Η δικογραφία που σχηματίστηκε από το Τμήμα Δίωξης Ανθρωποκτονιών αποτυπώνει με λεπτομερή ανάλυση το σχέδιο των εκτελεστών του Γιώργου Καραϊβάζ, με βάση τα στοιχεία που για μήνες συνέλλεγαν οι αστυνομικοί της Ασφάλειας για τα όσα συνέβησαν το μοιραίο μεσημέρι της 9ης Απριλίου 2021.

Σύμφωνα με καλά ενημερωμένες πηγές, ο άνδρας που εκτέλεσε τον δημοσιογράφο αρχικά επέβαινε ως συνοδηγός στο σκούτερ που φαίνεται σε σχετικό βίντεο που είχε δει το φως της δημοσιότητας. Μετά τη δολοφονία φεύγει με τον συνεργό του, ωστόσο, κάποια στιγμή –σύμφωνα με τις ίδιες πληροφορίες- αποβιβάζεται από τη μηχανή και επιβιβάζεται στο λευκό βαν της ομάδας υποστήριξης. Με τον τρόπο αυτό εξαφανίζεται. Ακολούθως και αφού έχουν φύγει από τον Άλιμο με κατεύθυνση τη λεωφόρο Ποσειδώνος, το βαν και το σκούτερ συμπορεύονται για λίγο κατά τη διαφυγή τους.

Μέχρι στιγμής δεν φαίνεται να έχει ταυτοποιηθεί ο εκτελεστής του Γιώργου Καραϊβάζ, χωρίς όμως να μπορεί κανείς να αποκλείσει εξελίξεις ακόμη και τις επόμενες ώρες. Όσον αφορά τις συλλήψεις των δύο αδερφών (σ.σ. ηλικίας 40 και 48 ετών, με ποινικό παρελθόν αμφότεροι) έγιναν έπειτα από ενδελεχή εξέταση κάθε διαθέσιμου στοιχείου και ανάλυση εκατοντάδων βίντεο από κάμερες ασφαλείας και διαχείρισης κυκλοφορίας. Πρόκειται για υλικό που είχαν συλλέξει οι Αρχές από τις πρώτες ημέρες, ωστόσο, αφενός χρειαζόταν χρόνος για επεξεργασία και αφετέρου είχε κριθεί ότι δεν είναι ικανό για να οδηγήσει σε προσωποποίηση κατηγοριών. Η εκτίμηση ότι τα στοιχεία δεν επαρκούν φαίνεται ότι άλλαξε τις τελευταίες εβδομάδες, μέχρι που τελικά εκδόθηκαν τα δύο εντάλματα σύλληψης.

Το λευκό βαν

Καθοριστικό ρόλο διαδραμάτισε η αποσαφήνιση του ρόλου που έπαιξε το λευκό βαν. Σύμφωνα με πληροφορίες, οι δράστες το είχαν τοποθετήσει σε δρόμο κοντά στο σπίτι του δημοσιογράφου. Αίσθηση, πάντως, προκαλεί ότι το βαν έφερε τις νόμιμες πινακίδες κυκλοφορίας και όχι πλαστές, όπως συνηθίζεται πάντα σε τέτοιου είδους επιθέσεις. Μάλιστα, στα βίντεο διακρίνεται και η επωνυμία της εταιρείας καθαρισμού πολυκατοικιών που άνηκε το όχημα, ένα στοιχείο που βοήθησε σημαντικά την έρευνα των Αρχών. «Το βαν δεν πέρασε ποτέ από το σημείο της δολοφονίας, ήταν παρκαρισμένο σε δρόμο κοντά στο σπίτι, ενώ οι πινακίδες δεν ήταν στο όνομα κάποιου εκ των δραστών αλλά αντιστοιχούσε σε εταιρία», αναφέρουν στο Newsbeast αστυνομικές πηγές.

Να σημειώσουμε, τέλος, ότι εκτός από τα δύο αδέλφια στο κάδρο των ερευνών μπήκαν ακόμα δύο άτομα, που φέρονται να συνδέονται με ομάδες της νύχτας. Τα ονόματά τους περιλαμβάνονται στη δικογραφία, ωστόσο, δεν υπήρχαν στοιχεία για να εκδοθούν σε βάρος τους εντάλματα σύλληψης.