«Πιστεύω ότι ήταν ένα ατυχές συμβάν ο θάνατος του και παρά πολύ λυπητερό αλλά δεν είχε σχέση με τη δράση μου». Με τα λόγια αυτά αναφέρθηκε στο θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου ο κατηγορούμενος στην υπόθεση, μεσίτης κατά τη διάρκεια της απολογίας του ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου. «Ο αντικειμενικός μου με ασφάλεια» ανέφερε χαρακτηριστικά αρνούμενος την κατηγορία της θανατηφόρας σωματικής βλάβης που του αποδίδεται.

Ο 55χρονος χαρακτήρισε την παρέμβαση του την μοιραία ημέρα «ενστικτώδη» και το κίνητρο του «ανιδιοτελές». «Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική.» είπε χαρακτηριστικά σημειώνοντας πως σε καμία περίπτωση δεν περίμενε «αυτή την εξέλιξη». Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως δεν χτύπησε στο κεφάλι τον Ζακ την ώρα που επιχειρούσε να απεγκλωβιστεί.

«Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα…»

«Χτύπησα στον αέρα και ήρθε σε επαφή. Αν ήθελα να τον χτυπήσω θα συνέχιζα, αλλά δεν το έκανα» υποστήριξε και πρόσθεσε: «Είδα να κινδυνεύουν οι συνάνθρωποι μου, ήταν ενστικτώδη αντίδραση να το σταματήσω, να μην γίνει κακό. Η αστυνομία δεν είχε έρθει και πήγα να προλάβω το κακό. Είναι ευθύνη να προστατεύσεις το συνάνθρωπο όταν κινδυνεύει. Ανιδιοτελές κίνητρο είχα και λειτούργησα ενστικτωδώς αλλά και με λογική». Η αντίδραση της έδρας ήταν άμεση: «Αν ενεργούσαν όλοι ενστικτωδώς θα ήμασταν ζούγκλα…».

Ο ισχυρισμός του κατηγορούμενου πως πρόθεση του, όταν κλώτσησε τα τζάμια στη βιτρίνα του κοσμηματοπωλείου, ήταν να μην τραυματιστεί ο 33χρονος ακτιβιστής προκάλεσε μπαράζ ερωτήσεων.

  • Πρόεδρος: Λίγο αντιφατικό δεν είναι αυτό; Είναι επικίνδυνος και κρατάει μαχαίρι αλλά σπάτε τα τζάμια για να βγει έξω;
  • Κατηγορούμενος: Δεν ήθελα να πάθει κακό..
  • Πρόεδρος: Αλλά μετά τον κλωτσήσατε…
  • Κατηγορούμενος: Κλώτσησα και ήρθε σε επαφή με το πόδι μου και αμέσως σταμάτησα και τον τράβηξα έξω.

Ένας από τους ενόρκους επέμεινε ζητώντας να εξηγήσει ο κατηγορούμενος πώς με τον τρόπο του διευκόλυνε, όπως λέει, τον Ζακ να βγει από το κατάστημα και εκείνος με τη σειρά του απάντησε: «Τα πάντα έγιναν αστραπιαία. Ο αντικειμενικός μου σκοπός ήταν να τον αφοπλίσω με ασφάλεια».

  • Ένορκος: Ποιος ο λόγος να διευκολύνετε την έξοδο, ενώ λέτε ότι θέλατε να τον περιορίσετε σε ένα μέρος;
  • Κατηγορούμενος: Ήθελε να βγει. Έσπασε την τζαμαρία με το κεφάλι του. Εγώ δεν ήθελα να τον τραυματίσω…
  • Ένορκος: δεν μου απαντάτε όμως…
  • Κατηγορούμενος: Ήθελα να τον προφυλάξω και το αντιλήφθηκα με αυτόν τον τρόπο.
Το σημείο όπου δολοφονήθηκε ο Ζακ Κωστόπουλος

«Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πώς θα λειτουργήσει»

Την σκυτάλη των απολογιών πήραν οι κατηγορούμενοι αστυνομικοί οι οποίοι κλήθηκαν στην οδό οδό Γλάδστωνος εκείνη την ημέρα. «Το άτομο ήταν σε κατάσταση αμόκ και δεν ξέραμε πώς θα λειτουργήσει» περιέγραψε ο πρώτος αστυνομικός προσθέτοντας «Έπρεπε να γίνει κάτι άμεσα».

Το δικαστήριο εστίασε στο γεγονός ότι δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο πολυσυζητημένο μαχαίρι το οποίο, όπως έχουν ισχυριστεί ο κοσμηματοπώλης και ο μεσίτης, είχε στην κατοχή του ο Ζακ Κωστόπουλος.

«Με τις άκρες των δακτύλων μου το έπιασα από τις εγκοπές που έχει για να μην αλλοιωθούν δακτυλικά αποτυπώματα» καθώς όπως υποστήριξε δεν είχε γάντια μιας χρήσης στη διάθεση του. Ωστόσο, δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει γιατί δεν βρέθηκαν δακτυλικά αποτυπώματα στο μαχαίρι. «Δεν το ξέρω τι μπορεί να έγινε στα εργαστήρια. Δεν καθαρίστηκε σε καμία περίπτωση. Το κράτησα προσεκτικά και το έβαλα στη σακούλα. Το έπιασα με τον ασφαλέστερο τρόπο» είπε στην απολογία του ο αστυνομικός σημειώνοντας πως όταν έφτασαν στο σημείο ο κοσμηματοπώλης τους είπε πως ο 33χρονος ακτιβιστής κόπηκε στα τζάμια στην προσπάθεια του να φύγει ενώ ο μεσίτης ότι «τον αφόπλισε από το μαχαίρι το οποίο είχε πετάξει στο κατάστημα».

Ο κατηγορούμενος ισχυρίστηκε πως η μοναδική σωματική επαφή που είχε με τον 33χρονο ήταν όταν τον έσπρωξε με το πόδι του «σε μαλακά μόρια κάτω από τη μέση». «Δεν ήθελα να του κάνω ζημιά. Ήθελα να χάσει την ισορροπία του. Αυτή η μόνη επαφή που είχα μαζί του» ανέφερε ενώ ο συνάδελφός του ο οποίος επίσης απολογήθηκε είπε πως «ώθησε στο γλουτό» τον Ζακ προκειμένου να του πέσει το γυαλί που είχε στο χέρι και να τον συλλάβουν.

Ο κατηγορούμενος αστυνομικός απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις είπε πως δεν παρατήρησε το χρώμα του 33χρονου να αλλάζει σημειώνοντας πως δεν τους ζητήθηκε από το πλήρωμα του ΕΚΑΒ να τον συνοδεύσουν στο ασθενοφόρο. Μάλιστα, ο κατηγορούμενος υπεραμύνθηκε της επιλογής τους να φορέσουν εκείνη τη στιγμή χειροπέδες στον 33χρονο. «Είχαν προηγηθεί έκνομες πράξεις. Είχε απειλήσει με το γυαλί τον διασώστη του ΕΚΑΒ και συνάδελφο μου. Εμάς το μέλημα μας ήταν να τον συλλάβουμε και να τον παραδώσουμε» ανέφερε με την πρόεδρο να σχολιάζει: «Να τον παραδώσετε ζωντανό» και τον κατηγορούμενο να απαντά: «Ζωντανός έφυγε».

  • Εισαγγελέας: Μήπως έπρεπε να κρίνετε ότι δεν έπρεπε να γίνει σύλληψη εκείνη τη στιγμή;
  • Κατηγορούμενος: Την ώρα που σηκώθηκε με γυαλί ήταν επικίνδυνος. Από τη στιγμή που είχε εκδηλώσει τάσεις φυγής ήταν επικίνδυνος και έπρεπε να τον δεσμεύσουμε.
  • Ένορκος: Το γυαλί κάνει την επικινδυνότητα σε αυτήν την περίπτωση μας;
  • Κατηγορούμενος: Στην εκπαίδευση μας ποιο δύσκολο θεωρείται να ανταποκριθείς σε ένα μαχαίρι από ένα όπλο.

Η δίκη συνεχίζεται στις 4 Απριλίου με τις απολογίες των υπόλοιπων κατηγορουμένων.