«Οι παρεμβάσεις ξεκίνησαν λίγο μετά αφότου ανέλαβε υπουργός» κατέθεσε στο Ειδικό Δικαστήριο αναφερόμενη στον κατηγορούμενο πρώην αναπληρωτή υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρη Παπαγγελόπουλο η Ελένη Ράικου.

Η πρώην επικεφαλής της εισαγγελίας κατά της Διαφθοράς απαντώντας σε ερωτήσεις της υπεράσπισης επανέλαβε τα περί παρεμβάσεων και εστίασε στο γεγονός ότι ο κατηγορούμενος είχε θέση εξουσίας με την ίδια να προσπαθεί «να τηρεί ισορροπίες».

«Τον είχαμε ανάγκη ως γραφείο. Το μόνο που μπορούσα να κάνω ήταν να τον παραπληροφορώ. Δηλαδή να του λέω ναι, ναι σε αυτά που ζητούσε. Όταν δεν του έκανα το χατήρι έβλεπα συχνά στοχευμένα δημοσιεύματα » είπε και συμπλήρωσε: «Από τον Ιανουάριο του 2017 άρχισε να γίνεται πιο πιεστικός και φορτικός και η συμπεριφορά του ήταν εκβιαστική. Προτίμησα να επισπεύσω την παραίτηση μου για να ησυχάσω».

«Ο κατηγορούμενος λέει ότι ξυπνήσαμε τέσσερις ανώτατοι εισαγγελείς που δεν έχουμε σχέση μεταξύ μας να τον καταγγείλουμε;» αναρωτήθηκε με την πρόεδρο να σχολιάζει: «Στηρίζατε ένα αφήγημα, όπως το λένε οι πολιτικοί, περί σκευωρίας. Δεν σας κατέκρινα… Το μόνο κοινό, όχι κοινή απόφαση…». Η μάρτυρας σημείωσε πως δεν είχε καμία σχέση με τους άλλους καταγγέλλοντες ενώ αναφερόμενη στη σχέση της με τον κατηγορούμενο υποστήριξε πως ήταν φιλική. Μάλιστα, μιλώντας για την περίοδο που ήταν Προϊστάμενος στην εισαγγελία Πρωτοδικών σημείωσε πως τις σοβαρές υποθέσεις τότε τις χειριζόταν η συγκατηγορούμενη του Ελένη Τουλουπάκη.

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση η μάρτυρας επανέλαβε πως την επίμαχη περίοδο δεν απολάμβανε θεσμικής προστασίας και αναφέρθηκε στην πρώην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου, Ξένη Δημητρίου. «Αισθανόμουν ότι είχε κομματική ταυτότητα» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η εν ενέργεια εισαγγελέας η οποία έχει υποστηρίξει ότι δέχτηκε πιέσεις να σταλεί στη Βουλή η δικογραφία της Novartis για πολιτικά πρόσωπα χωρίς στοιχεία, ξεκαθάρισε πως στην κατάθεση της στο Άρειο Πάγο, στο πλαίσιο της έρευνας για την υπόθεση Novartis, δεν αναφέρθηκε σε προσπάθεια παρέμβασης του πρώην υπουργού σε άλλες υποθέσεις καθώς δεν ρωτήθηκε. «Δεν με ρώτησε για άλλες υποθέσεις αλλά αποκλειστικά και μόνο για την Novartis» ανέφερε χαρακτηριστικά ενώ στη συνέχεια εξήγησε πώς μετά την πολύωρη κατάθεση της επέστρεψε στον Άρειο Πάγο και «αποκάλυψε» ποιος είναι ο Ρασπούτιν.

Πρόεδρος: Καταγγείλατε κάποιες παρεμβάσεις ;

Μάρτυρας: Δεν με ρώτησε για οποιεσδήποτε άλλες… Όταν γύρισα ανέφερα ποιος ήταν ο Ρασπούτιν , προσωνύμιο που εγώ είχα δημοσιοποιήσει. (…) Με κάλεσε ο κ. Σοφουλάκης, ας μη με καλούσε. Από την ώρα που πήγα θα έλεγα τι έχει γίνει.

Πρόεδρος: Μόνη σας το είπατε ποιος είναι

Μάρτυρας: Ήδη, είχα εκθέσει τα πραγματικά περιστατικά… Το είπα , δεν με ρώτησε.

Η μάρτυρας επανέλαβε πως παραιτήθηκε καθώς «φοβήθηκε λόγω της στοχοποίησης της». Η εισαγγελική λειτουργός αναφέρθηκε και στο δημοσίευμα που την έβαλε στο επίκεντρο της υπόθεσης εκφράζοντας την πεποίθηση πως πίσω από αυτό βρισκόταν ο κατηγορούμενος. «Αυτή ήταν η πάγια τακτική του. Κάθε φορά που κάτι δεν του άρεσε «έστηνε» δημοσιεύματα σε βάρος μας» υποστήριξε.

Σε ό,τι αφορά την κατηγορία που αντιμετωπίζει η εισαγγελέας Ελένη Τουλουπάκη, η οποία την διαδέχθηκε στην Εισαγγελία Διαφθοράς, ότι δεν έστειλε στη Βουλή αναφορές του ΚΙΝΑΛ για τον τότε υπουργό Υγείας Παν. Κουρουμπλή, η μάρτυρας δεν επέρριψε ευθύνες στην κατηγορούμενη αναφέροντας: «Οι αναφορές δεν έκαναν λόγο σε συγκεκριμένο υπουργό. Δεν μπορούσαν να σταλούν στην λογική του αμελλητί. Ήθελαν ψάξιμο».