Ξεκαθαρίζοντας πως δεν γνωρίζει τίποτα για τις παράνομες πράξεις που φέρονται να διέπραξαν οι κατηγορούμενοι στη δίκη για τις «χρυσές μίζες» των εξοπλιστικών με πρωταγωνιστή τον Άκη Τσοχατζόπουλο ξεκίνησε την κατάθεση του ενώπιον του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων ο πρώην πρωθυπουργός Κώστας Σημίτης.

«Οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση της κατάστασης που είχε δημιουργηθεί με τα Ίμια και στη συνέχεια περιορίστηκε η δαπάνη» είπε ο κ. Σημίτης και υπεραμύνθηκε αυτής της απόφασης λέγοντας «οι ισχυρισμοί ότι επιπόλαια αγοράστηκαν οι εξοπλισμοί είναι ένας αναληθής ισχυρισμός».

Ο κ. Σημίτης ο οποίος έδωσε πολιτικό όρκο, κατέθεσε πως όταν μετά από διπλωματικές προσπάθειες εξομαλύνθηκε η κατάσταση με την Τουρκία το 2001 η αρμόδια κυβερνητική επιτροπή αποφάσισε τον περιορισμό των αγορών παρά την αντίθετη άποψη που είχε εκφράσει ο τότε υπουργός Άμυνας Άκης Τσοχατζόπουλος.

Ο πρώην πρωθυπουργός σε σχετικής ερώτηση διευκρίνισε ότι ο ρόλος του ΚΥΣΕΑ ήταν αποφασιστικό αλλά «δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Πχ Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει”.

Παράλληλα, ο κ. Σημίτης εξέφρασε τη βεβαιότητα ότι μπορεί να υπάρξει δωροδοκία κατά τη διάρκεια αγοράς εξοπλιστικών.

«Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή» είπε ο πρώην πρωθυπουργός προκαλώντας την αντίδραση του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου.

Ωστόσο, όταν ο κ. Σημίτης ρωτήθηκε αν ξέρει πως ο κατηγορούμενος Άκης Τσοχατζόπουλος δωροδοκήθηκε απάντησε πως δεν «έχει καμία γνώση».


Τι κατέθεσε ο Κ. Σημίτης

Πρ: Πέστε μας αν συμμετείχατε στο ΚΥΣΕΑ;

Σημιτης: Με εκπλήσσει η ερώτηση γιατί μετέχει πάντα ο πρωθυπουργός ως προεδρεύων. Ήρθα ευχαρίστως για να διευκολύνω την απονομή της δικαιοσύνης αλλά δεν γνωρίζω τίποτα για τις παράνομες πράξεις των κατηγορουμένων.

Πρ: Πώς ακούγεται τόσο καλά η φωνή του μάρτυρα, εδώ ο προηγούμενος δεν ακουγόταν. Ξέρουμε τη φωνή.

Σημ: Θα αναρωτιέστε γιατί δώσαμε αυτά τα χρήματα και γιατί ήταν αναγκαίες οι προμήθειες. Θυμάστε πως πριν πάρω ψήφο εμπιστοσύνης δεν είχαμε τα μέσα να αναχαιτίσουμε την υπόθεση των Ιμίων και έπεσε το ελικόπτερο με αποτέλεσμα να σκοτωθούν τα παιδιά αυτά γιατί πετούσε παραπάνω από ότι έπρεπε. Όταν ρώτησα λοιπόν τον αρχηγό ΓΕΕΘΑ αν μπορούν οι κομάντος να ανακαταλάβουν τα Ιμια, μου είπε όχι γιατί έπρεπε να πάνε από τη Θεσσαλονίκη και θα χρειάζονταν 6 ώρες να φτάσουν. Τα έχω γράψει και στο βιβλίο μας. Η τότε ηγεσία Ενόπλων δυνάμεων μου είπαν ότι η διαφορά μας από την Τουρκία ήταν μεγάλη στο επίπεδο της αναχαίτισης και να έχουμε τέτοια δύναμη ώστε σε περίπτωση εμπλοκής θα έπρεπε να έχουμε τη δυνατότητα να κρατήσουμε μέχρι να παρέμβουν οι σύμμαχοι.

Το ΚΥΣΕΑ αποφάσισε λοιπόν και πήραμε λοιπόν 60 F16, 15 Μιράζ, 4 υποβρύχια, ελικόπτερα κλπ. Σε διπλωματικό επίπεδο ελήφθη η απόφαση του Ελσίνκι

Πρ: Στις αποφάσεις να πάμε…

Σημ: Είναι σημαντική αυτή η απόφαση γιατί αν ήθελε να κάνει επέμβαση τύπου Ιμίων οι Τούρκοι γιατί απλώς θα έπρεπε προηγουμένως να πάει στο Διεθνές Δικαστήριο. Αυτό σήμαινε πως πλέον δεν χρειαζόμασταν τόσους εξοπλισμούς. Συγκάλεσα λοιπόν την κυβερνητική Επιτροπή και με εισήγηση του τότε ΥΠ.ΟΙΚ πρότεινε αναβολή της αφοράς νέων αγορών και μείωση προϋπολογισμού κατά 1 τρις δρχ. Ο κ.Τσοχατζόπουλος διαφωνούσε καθώς θεωρούσε πως είναι αναγκαίοι για θωράκιση της χώρας και πως δεν ξεπερνούν τα προγράμματα το 5% του ΑΕΠ και είναι μόλις 4%. Αποφάσισα πως δεν το ενέταξα και υπήρξε μεγάλη αντίδραση από τον κ.Τσοχατζόπουλο και Τύπο και έγραφαν «Όπλα ή βούτυρο». Συμφωνούσε και η ΝΔ με τον Τύπο. Τελικά συνήλθε το ΚΥΣΕΑ και μείωσε τους εξοπλισμούς κατά 35 δις ευρώ. Δηλαδή οι εξοπλισμοί έγιναν υπό την πίεση των Ιμίων και μειώθηκαν όταν εξέλειπε το στοιχείο της αναγκαίας θωράκισης.

Πρ: Ναι αλλά αυτό δεν αφορά τις προηγούμενες συμβάσεις για τα υποβρύχια και τα ΤΟΡ Μ1.

Σημ: Αυτά ήταν αναγκαία λόγω των Ιμίων και καλώς αγοράστηκαν , άρα είναι αναληθής ο ισχυρισμός ότι δεν χρειάζονταν.

Πρ: Το ΚΥΣΕΑ εχει συμβουλευτικό ρόλο;

Σημ: Όχι αποφασιστικό. Δεν αποφάσιζε για όλα. Ο νόμος για το ΚΥΣΕΑ λέει πως δίνει τις πολιτικές αποφάσεις αλλά όχι για τις αγορές. Πχ Απαντούσε στα πολιτικά ερωτήματα: Υπάρχει δυνατότητα να αγοράσει από Γαλλία ή ΗΠΑ; Αυτό αποφασίζει.

ΠΡ. Μπορεί να χωρέσει δωροδοκία με βάση όλα όσα είπατε για το ΚΥΣΕΑ;

Κ.Σημιτης: .Κάλλιστα. Χωρεί δωροδοκία. Αφού έγινε, κάλλιστα είναι δυνατή.

Υπεράσπιση Γιάννης Παγορόπουλος .Δεν απεδείχθη κύριε μάρτυς αυτό ερευνάται.

Σημίτης. Δεν ισχυρίστηκα ότι αποδείχθηκε, Εδώ παίζουν δυο πράγματα ρόλο, το ένα είναι οι τιμές που δεν είναι όπως οι τιμές των αυτοκίνητων .Οι τιμές δεν είναι γνωστές καθορίζονται ανά περίπτωση και από τη διαπραγμάτευση. Προφανώς έχει μια δυνατότητα να το παίξει να πάει παραπάνω ή παρακάτω. Αυτά δεν είναι ελέγξιμα. Εδώ όπως προέκυψε από τη διαδικασία υπήρχαν πληρωμές σε τρία επίπεδα, στον αναπληρωτή διευθυντή, στον διευθυντή εξοπλισμών και στο ανωτατο επίπεδο στον υπουργό . Όταν αυτοί οι πρωταγωνιστές συνεργάζονται τότε αυτό είναι δυνατό. Εγώ μπορώ να πω ότι μπορεί να γίνει. Αφού έγινε.

ΠΡ. Πως μπορεί να γίνει;

Σημίτης. Δεν ξέρω πως μπορεί να γίνει αφού δεν έχω καμιά σχέση με όλα αυτά. Συνέπεσαν οι υπεράκτιες εταιρείες που έστελναν οι κύριοι τα λεφτά να είναι οι υπερακτιες εταιρείες που έχει συγκεκριμένος κατηγορούμενος. Ο τρόπος είναι ένας για να μην προκαλείται η προσοχή. Τα χρήματα στέλνονται μέσω υπερακτιας εταιρείας.

Έγινε γνωστό ότι έγιναν δωροδοκίες το 2000-2004; Το πρώτο που έγινε γνωστό για μίζες ήταν όταν στη Ρωσία και τη Γερμανία έγιναν δίκες κατά των δικών τους υπάλληλων με τον ισχυρισμό ότι από τις χρήσιμες πληρωμές, όπως λέγονται, κράτησαν ορισμένα ποσά για τον εαυτό τους.

ΠΡ. Ξέρετε αν δωροδοκήθηκε ο Τσοχατζοπουλος;
Σημιτης: Όχι βέβαια δεν έχω καμία γνώση.

Στο εδώλιο των κατηγορουμένων κάθεται σήμερα και η Βίκυ Σταμάτη η οποία απουσίαζε από το δικαστήριο πολύ καιρό.

Βροχή ερωτήσεων από την Πολιτική Αγωγή

«Θέλετε να πω τη γνώμη μου; Θα την πω. Δε έχει καμία σημασία τι έργο έκανε, αν έκανε αυτό που καταλογίζουν κακώς τα έκανε…», είπε σε έντονο ύφος ο Κώστας Σημίτης

Ο πρώην πρωθυπουργός δέχτηκε βροχή ερωτήσεων από την πολιτική αγωγή με αιχμή την τοποθέτηση του Άκη Τσοχατζόπουλου στο υπουργείο Εθνικής Άμυνας και την αγορά τον ΤΟΡ Μ1 υπογραμμίζοντας ότι δεν έπρεπε να έχουν επιλεγεί.

«Δεν ήταν δική μου δουλειά αυτό και δεν αφορά το ΚΥΣΕΑ. Η αγορά των ΤΟΡ έγιναν με πολιτική σκοπιμότητα. Το ΚΥΣΕΑ καλείται μόνο για πολιτικά θέματα όχι για τεχνικά».

Οι ερωτήσεις της πολιτικής αγωγής προκάλεσαν την αντίδραση του Άκη Τσοχατζόπουλου ο οποίος κατηγόρησε τον συνήγορο ότι παίζει παιχνίδια.

Η πολιτική αγωγή αναφέρθηκε στο θέμα των Γερμανικών υποβρυχίων, παρουσιάζοντας έγγραφο που λέει πως το ανώτατο ναυτικό συμβούλιο μιλούσε για 5 τύπους υποβρυχίων:

Σημίτης: Μα σας είπα πως ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ είπε πως το ναυτικό έχει Γερμανικά υποβρύχια και να πάρουμε γερμανικά. Αυτό που σας λέω το θυμάμαι και έτσι έγινε.

Τσοχατζόπουλος: Το έγγραφο πηγαίνει προς όλους όχι μόνο σε μένα. Σε όλους. Μην παίζουμε παιχνίδια

Πρόεδρος: Σας παρακαλώ σας θα αποβάλλω.

Πολ. Αγωγή: Εκπροσωπούμε το δημόσιο δεν παίζουμε παιχνιδάκια

Άκης: Δυστυχώς παίζουμε…

Πολ. Αγωγή: Ελέγχατε τις συμβάσεις; Πως το ελληνικό δημόσιο παραλίγο να χάσει 2 δις ευρώ από τη σύμβαση των υποβρυχίων;

Σημίτης: Αφού το ΚΥΣΕΑ δεν είχε ούτε αρχείο σας λέω. Δεν τις έλεγξα. Θα έπρεπε να μπαίνει στις συμβάσεις ρήτρα σε περίπτωση δωροδοκίας να καταβάλλει στη συνέχεια αποζημίωση. Αλλά δεν καταλαβαίνω τι νόημα έχουν αυτές οι ερωτήσεις για μένα;

Πολ. Αγωγή: Θέλουμε να δούμε αν είχατε ενημερωθεί σωστά από τον τότε υπουργό. Επιχειρησιακά δεν θα έπρεπε να επιλεγεί το ΤΟΡΜ1.

Σημίτης: (έντονα):Τι αφορά αυτό το ΚΥΣΕΑ; Τι το αφορά;

Πολιτική Αγωγή: Ο κατηγορούμενος λέει ότι οι κατηγορίες σε βάρος του είναι κατασκευασμένες για να επιτευχθεί ο πολιτικός του θάνατος.

Σημίτης: δεν έχω άποψη.

Πολιτική αγωγή: υπέπεσε ο κ. Τσοχατζόπουλος σε δυσμένεια;

Σημίτης : Όχι είχε την ίδια μεταχείριση με άλλους υπουργούς.

Πολιτική αγωγή: Έχει προδώσει την εμπιστοσύνη σας;

Πρόεδρος: ( προς τον μάρτυρα) Μην απαντάτε…Πολιτικές ερωτήσεις θα κάνουμε;

Πολιτική αγωγή: Ο μάρτυρας όρισε τον κατηγορούμενο ως υπουργό Άμυνας.

Απαντώντας σε σχετικές ερωτήσεις του συνηγόρου του Άκη Τσοχατζόπουλου Λ. Κοτσαλή ο Κ. Σημίτης διευκρίνισε πως δεν υπήρχαν πληροφορίες για περιπτώσεις δωροδοκίας «αν υπήρχε θα είχα αντιδράσει άμεσα», είπε και πρόσθεσε: «Αν έγιναν πρόκειται για αθλιότητες και δεν έπρεπε να γίνει. Είναι ντροπή».

«Το ΚΥΣΕΑ δεν αποφασίζει για τιμές κλπ. παίρνει πολιτικές κατευθύνσεις», επανέλαβε ο πρώην πρωθυπουργός ο οποίος απάντησε με ένταση σε ερώτηση του συνηγόρου Γ. Νικολάου, αν τότε είχε λάβει δυο φακέλους που αφορούσαν τα εξοπλιστικά: ” Είναι δυνατό να θυμάμαι αν ήταν δυο οι Φάκελοι δεν είχα άλλες δουλειές; Δεν αντιλαμβάνεστε το βάρος της ευθύνης μου και της δουλειάς μου».

Σε ερώτηση αν έχει κάνει έργο ο Άκης Τσοχατζόπουλος ο πρώην πρωθυπουργός απάντησε σε έντονο ύφος κουνώντας το δάχτυλο: «Δεν έχει καμία σημασία τι έργο έκανε. Αν έκανε αυτά που του καταλογίζουν, κακώς τα έκανε».