Το χρηματικό ποσό των περίπου 3.000 ευρώ είχε πληρώσει ο κάθε ένας από τους 29 Σύρους μετανάστες, οι οποίοι συνελήφθησαν στο λιμάνι της Πάτρας με πλαστά έγγραφα.

Οι μετανάστες προσπάθησαν να ταξιδέψουν με πλοίο στην Ιταλία, επιβαίνοντας σε λεωφορείο, ως μέλη τουριστικού γκρουπ. Μαζί με τους πρόσφυγες, συνελήφθησαν τέσσερα ακόμα άτομα και συγκεκριμένα ο 51χρονος οδηγός του λεωφορείου, η 24χρονη συνοδηγός του, ένας ακόμα 25χρονος, καθώς και μία 32χρονη υπήκοος Γερμανίας με συριακή καταγωγή, η οποία φερόταν ως συνοδός του τουριστικού γκρουπ.

Σύμφωνα με τις έρευνες του Λιμενικού και της Αστυνομίας, το λεωφορείο με τους 29 πρόσφυγες, μέσα στο οποίο υπήρχαν και τέσσερα παιδιά, είχε ξεκινήσει από τον Πειραιά. Όταν το λεωφορείο έφθασε στην Πάτρα, η 32χρονη φερόμενη ως συνοδός, είπε στους λιμενικούς πως οι επιβάτες δεν ήθελαν να κατέβουν, με την πρόφαση ότι φοβούνται για τη σωματική τους ακεραιότητα, λόγω της παρουσίας μεταναστών στη λιμενική ζώνη. Έτσι αποφασίστηκε να γίνει έλεγχος στα ταξιδιωτικά έγγραφα των επιβατών και όπως διαπιστώθηκε, οι επιβάτες κατείχαν πλαστά δελτία ταυτότητας βουλγαρικών, ρουμανικών και ισπανικών αρχών.