«Το τέλος είναι κοντά και θα είναι πολύ οδυνηρό για κάποιους. Η Δικαιοσύνη έχει τον λόγο» ανέφερε βγαίνοντας από τον Άρειο Πάγο ο πρώην αναπληρωτής υπουργός Δικαιοσύνης, Δημήτρης Παπαγγελόπουλος.

Λίγο νωρίτερα κατέθεσε πολυσέλιδο υπόμνημα στην ανακρίτριας του Ειδικού Δικαστηρίου του Αρείου με τις θέσεις του σχετικά με τις κατηγορίες που αντιμετωπίζει ως κεντρικό πρόσωπο στην έρευνα που είναι σε εξέλιξη για την υπόθεση Novartis. «Από την ανάκριση προέκυψαν και άλλα στοιχεία που επιβεβαιώνουν ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο σκάνδαλο. Είμαι υποχρεωμένος να αποκαλύψω τη σήψη και την παρακμή που έχει διαβρώσει τμήμα του πολιτικού μας συστήματος και ένα μικρό ευτυχώς μέρος της δικαιοσύνης. Υπόσχομαι ότι τίποτα και για κανέναν δεν θα μείνει αδιευκρίνιστο…» τόνισε σε δηλώσεις του ο πρώην υπουργός στον οποίο μετά την απολογία του δεν επιβλήθηκε περιοριστικός όρος.

Όταν ο κ. Παπαγγελόπουλος κλήθηκε να απαντήσει εάν υπάρχει ποινική ευθύνη πολιτικών προσώπων απάντησε: «Φυσικά, το πόρισμα του κ. Καψιμάλη παρόλη την κατάπτυστη προσπάθεια να δώσει κάποιους είναι αποκαλυπτικό, εκατομμύρια αδιευκρίνιστες καταθέσεις 500ευρα σαν πετσετάκια, όπως λέει και το παλιό άσμα, πηγαινοέρχονται χωρίς να έχουν προκύψει από αναλήψεις άλλων λογαριασμών». Μάλιστα, σημείωσε ότι στο υπόμνημα του έχει κάνει αναφορά σε συγκεκριμένα ονόματα.

Η γραπτή δήλωση

Σε γραπτή δήλωση του ο κ. Παπαγγελόπουλος έκανε λόγο για «εκδικητική πολιτική δίωξη της πλειοψηφίας της Βουλής» σε βάρος του και χαρακτήρισε τις κατηγορίες «έωλες νομικά» που «παραβιάζουν κάθε έννοια λογικής σε σημείο φαιδρότητας και αποσκοπούν αποκλειστικά στην συγκάλυψη της λεηλασίας του ελληνικού λαού που πραγματοποιήθηκε με τα τεράστια σκάνδαλα της Novartis και της πρωτοφανούς φοροδιαφυγής στην Ελλάδα».

«Ήδη οι κατηγορίες αυτές έχουν ολοκληρωτικά καταρρεύσει. Αποφάσισα να μην νομιμοποιήσω με την απολογία μου τις κακότεχνα στημένες κατηγορίες την εργαλειοποίησή της ελληνικής δικαιοσύνης. Από σεβασμό στην ελληνική δικαιοσύνη, ως πρώην εισαγγελέας εμφανίστηκα σήμερα και οι συνήγοροι μου Δημήτρης Παπαγγελόπουλος και Μάνος Ροδουσάκης κατέθεσαν το δικό μου κατηγορητήριο που αποτελείται αρχικά από 640 σελίδες και πλήθος σχετικών αποδεικτικών εγγράφων» σημειώνει ο πρώην υπουργός και προσθέτει: «Το δικό μου κατηγορητήριο αποδεικνύει πέρα από κάθε λογική αμφιβολία ότι το σκάνδαλο της Novartis είναι το μεγαλύτερο από συστάσεως του ελληνικού κράτους και η προσπάθεια συγκάλυψης του από φαύλους και διεφθαρμένους είναι η μεγαλύτερη πολιτική απάτη από συστάσεως και πάλι που ελληνικού κράτους.

Το ίδιο ακριβώς συμβαίνει και με το σκάνδαλο της μεγάλης φοροδιαφυγής στην Ελλάδα. Τα στοιχεία που προέκυψαν από την ανάκριση της κυρίας Αλεβιζόπουλου είναι άπειρα και συγκλονιστικά. Είμαι υποχρεωμένος σύντομα να επανέλθω και με νέο συμπληρωματικό δικό μου κατηγορητήριο για να συμπεριλάβω και να θέσω υπόψη της δικαιοσύνης και τα νεότερα στοιχεία που προέκυψαν άλλα και να ενημερώσω τον ελληνικό λαό όσο δύναμαι πληρέστερα για την σήψη και την παρακμή που έχει διαβρώσει τμήμα του πολιτικού συστήματος και μικρού τμήματος δυστυχώς και της δικαιοσύνης. Εγώ δεν θα αφήσω τίποτα αδιευκρίνιστο. Το τέλος δυστυχώς για κάποιους θα είναι πολύ οδυνηρό».

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος έκλεισε τον κύκλο των απολογιών των προσώπων που φέρονται να εμπλέκονται στην υπόθεση. Η ανάκριση μπαίνει, πλέον, στην τελική της ευθεία και η δικογραφία θα περάσει στα χέρια του αρμόδιου δικαστικού Συμβουλίου το οποίο θα αποφανθεί για την παραπομπή ή όχι στο Ειδικό Δικαστήριο.

Οι κατηγορίες

Ο κατηγορούμενος πρώην υπουργός είναι αντιμέτωπος με τα αδικήματα της ηθικής αυτουργίας σε κακουργηματική αλλά και πλημμεληματική κατάχρηση εξουσίας και της ηθικής αυτουργίας σε παράβαση καθήκοντος. Επιπλέον, κατηγορείται για παράβαση καθήκοντος κατ εξακολούθηση, απόπειρα εκβίασης, δωροληψία πολιτικού αξιωματούχου, δωροληψία υπαλλήλου και εγκληματική οργάνωση (συμμορία).

Ο Δημήτρης Παπαγγελόπουλος ελέγχεται για ενδεχόμενες παρεμβάσεις στο έργο των εισαγγελέων στο πλαίσιο της έρευνας για την φαρμακοβιομηχανία που έβαλε στο «κάδρο» δέκα πολιτικά πρόσωπα. Παράλληλα, ο κατηγορούμενος καταγγέλλεται για απόπειρα εκβίασης από τον επιχειρηματία Σάμπυ Μιωνή καθώς φέρεται να επιχείρησε, μαζί με συγκατηγορούμενο του εκδότη, να του αποσπάσουν παράνομο περιουσιακό όφελος 450.000 ευρώ.