Έτσι πρέπει να στέλνουν κάρτες και PIN οι τράπεζες στους πελάτες τους

Η περίπτωση 76χρονης που είδε 2.000 ευρώ από τον λογαριασμό της να κάνουν φτερά


ΚΟΙΝΩΝΙΑΔΙΚΑΣΤΙΚΟ
17:59
21/01/2020
Έτσι πρέπει να στέλνουν κάρτες και PIN οι τράπεζες στους πελάτες τους
8
loading

Δικαστική απόφαση που «θωρακίζει» τις τραπεζικές συναλλαγές μέσω καρτών εξέδωσε το Ειρηνοδικείο της Αθήνας με αφορμή υπόθεση 76χρονης η οποία είδε να κάνουν «φτερά» από το λογαριασμό της περίπου 2.000 ευρώ.

Το δικαστήριο δικαίωσε τη συνταξιούχο κρίνοντας ότι οι Τράπεζες οφείλουν να λαμβάνουν κάθε αναγκαίο μέτρο για την προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών τους με τους καταθέτες, μεταξύ των οποίων είναι και η υποχρέωσή τους για αποστολή καρτών όπως και των κωδικών τους (Pin) μόνο με συστημένη επιστολή, αν και δεν προβλέπεται στο τραπεζικό δίκαιο αλλά ούτε και υπάρχει προγενέστερη σχετική νομολογία,

Η υπόθεση έφτασε στο δικαστήριο όταν η 76χρονη διαπίστωσε πως η νέα κάρτα αναλήψεων και ο κωδικός της, τα οποία είχε ζητήσει λόγω απώλειας, δεν έφτασαν ποτέ στα χέρια της καθώς, όπως διαπίστωσε, είχαν αποσταλεί από την τράπεζα ταχυδρομικά μέσω ΕΛΤΑ με απλή αλληλογραφία και όχι με συστημένη επιστολή. Όταν την ενημέρωσαν ότι είχαν γίνει με την νέα κάρτα αναλήψεις ύψους περίπου 2.000 ευρώ εκείνη κατέθεσε αίτηση αμφισβήτησης των συναλλαγών και ζήτησε να επαναπιστωθεί το επίμαχο ποσό. Όταν η Τράπεζα αρνήθηκε ακολούθησαν τρεις εξώδικες επιστολές χωρίς όμως αποτέλεσμα.

Τελικά, η συνταξιούχος προσέφυγε στη δικαιοσύνη διεκδικώντας το ποσό των 1.998 ευρώ που πήραν από το λογαριασμό της αλλά και αυτό των 3.000 ευρώ ως χρηματική ικανοποίηση λόγω της ηθικής βλάβης. Όπως υποστήριξε στην αγωγή της η συμπεριφορά της Τράπεζας ήταν καταφανώς παράνομη και αντισυμβατική, αντίθετη στην Ευρωπαϊκή και Ελληνική νομοθεσία, την συναλλακτική πίστη και την διατραπεζική πρακτική. Το Ειρηνοδικείο Αθηνών δικαίωσε τη συνταξιούχο (3446/2019) κρίνοντας ότι οι Τράπεζες οφείλουν να αποστέλλουν τις κάρτες  και το PIN μόνο με συστημένη επιστολή.

Σύμφωνα με την δικαστική απόφαση οι υπάλληλοι της Τράπεζας δεν τήρησαν την υποχρέωση της Τράπεζας για προστασία και ασφάλεια των συναλλαγών και δεν ανταποκρίθηκαν στην ευλόγως προσδοκώμενη ασφάλεια που επιβάλουν οι κανόνες που απορρέουν από τη συμβατική της σχέση με την συνταξιούχο και την νομοθεσία (νόμος 2251/1994, κ.λπ.).

Παράλληλα, η Τράπεζα υποχρεώθηκε να καταβάλλει στην 76χρονη τόσο το ποσό που παράνομα αναλήφθηκε από τον τραπεζικό της λογαριασμό όσο και αυτό των 200 ευρώ για την αποκατάσταση της ηθικής βλάβης που υπέστη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

8
σχόλια
 1. avatar Στόκος

  200 ευρώ \"ζύγισε\" ο Δικαστής την αξιοπρέπεια της ηλικιωμένης. Αν ήταν στην θέση της κάποιος βουλευτής, celebrity ή κάποιο reality-τσώλι η απόφαση θα ήταν σαφώς διαφορετική. Κατά τα άλλα \"όλοι ίσοι απέναντι στον νόμο\".

 2. avatar kyrik

  \"...το πιν δεν αποστελεται ταχυδρομικος μονο η καρτα και αποστελονται χωριστα ....την οποια μετα ενεργοποιεις...\" Να έβγαινε τουλάχιστον κάποιο νόημα από αυτά που γράφεις γιατί το σχόλιο έτσι κι αλλιώς πάσχει σε ορθογραφία και σημεία στίξεως.

  1. avatar Δεν εχετε

   Βαρεθεί, να γράφετε, για συντακτικό, και αν για αι, μπήκε ε, και το ως, γράφτηκε ος, διότι, δεν θέλετε να ασχοληθείτε, με την πραγματική υπόθεση, της ειδήσεων, η των σχολίων.

   1. avatar kyrik

    Δικαίωμα του καθενός να προβάλλει την αγραμματοσύνη του αλλά να βγαίνει και κάποιο νόημα από αυτά που γράφει. Εσύ βρίσκεις ότι η φράση του σχολιαστή \"jim\" που έβαλα σε εισαγωγικά έχει κάποια ροή και βγάζει νόημα? Οι τελίτσες τον μάραναν! Εκτός και αν οι τελείες που έβαλε στο τέλος κάθε φράσης του σχολίου του επαναστάτησαν και συγκεντρώθηκαν σε αυτή τη φράση.

 3. avatar jim

  χαχαχαχχα ρε τι γρια τους την εφερε και τα φραγκα τα πηρε καποιος απο το περιβαλλον της και πηρε και μεροκα 200 ευρα αν ηταν να στελνονται με συστημενη επιστολη ολες η αλληλογραφιες ζητω που καηκαμε το πιν δεν αποστελεται ταχυδρομικος μονο η καρτα και αποστελονται χωριστα ....την οποια μετα ενεργοποιεις εδω κατι βρωμαει αλλα οι δικαστες θα τα δειναν εδω εχουν κανει λαθοι και λαθοι......

  1. avatar Λευτέρης1983

   Πολύ πιθανό, η απορία μου είναι εάν η τράπεζα μπορούσε να βρει από την κάμερα του ΑΤΜ τα χαρακτηριστικά αυτού που έκανε την ανάληψη, εάν τα χαρακτηριστικά είναι ευκρινή τότε με μία καλή έρευνα βρίσκεις πιθανή απατή.

  2. avatar Τζίτζης

   απω ποιό μέρως της αλβανίας πατριότη?

   1. avatar audioware

    ΟΥΓΚ!!!

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει