Με την «σφραγίδα» του Συμβουλίου Εφετών απαλλάσσεται από κάθε κατηγορία που αφορούσε στην υπόθεση Novartis ο καθηγητής Νίκος Μανιαδάκης. Το αρμόδιο Δικαστικό Συμβούλιο υιοθέτησε το σκεπτικό του βουλεύματος του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών το οποίο, ομόφωνα, είχε καταλήξει στην απαλλαγή του ανθρώπου που αρχικά ενεπλάκη στην υπόθεση με την ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα.

Οι δικαστές έκριναν πως στα καθήκοντα του κατηγορούμενου για παθητική δωροδοκία την περίοδο 2010-2014 δεν περιλαμβάνονταν η τιμολόγηση των φαρμάκων και η κυκλοφορία τους αλλά ούτε και η διαμόρφωση της φαρμακευτικής νομοθεσίας.

Ωστόσο, τον περασμένο Νοέμβριο ασκήθηκε έφεση από τον εισαγγελέα Εφετών κατά του απαλλακτικού βουλεύματος με το σκεπτικό ότι ο κ. Μανιαδάκης ως Σύμβουλος του Υπουργείου Υγείας είχε άποψη για την τιμολόγηση φαρμάκων.

Οι δικαστές του Συμβουλίου Εφετών, τώρα, με νέο βούλευμα τους απέρριψαν την επίμαχη έφεση για νομικούς και ουσιαστικούς λόγους, επικυρώνοντας, με αυτό τον τρόπο, το βούλευμα των συναδέλφων τους.

Τι δηλώνουν οι συνήγοροι υπεράσπισης

Οι συνήγοροι υπεράσπισης Θεόδωρος Π. Μαντάς, Θεοδώρα Χ. Μίχου και Ευστάθιος Χ. Σκαλούμπακας αναφέρουν: «Οριστική απαλλαγή του καθηγητή Νικολάου Μανιαδάκη από τις κατηγορίες που του είχαν απαγγελθεί. Συγκεκριμένα, την 31.12.2018, αφού πρώτα του αφαιρέθηκε η ιδιότητα του προστατευόμενου μάρτυρα για την ίδια υπόθεση, ασκήθηκε ποινική δίωξη σε βάρος του καθηγητή για το αδίκημα της παθητικής δωροδοκίας σε βάρος του Ελληνικού Δημοσίου, σχετικά με τον χρηματισμό αξιωματούχων του Υπουργείου Υγείας από την φαρμακοβιομηχανία Novartis.

Ο καθηγητής Νικόλαος Μανιαδάκης από την πρώτη στιγμή της ποινκής δίωξης σε βάρος του και σε κάθε Δικονομικό στάδιο της ποινικής διαδικασίας υποστήριζε με παρρησία την αθωότητά του.

Η πεποίθηση του καθηγητή Μανιαδάκη ότι η προσφυγή στη Δικαιοσύνη συνιστά τη μόνη δικλείδα ασφαλείας και τη μόνη θεσμική εγγύηση για την αναζήτηση της ουσιαστικής αλήθειας, επιβεβαιώθηκε με την έκδοση πλήρως αιτιολογημένου και εμπεριστατωμένου Βουλεύματος του Συμβουλίου Εφετών Αθηνών, το οποίο επικυρώνει το αρχικό Βούλευμα του Συμβουλίου Πλημμελειοδικών Αθηνών και αποφαίνεται να μη γίνει κατηγορία σε βάρος του. Με την έκδοση του ανωτέρω Βουλεύματος επιβεβαιώθηκαν πλήρως όσα ο καθηγητής Μανιαδάκης και η υπεράσπιση του είχαν εισφέρει στην ποινική διαδικασία από την πρώτη στιγμή, υπερασπιζόμενοι σθεναρά την αθωότητα του».