Η απουσία ενός Κινέζου κατηγορούμενου στην υπόθεση της Folli Follie, που όπως προέκυψε δεν είχε κλητευθεί από το δικαστήριο καθώς ήταν αγνώστου διαμονής, ήταν ο βασικός λόγος που οδήγησε στη διακοπή της δίκης για τις 19 Ιανουαρίου 2022.

Η δίκη άνοιξε την αυλαία της σε μια κατάμεστη δικαστική αίθουσα με το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων να υποχρεώνεται σε «μετακόμιση» στο ισόγειο του Εφετείου σε μια προσπάθεια να τηρηθούν τα υγειονομικά πρωτόκολλα.

Στο εδώλιο οι Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος

Στο εδώλιο κάθισαν οι δυο φερόμενοι ως βασικοί πρωταγωνιστές Δημήτρης και Τζώρτζης Κουτσολιούτσος, που είναι κρατούμενοι, η Καίτη Κουτσολιούτσου και έξι ακόμη πρόσωπα ενώ οι κατηγορούμενοι που καταζητούνται εκπροσωπήθηκαν από τους συνηγόρους τους.

Ωστόσο, το ενδιαφέρον εστιάστηκε στο γεγονός ότι ενώ κατηγορούμενος στην υπόθεση , Κινεζικής καταγωγής , δεν κλήθηκε από την Εισαγγελία Εφετών καθώς ήταν αγνώστου διαμονής ο συνήγορος του εμφανίστηκε στο δικαστήριο ζητώντας ο εντολέας του να δικαστεί με τους συγκατηγορουμένους του.

Απολογία για την υπόθεση folli follie

Μάλιστα, ο συνήγορος υπεράσπισης, έθεσε το θέμα της μετάφρασης του παραπεμπτικού βουλεύματος στην αγγλική ή την κινέζικη γλώσσα προκειμένου να ενημερωθεί ο κατηγορούμενος για όσα του αποδίδονται. Ο εισαγγελέας της έδρας ζήτησε την απόρριψη του αιτήματος, ωστόσο, η υπεράσπιση του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου ζήτησε ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος να δικαστεί σε αυτό το δικαστήριο προβάλλοντας τον ισχυρισμό ότι δεν μπορεί να κριθεί ο ίδιος ως ηθικός αυτουργός και όχι ο φερόμενος ως φυσικός αυτουργός στην υπόθεση.

Το δικαστήριο επιφυλάχθηκε να εκδώσει την απόφαση του ενώ στο επίκεντρο της ακροαματικής διαδικασίας, βρέθηκε και το αίτημα της προσωρινής διοίκησης της Folli Follie να διατάξει την αποδέσμευση επτά ακινήτων προκειμένου να μπορέσει να υλοποιηθεί η συμφωνία με τους ομολογιούχους και τους δανειστές. Νωρίτερα, η προσωρινή διοίκηση της Folli Follie δήλωσε παράσταση πολιτικής αγωγής όπως και η Ένωση Ελλήνων Επενδυτών, που κατέθεσε τη πρώτη μήνυση για την υπόθεση, η Επιτροπή Κεφαλαιαγοράς, ο ΕΦΚΑ, ο ΕΟΠΥ, η Alpha Bank, εταιρείες και επενδυτές.

Οι πολιτικώς ενάγοντες επικαλούνται την ζημία που, όπως υποστηρίζουν, έχουν υποστεί από τις ενέργειες των κατηγορουμένων ενώ επιφυλάσσονται να προσφύγουν και στα αστικά δικαστήρια.

Απολογία για την υπόθεση folli follie

«Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι»

Μπορεί το δικαστήριο να διέκοψε αλλά η ανακοίνωση των συνεδριάσεων για τον μήνα Φεβρουάριο προκάλεσε την αντίδραση της υπεράσπισης που ζήτησε να μειωθούν. Μάλιστα, οι συνήγοροι έκαναν λόγο για πιέσεις και διοικητική σκοπιμότητα προκειμένου, όπως είπαν, να έχει ολοκληρωθεί η δίκη μέχρι τις 8 Μαρτίου, οπότε και λήγει το 18μηνο της προφυλάκισης του Δημήτρη και του Τζώρτζη Κουτσολιούτσου. «Δεν μπορεί το 18μηνο να θεωρείται εθνική καταστροφή μπορούν να επιβληθούν περιοριστικοί όροι» ανέφεραν χαρακτηριστικά οι συνήγοροι.