Ελεύθεροι αφέθηκαν, με εντολή εισαγγελέα, οι 16 συλληφθέντες κατά τη σημερινή επιχείρηση της ΕΛ.ΑΣ. για την εκκένωση της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Η δικογραφία που σχηματίστηκε σε βάρος τους αφορά το αδίκημα της παράνομης παραμονής σε δημόσια υπηρεσία (168 παρ. 1 ΠΚ).

Λόγω των περιορισμών για την αποφυγή διασποράς του κορονοϊού, η εισαγγελική Αρχή αποφάσισε να αφεθούν ελεύθεροι. Όταν η δικογραφία διαβιβαστεί στην εισαγγελία θα οριστεί ρητή δικάσιμος.

«Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία» είπε, μεταξύ άλλων, στο ΑΠΕ-ΜΠΕ ο πρύτανης του Αριστοτελείου Νίκος Παπαϊωάννου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ’ ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε.