Να βγάλει από το «κάδρο» της υπόθεσης το ενδεχόμενο η Ρούλα Πισπιρίγκου να πάσχει από το σύνδρομο Μινχάουζεν επιχειρεί η υπεράσπιση της, η οποία επανέφερε το αίτημα για διενέργεια σχετικής πραγματογνωμοσύνης.

«Έχουμε τη θέση ότι η κατηγορούμενη είναι υγιέστατη ψυχικά», ανέφερε ο Αλέξης Κούγιας, με την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου και συμπλήρωσε απευθυνόμενος στους δικαστές πως «έχετε τη δυνατότητα να διορίσετε ακόμα και σήμερα πραγματογνώμονες, ώστε να τελειώνουμε με αυτό το σύνδρομο. Θέλουμε να τελειώνει αυτή η φημολογία».

Στο βήμα του μάρτυρα ανέβηκε, στη συνέχεια, η παιδίατρος Βενετία Μπέλλου η οποία εργαζόταν στη παιδιατρική κλινική του νοσοκομείου του Ρίου κατά τη διάρκεια της νοσηλείας της Τζωρτζίνας τον Ιανουάριο του 2022. «Στις 22/01/2022 ήμουν παρούσα σε ένα μικρό επεισόδιο. Η Τζωρτζίνα είχε αποκορεσμό γύρω στο 70 και ταχυκαρδία. Μέχρι να παρέμβω, το παιδί είχε επανήλθε. Επικοινώνησα με τη ΜΕΘ παίδων για να την ενημερώσω, μίλησα με εφημερεύουσα γιατρό. Το παιδί ήταν ωχρό, δεν έκανε κινήσεις άκρων. Το χαρακτηριστικό του επεισοδίου ήταν η έντονη ωχρότητα. Μετά έκανε δύο επεισόδια εμετών» περιέγραψε η μάρτυρας, σημειώνοντας πως και στις 25/01 προέκυψε ένα παρατεταμένο επεισόδιο στο οποίο πρώτα κλήθηκε ένας συνάδελφος της και μετά εκείνη.

Η μάρτυρας κατέθεσε πως δε θυμόταν αν κάλεσε τους γιατρούς η μητέρα, ενώ η πρόεδρος την κάλεσε να εξηγήσει ποιος χορηγούσε τα φάρμακα. «Η μητέρα» απάντησε η γιατρός με την πρόεδρο να επανέρχεται:

Πρόεδρος: Αυτό είναι τακτική της κλινικής;

Μάρτυρας: Νομίζω στην παιδιατρική κλινική στις χρόνιες περιπτώσεις τα χορηγούν οι γονείς. 

Εισαγγελέας: Τα επεισόδια είχαν μεταξύ τους κάποια αλληλολουχία;

Μάρτυρας: Δεν είχε κάποιο συγκεκριμένο μοτίβο. Όχι. Ας πούμε, κάποιες φορές έκανε δύο μικρά και σταματούσε και στις 25/01 έκανε ένα μεγάλο χωρίς να έχει κάνει μικρά πριν.

Η μάρτυρας, αναφερόμενη στο επεισόδιο που η ίδια αντιμετώπισε, είπε πως ο συνοδός του παιδιού, χωρίς να θυμάται εάν ήταν ο πατέρας ή η μητέρα, ενημέρωσε άμεσα.

Αλ. Κούγιας: Αυτό δε δείχνει ότι δεν ήθελε να προκαλέσει κακό στο παιδί;

Μάρτυρας: Δεν γνωρίζω. 

Αλ.Κούγιας: Τι είναι αυτή;!

Αλ. Κούγιας: Έχετε μάθει εάν πάτησε το πόδι του στις κλινικές που νοσηλευόταν η Τζωρτζίνα καρδιολόγος; 

Μάρτυρας: Υπήρχε θεράπων καρδιολόγος. Ο κ. Παπαγιάννης.

Αλ.Κούγιας: Πάτησε στο νοσοκομείο σας; Δεν πάτησε σας το λέω εγώ… Εμείς έχουμε άποψη ότι το παιδί έπρεπε να πάει καρδιολογική κλινική! Δεν καλούσαν καρδιολόγο ποτέ και τελικά έκανε ανακοπή.

Ο συνήγορος υπεράσπισης, Αλέξης Κούγιας αναφέρθηκε αναλυτικά στις ενέργειες της Ρούλας Πισπιρίγκου προκειμένου το παιδί από την παιδιατρική να συνεχίσει τη νοσηλεία του στη ΜΕΘ. «Θα ειδοποιούσε η δολοφόνος που θέλει να σκοτώσει το παιδί για τα σοβαρά επεισόδια;» ρώτησε ο συνήγορος τη γιατρό με εκείνη να απαντά «δεν ξέρω».

Ο Αλέξης Κούγιας, σε μια προσπάθεια να αποδομήσει την κατηγορία, επικαλέστηκε μηνύματα της κατηγορούμενης μητέρας στον διευθυντή της ΜΕΘ, Ανδρέα Ηλιάδη, με τα οποία «τον πιέζει» προκειμένου να επιστρέψει το παιδί στη μονάδα για «να το σώσει».

Αλέξης Κούγιας: Εάν αυτή η μητέρα που είναι φρουρός ενημερώνει αμέσως για τα επεισόδια και στέλνει μηνύματα στον Ηλιάδη για να το πάρει στη ΜΕΘ. Πώς το κρίνετε;

Μάρτυρας: Δεν είμαι εδώ για να κρίνω τα μηνύματα.

Μάλιστα, σύμφωνα με το συνήγορο, η κατηγορούμενη «για να πείσει για τα επεισόδια, τα κατέγραφε σε βίντεο».

Αλέξης Κούγιας: Ποιος έσωσε την Τζωρτζίνα ; Ποιος φώναζε τους γιατρούς;

Μάρτυρας: Δεν το γνωρίζω, ρωτήστε τους γιατρούς που ήταν παρόντες.

Αλέξης Κούγιας: Η κ. κατηγορουμένη ειδοποιούσε, η συνοδός …