάλλου ο σύλλογος χρηματοδοτείται από το Ταμείο Δημόσιων Επενδύσεων της Σαουδικής Αραβίας, το οποίο έχει περιουσιακά στοιχεία 700 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Η εν λόγω ομάδα αποτελεί ένα από τα σημαντικότερα «κομμάτια» της στρατηγικής της Σαουδικής Αραβίας για την επέλασή της στο παγκόσμιο ποδόσφαιρο με στόχο να αποκομίσει επικοινωνιακά οφέλη.

Οι Σαουδάραβες καταβάλλοντας αστρονομικά ποσά επιδιώκουν να μετατρέψουν το πρωτάθλημά τους σε έναν γαλαξία αστεριών για να προωθήσουν και τη στρατηγική του sportwashing. Είναι χαρακτηριστικό πως οι σύλλογοι της σαουδαραβικής Pro League ξόδεψαν σχεδόν 1 δισεκατομμύριο για να αποκτήσουν 94 παίκτες από το εξωτερικό κατά τη διάρκεια της μεταγραφικής περιόδου του 2023.

Και το ποσό αυτό θα μπορούσε να είναι υπερτριπλάσιο εάν κανείς σκεφτεί τους παίκτες που τελικά αρνήθηκαν τα φαραωνικά συμβόλαια που τους προσέφεραν. Για παράδειγμα ο Κιλιάν Εμπαπέ είπε «όχι» σε ένα πακέτο συμβολαίου που φέρεται να άγγιζε τα 1,1 δισεκατομμύρια δολάρια. Επίσης στον Μέσι φέρεται να προσφέρθηκε τριετές συμβόλαιο ύψους 1,6 δισεκατομμυρίων δολαρίων. Ωστόσο ο Αργεντίνος σούπερ σταρ «τράβηξε» για άλλες πολιτείες, «Ηνωμένες», και συγκεκριμένα τη Φλόριντα και την Ίντερ Μαϊάμι.

Το Forbes δημιούργησε μια λίστα με την πιο ακριβοπληρωμένη εντεκάδα στον κόσμο. Οι εν λόγω αστέρες εκτιμάται πως συνολικά το 2023 θα κερδίσουν 995 εκατομμύρια δολάρια (προ φόρων και αμοιβών πρακτόρων). Τα πέντε υψηλότερα συμβόλαια ξεπερνούν το εννιαψήφιο όριο.

Πρόκειται για μια εκπληκτική άνοδο 53% σε σχέση με πέρυσι, η οποία κατέταξε δέκα παίκτες με ένα ρεκόρ 652 εκατομμυρίων δολαρίων μαζί. Οι παίκτες της Σαουδικής Pro League κατέχουν τέσσερις από τις 11 θέσεις και με τα ποσά που λαμβάνουν αντιπροσωπεύουν περισσότερο από το ήμισυ του συνόλου του 2023.

Στην κορυφή της λίστας βρίσκεται ο Κριστιάνο Ρονάλντο. Oι συνολικές απολαβές του «CR7» εκτιμώντας σε 260 εκατομμύρια δολάρια. Το συμβόλαιό του ανέρχεται στα 200 ​​εκατομμύρια δολάρια, όμως η συνολική συμφωνία περιλαμβάνει και άλλα έσοδα από εμπορικές συμφωνίες. Ο Ρονάλντο εξακολουθεί να διατηρεί «χρυσές» συνεργασίες (συμπεριλαμβανομένων των Nike και Jacob & Co), κερδίζοντας περίπου 60 εκατομμύρια δολάρια ετησίως.

Η ενδεκάδα των πιο ακριβοπληρωμένων

Κριστιάνο Ρονάλντο 260 εκατομμύρια δολάρια – Αλ Νασρ (Εντός γηπέδου: 200 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 60 εκατ. $)

Λιονέλ Μέσι 135 εκατομμύρια δολάρια – Ίντερ Μαϊάμι (Εντός γηπέδου: 65 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 70 εκατ. $)

Νεϊμάρ Τζούνιορ 112 εκατομμύρια δολάρια – Αλ Χιλάλ (Εντός γηπέδου: 80 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 32 εκατ. $)

► Κιλιάν Εμπαπέ 110 εκατομμύρια δολάρια – Παρί Σεν Ζερμέν (Εντός γηπέδου: 90 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 20 εκατ. $)

► Καρίμ Μπενζεμά 106 εκατομμύρια δολάρια – Αλ Ιττιχάντ (Εντός γηπέδου: 100 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 6 εκατ. $)

► Έρλινγκ Χάαλαντ 58 εκατομμύρια δολάρια – Μάντσεστερ Σίτι (Εντός γηπέδου: 46 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 12 εκατ. $)

► Μοχάμεντ Σαλάχ 53 εκατομμύρια δολάρια – Λίβερπουλ (Εντός γηπέδου: 35 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 18 εκατ. $)

► Σάντιο Μανέ 52 εκατομμύρια δολάρια – Αλ Νάσρ (Εντός γηπέδου: 48 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 4 εκατ. $)

► Κέβιν Ντε Μπρόινε 39 εκατομμύρια δολάρια – Μάντσεστερ Σίτι (Εντός γηπέδου: 35 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 4 εκατ. $)

► Χάρι Κέιν 36 εκατομμύρια δολάρια – Μπάγερν Μονάχου (Εντός γηπέδου: 26 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 10 εκατ. $)

► Ρόμπερτ Λεβαντόφσκι 34 εκατομμύρια δολάρια – Μπαρτσελόνα (Εντός γηπέδου: 24 εκατ. $ • Εκτός γηπέδου: 10 εκατ. $)