Συζητείται σήμερα στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου η υπόθεση της έκδοσης ή μη του 30χρονου πρώην επικεφαλής της αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων Ντεργιάν Βούκοβιτ. Λόγω της 24ωρης απεργίας της ΓΣΕΕ-ΑΔΕΔΥ μάλλον η συζήτηση θα αναβληθεί.

Ο πρώην αξιωματικός, την έκδοση του οποίου ζητά η ΠΓΔΜ, ήταν γνωστός αθλητής στα Σκόπια, αστυνομικός, σερβικής καταγωγής και χριστιανός ορθόδοξος. Ήταν επικεφαλής της ειδικής κατασταλτικής – αντιτρομοκρατικής μονάδας των Σκοπίων και επικεφαλής της ομάδας, η οποία στις 9 Μαΐου 2015 στην πόλη Κουμάνοβο συγκρούστηκε με αλβανόφωνο παρακλάδι του UCK.

Σύμφωνα με τους συνηγόρους του ο Ντεργιάν Βούκοβιτ, επί κυβερνήσεως Γκρουέφσκι, θεωρούνταν «ήρωας» στη χώρα, αλλά από την πτώση του και μετά, τα κέντρα εξουσίας που ελέγχονται από Αλβανόφωνους αποδύθηκαν στη δίωξή του, κάτι που τον οδήγησε στην Ελλάδα.

Όμως, τα πράγματα άλλαξαν για εκείνον μετά την πτώση του Γκρουέφσκι και την επικράτηση Αλβανόφωνων. Αρχικά, υποβιβάστηκε και απασχολήθηκε σε δουλειά γραφείου, ενώ στη συνέχεια, τον Σεπτέμβρη του 2016, συνελήφθη από τις Αρχές της ΠΓΔΜ, καθώς στο αυτοκίνητο του βρέθηκε «μια βόμβα Μ93 και 805 γραμμάρια μαριχουάνας».

Τελικά ο 30χρονος κατάφερε να δραπετεύσει στην Ελλάδα. Οι Αρχές της χώρας του εξέδωσαν σε βάρος του «ερυθρά αγγελία» και τελικά συνελήφθη στη Θεσσαλονίκη. Ο ίδιος ισχυρίζεται ότι υπόκειται σε πολιτική δίωξη σύμφωνα με το Αθηναϊκό Πρακτορείο Ειδήσεων.

Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης αποφάσισε την έκδοσή του, αλλά οι δικηγόροι του άσκησαν αναίρεση και η υπόθεση αναμένεται να κριθεί από τον ‘Αρειο Πάγο.