Δυο πολυμελείς εγκληματικές οργανώσεις, που δραστηριοποιούνταν στη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων και στη διάπραξη ληστειών και κλοπών, αντίστοιχα, κατάφερε να εξαρθρώσει η Διεύθυνση Ασφάλειας Αττικής.

Είναι χαρακτηριστικό το γεγονός, όπως τόνισε ο διοικητής της Διεύθυνσης Ασφάλειας Αττικής, Χρήστος Παπαζαφείρης, ότι στην υπόθεση που αφορά τη διακίνηση λαθραίων τσιγάρων και καπνού, οι διαφυγόντες δασμοί υπερβαίνουν τα 5 εκατομμύρια ευρώ, ενώ κατασχέθηκαν πάνω από 16 εκατομμύρια λαθραία τσιγάρα και 4 τόνοι καπνού.

Παράλληλα, η δεύτερη εγκληματική οργάνωση, είχε διαπράξει περισσότερες από 100 κλοπές και ληστείες στην Αττική και σε άλλες περιοχές της χώρας.

«Με την εξάρθρωση της εγκληματικής ομάδας, που διακινούσε μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων και καπνού, καταφέραμε ένα καίριο χτύπημα στα κυκλώματα του λαθρεμπορίου, που στερούν το Δημόσιο από σημαντικές πηγές εσόδων για την ελληνική οικονομία μας», ανέφερε χαρακτηριστικά ο κ. Παπαζαφείρης, ενώ επεσήμανε ότι οι αστυνομικές επιχειρήσεις για την εξάρθρωση αυτών των οργανώσεων, έγιναν σε περιοχές της Δυτικής Αττικής, όπου έχει αναβαθμιστεί η παρουσία και η δράση των Υπηρεσιών της αστυνομίας.

«Έπειτα από οργανωμένη αστυνομική επιχείρηση, συλλάβαμε στον Ασπρόπυργο δύο Ρουμάνους, ηλικίας 39 και 36 ετών, οι οποίοι μετέφεραν με φορτηγό, μεγάλο αριθμό λαθραίων πακέτων τσιγάρων», τόνισε από την πλευρά της, η εκπρόσωπος Τύπου της ΕΛΑΣ, Ιωάννα Ροτζιώκου.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία κακουργηματικού χαρακτήρα, για σύσταση εγκληματικής οργάνωσης και παραβάσεις που αφορούν τον τελωνειακό κώδικα, τη νομοθεσία για τη ρύθμιση θεμάτων που αφορούν την φορολογία καπνού, τη νομιμοποίηση εσόδων από εγκληματικές δραστηριότητες κατά συναυτουργία, κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, καθώς και τη νομοθεσία για τα προσωπικά δεδομένα.

Συγκατηγορούμενοι για τα ίδια αδικήματα είναι επίσης πέντε Έλληνες, ηλικίας 37, 47, 50, 56 ετών και 84 ετών, καθώς και ένα ακόμα άτομο. Είναι χαρακτηριστικό ότι κατά τη σύσταση της συγκεκριμένης εταιρείας στον Ασπρόπυργο, τα δύο από τα μέλη που εμφανίζονταν στο ΔΣ, είχαν αποβιώσει χρόνια πριν.

Η εξάρθρωση της οργάνωσης ξεκίνησε όταν η Υποδιεύθυνση Δίωξης Ναρκωτικών, αξιοποιώντας πληροφορίες, εντόπισε και έθεσε υπό διακριτική επιτήρηση την αποθήκη εταιρείας στον Ασπρόπυργο, ενώ την περασμένη Τρίτη βγήκαν από την αποθήκη οι δύο συλληφθέντες, οδηγώντας φορτηγό και ΙΧ αυτοκίνητο, που συνόδευε το πρώτο όχημα. Οι αστυνομικοί ακινητοποίησαν τα παραπάνω οχήματα και σε έλεγχο που διενήργησαν στο φορτηγό, διαπιστώθηκε ότι μετέφερε 75.000 πακέτα λαθραίων τσιγάρων. Ακολούθησε οργανωμένη επιχείρηση αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Δίωξης Ναρκωτικών, με την συνδρομή της Ειδικής Κατασταλτικής Αντιτρομοκρατικής Μονάδας και της Ομάδας ΔΙΑΣ, στους χώρους της αποθήκης, όπου διαπιστώθηκε ότι επρόκειτο για ειδικά διαμορφωμένο χώρο αποθήκευσης λαθραίων τσιγάρων και καπνού.

Ο χώρος παρακολουθείτο από δώδεκα κάμερες, ενώ εντοπίστηκε, επιμελώς απομονωμένο, υπόγειο, η πρόσβαση στο οποίο γινόταν μέσω κρυφού ανελκυστήρα. Στο υπόγειο βρέθηκαν και κατασχέθηκαν μεγάλες ποσότητες λαθραίων τσιγάρων, καπνού και αντικείμενα συναφή με τη συσκευασία και τη μεταφορά τους.

Από την έρευνα προέκυψε ότι ένας από τους κατηγορούμενους, ο 37χρονος, είχε προβεί στη σύσταση της εταιρείας με έδρα την Αθήνα, που λειτουργούσε ως βιτρίνα, για τη διακίνηση μεγάλων ποσοτήτων λαθραίων τσιγάρων και καπνού, χρησιμοποιώντας ως αποθηκευτικό χώρο – συσκευαστήριο την αποθήκη στον Ασπρόπυργο Αττικής.

Από την έρευνα που διενεργήθηκε σε όλους τους χώρους της αποθήκης αλλά και στα οχήματα, βρέθηκαν συνολικά και κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων: 824.932 πακέτα τσιγάρων, δηλαδή 16.498.640 τσιγάρα, τα οποία δεν έφεραν την ενδεικτική ταινία του υπουργείου Οικονομικών, 39 κιβώτια καπνού, βάρους περίπου 4 τόνων, φορτηγό και ΙΧ αυτοκίνητο.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, οδηγήθηκαν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ο οποίος τους παρέπεμψε στον ανακριτή.

Όσον αφορά στην άλλη πολυμελή οργάνωση που εξαρθρώθηκε, διέπραττε συστηματικά ληστείες και διακεκριμένες κλοπές σε διάφορες περιοχές της Αττικής, τη Χαλκίδα και την Αυλίδα. Από τη μέχρι τώρα αστυνομική έρευνα και προανάκριση, προέκυψε ότι τα μέλη της οργάνωσης ενέχονται σε τέσσερις ληστείες και εκατό κλοπές από οικίες, καταστήματα και αυτοκίνητα, σε Αχαρνές, Θρακομακεδόνες, Βύρωνα, Παιανία, Αργυρούπολη, Ανάβυσσο, Παπάγου, Μαρκόπουλο, Παγκράτι, Γέρακα, Κολωνό, Ίλιον, Χαλκίδα και Αυλίδα.

Παράλληλα, στο πλαίσιο διερεύνησης της συγκεκριμένης υπόθεσης, ερευνάται και η απόπειρα ανθρωποκτονίας σε βάρος αστυνομικών, που έγινε το Νοέμβριο του 2015 από μέλη της οργάνωσης, στην περιοχή της Αυλίδας. Για την υπόθεση αυτή συνελήφθησαν χθες το πρωί, έπειτα από συντονισμένη αστυνομική επιχείρηση του Τμήματος Ασφαλείας Αχαρνών, με τη συνδρομή αστυνομικών της Υποδιεύθυνσης Ασφάλειας Δυτικής Αττικής και της Ομάδας Πρόληψης και Καταστολής Εγκληματικότητας, επτά άτομα, ηλικίας από 21 έως 41 ετών, μεταξύ των οποίων και τρεις γυναίκες, ύστερα από έρευνες σε οικίες στα Άνω Λιόσια και τις Αχαρνές.

Σε βάρος των συλληφθέντων σχηματίστηκε δικογραφία για εγκληματική οργάνωση, ληστεία και διακεκριμένες κλοπές κατ’ επάγγελμα και κατ’ εξακολούθηση, ενώ συγκατηγορούμενοί τους΄, για τα ίδια αδικήματα, είναι ακόμα έντεκα άτομα, ηλικίας 15 έως 49 ετών.

Όσον αφορά στη μεθοδολογία δράσης τους, τα μέλη της σπείρας εντόπιζαν οικίες των οποίων οι ένοικοι απουσίαζαν, εισέρχονταν παραβιάζοντας πόρτες ή παράθυρα και ερευνούσαν τους χώρους αφαιρώντας χρήματα, κοσμήματα και ηλεκτρικές συσκευές. Μάλιστα, προκειμένου να αποφεύγουν τον εντοπισμό και τη σύλληψή τους, λάμβαναν ιδιαίτερα μέτρα προστασίας. Συγκεκριμένα, εξωτερικά της οικίας παρέμενε πάντα συνεργός, που είχε ρόλο «τσιλιαδόρου», ενώ άλλο μέλος τους χρησιμοποιούσε ασύρματο, συντονισμένο στην Άμεση Δράση. Στις περιπτώσεις εκείνες που γίνονταν αντιληπτοί, δεν δίσταζαν να ασκήσουν βία και να απειλήσουν με όπλα.

Στο πλαίσιο της έρευνας, βρέθηκαν και κατασχέθηκαν δύο ΙΧ αυτοκίνητα, πλήθος συσκευών κινητής τηλεφωνίας και καρτών SIM, κοσμήματα, χρυσαφικά και ηλεκτρικές συσκευές.

Οι συλληφθέντες, με τη δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους, θα οδηγηθούν στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ συνεχίζεται η έρευνα της αστυνομίας.