Οι μαρτυρίες των ιατροδικαστών στην δίκη για τον θάνατο του Ζακ Κωστόπουλου θεωρούνται κομβικής σημασίας και για το λόγο αυτό αναμένονται με ιδιαίτερο ενδιαφέρον σήμερα (9/11) ενώπιον του Μικτού Ορκωτού Δικαστηρίου όπου συνεχίζεται η ακροαματική διαδικασία. Ενδεικτικό της κρισιμότητας των καταθέσεων των ιατροδικαστών για την εξέλιξη της δίκης είναι ότι η υπεράσπιση των κατηγορούμενων κάνει λόγο για «δίκη ιατροδικαστών».

Στο εδώλιο έξι κατηγορούμενοι, ο ιδιοκτήτης του κοσμηματοπωλείου της οδού Γλάδστωνος, ένας μεσίτης και τέσσερις αστυνομικοί, που ο καθένας φέρεται να έπαιξε τον δικό του ρόλο τη μοιραία ημέρα του θανάτου του Ζακ Κωστόπουλου, τον Σεπτέμβριο του 2018.

Βασικό στοιχείο το σοκαριστικό βίντεο στο οποίο αποτυπώνεται ο τρόπος με τον οποίο ο νεαρός άνδρας εγκλωβίστηκε στο κοσμηματοπωλείο και όταν στη συνέχεια επιχείρησε να διαφύγει μέσα από την σπασμένη τζαμαρία του καταστήματος δέχτηκε σφοδρή επίθεση με κλωτσιές από δυο άνδρες.

Οι κατηγορούμενοι είναι αντιμέτωποι με το αδίκημα της θανατηφόρας σωματικής βλάβης, ενώ η οικογένεια του θύματος από την πρώτη στιγμή ζητά την μετατροπή της κατηγορίας σε ανθρωποκτονία από πρόθεση.

Οι γονείς, αλλά και ο αδελφός του Ζακ Κωστόπουλου, που ήταν οι πρώτοι που κατέθεσαν στο δικαστήριο, από τους περίπου 40 μάρτυρες κατηγορητηρίου, συγκλονισμένοι από το χαμό του δικούς τους ανθρώπου, μίλησαν για ένα ρατσιστικό έγκλημα αλλά και για επιχείρηση απόκρυψης στοιχείων στο πλαίσιο της έρευνας που έκαναν οι αρχές.

«Τίποτα δεν δικαιολογεί το φόνο ενός ανθρώπου ούτε η περιουσία μας. Οι άνθρωποι αυτοί δεν ήταν σε άμυνα, θα μπορούσαν να τον αφήσουν μέσα στο μαγαζί και να κάνουνε τη σύλληψη τους. Και έτσι ίσως το παιδί μου να ήταν εδώ και να σας έλεγε γιατί μπήκε στο μαγαζί και να μην ήταν μέσα σε ένα υγρό τάφο» ανέφερε συναισθηματικά φορτισμένη καταθέτοντας η Ελένη Κωστοπούλου.