Την αντίδραση της Ένωσης Εισαγγελέων Ελλάδος (EEE) προκάλεσε η σημερινή παρέμβαση βουλευτών του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στον Άρειο Πάγο, σχετικά με την υπόθεση Novartis.

«Με αφορμή δηλώσεις πολιτικών προσώπων και αναφορές στον τύπο περί δήθεν ύπαρξης “θέματος θεσμικής τάξης” κατά την αρχειοθέτηση, από τον Εισαγγελέα Οικονομικού Εγκλήματος, υπόθεσης εν ενεργεία υπουργού και περί δήθεν “ύποπτης” διόρθωσης της διάταξης αρχειοθέτησης», η Ένωση «επισημαίνει ότι σε περίπτωση που, μετά την έκδοση εισαγγελικής διάταξης, διαπιστωθεί ότι έχουν εμφιλοχωρήσει σ’ αυτή, από παραδρομή, επουσιώδη σφάλματα συντακτικά ή λάθη κατά την εκτύπωση του κειμένου (γεγονός σύνηθες, όπως συνέβη και εν προκειμένω), από τα οποία δεν μεταβάλλεται ουσιαστικά και δεν αλλοιώνεται κατά περιεχόμενο η διάταξη, ο Εισαγγελέας που την εξέδωσε, νόμιμα, καθόσον αυτό προβλέπεται ρητά στον κώδικα ποινικής δικονομίας για τις δικαστικές αποφάσεις, προβαίνει αυτεπάγγελτα σε διόρθωση και ορθή επανάληψή της».

«Στην προκειμένη περίπτωση το γεγονός αυτό επισημαίνεται χαρακτηριστικά στην αρχή του κειμένου και κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει τη γνήσια βούληση του συντάκτη της εν λόγω διάταξης, την ορθότητα και τη νομιμότητα της ενέργειάς του αυτής, στο βωμό της δημιουργίας εντυπώσεων», προστίθεται.

Η Ένωση των εισαγγελικών λειτουργών διαβεβαιώνει, εξάλλου, ότι «οποιαδήποτε ιδιότητα εμπλεκόμενου σε υπόθεση, δεν θα μπορούσε να αποτελέσει και δεν αποτελεί για τον εισαγγελέα κριτήριο για ευνοϊκή ή δυσμενή μεταχείρισή του» και τονίζει πως «η δικαστική ανεξαρτησία αποτελεί θεμέλιο του δημοκρατικού μας πολιτεύματος». Όλοι οι «κοινωνικοί» εταίροι καλούνται «να κατανοήσουν τη σημασία της και να τη θωρακίσουν έμπρακτα».

ΣΥΡΙΖΑ: Ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών

Της αντίδρασης από την πλευρά της EEE – και της κυβέρνησης – προηγήθηκε δήλωση του Τομεάρχη Δικαιοσύνης της ΚΟ του ΣΥΡΙΖΑ, Θεόφιλου Ξανθόπουλου, μετά από την συνάντηση που είχε με τον εισαγγελέα του Αρείου Πάγου.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Κουμουνδούρου παρατηρεί «ότι υπάρχουν δύο πράξεις αρχειοθέτησης με διαφορετικές υπογραφές και διαφορετικό καταληκτικό περιεχόμενο και το γεγονός αυτό μόνο ανησυχία για τη λειτουργία των θεσμών μας δημιουργεί».

Και προσέθεσε: «Θέλουμε να πιστεύουμε, ότι η έννομη τάξη, τα αρμόδια όργανα θα αντιληφθούν, ότι δεν πρόκειται για ένα πρόβλημα πολυτελείας, αλλά για ένα βαθιά θεσμικό πρόβλημα λειτουργίας της Δημοκρατίας».

Άρειος Πάγος

«Η Δικαιοσύνη γίνεται αντικείμενο δυσμενών σχολίων, με αρνητικές συνέπειες για το κύρος και την αξιοπιστία της»

Επίσης «με αφορμή και πάλι δηλώσεις πολιτικών προσώπων», αυτή τη φορά «περί ανάγκης “αυτοβελτίωσης” της δικαιοσύνης, ώστε να καταστεί ταχύτερη η απονομή της και τη δήθεν αντίθεση των δικαστικών ενώσεων σ’ αυτό», η ΕΕΕ επισημαίνει, μεταξύ άλλων, πως «οι δικαστικοί και εισαγγελικοί λειτουργοί υπηρετούν τη δικαιοσύνη με αφοσίωση, αναλώνοντας τις δυνάμεις τους, ώστε να ανταποκρίνονται στο δύσκολο έργο τους , όπως και στη βελτίωση των χρονικών ορίων και των συνθηκών απονομής της».

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος εκφράζει, τέλος, τη λύπη της «για το γεγονός ότι, με αφορμή τα συγκεκριμένα ζητήματα, η Δικαιοσύνη γίνεται και πάλι αντικείμενο δημόσιων δυσμενών σχολίων, με αρνητικές συνέπειες για το κύρος και την αξιοπιστία της».