Σε συλλήψεις μετατράπηκαν 16 από τις 33 προσαγωγές ατόμων κατά την επιχείρηση εκκένωσης της κατάληψης στην Πρυτανεία του ΑΠΘ.

Εις βάρος τους σχηματίζεται δικογραφία, ενώ μέχρι στιγμής δεν έχουν γίνει γνωστά τα αδικήματα που τους βαρύνουν.

Νωρίτερα, η Γενική Αστυνομική Διεύθυνση Θεσσαλονίκης, σε ανακοίνωσή της μετά την ολοκλήρωση της επέμβασης, είχε γνωστοποιήσει ότι από τους 33 προσαχθέντες «οι 19 δήλωσαν φοιτητές του ΑΠΘ ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο».

Πρύτανης: Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ’ ύλην και προστατεύεται

«Η σημερινή αστυνομική επιχείρηση εντάσσεται στη δικαιοδοσία της Ελληνικής Δικαιοσύνης. Στο Αριστοτέλειο δεν παύει η εισαγγελική δικαιοδοσία, η οποία ασκείται κατά ισότιμο τρόπο σε κάθε σημείο της ελληνικής επικράτειας και εφόσον διαπιστώνεται πως διακινδυνεύεται, παρεμποδίζεται ή παραβιάζεται η άσκηση θεμελιωδών δικαιωμάτων από παρεμβάσεις τρίτων, την αρμοδιότητα, σύμφωνα με το Σύνταγμα και τους Νόμους του Κράτους, έχει η αστυνομία».

Αυτό δήλωσε στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρύτανης του ΑΠΘ, καθηγητής Νίκος Παπαϊωάννου, μετά την πρωινή αστυνομική επιχείρηση εκκένωσης του Κτιρίου Διοίκησης, που από τις 22 Φεβρουαρίου τελούσε υπό κατάληψη.

Ο πρύτανης του ΑΠΘ υπενθύμισε ότι η Σύγκλητος του Ιδρύματος, που από τις 24 Φεβρουαρίου βρίσκεται σε διαρκή συνεδρίαση, εξέδωσε τρία ψηφίσματα (24/2, 1/3, 2/3), στα οποία ζητούσε την άμεση λήξη της κατάληψης του κτιρίου.

«Η συνέχισή της καθιστά αδύνατη τη λειτουργία των διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών και Τμημάτων Σχολών στο κτίριο Διοίκησης του ΑΠΘ» ανέφερε.

Η απόφαση αυτή της αναστολής της κεντρικής διοικητικής και οικονομικής λειτουργίας του Πανεπιστημίου, είχε κοινοποιηθεί σε όλες τις αρμόδιες Αρχές της Πολιτείας και διαβιβαστεί υπογεγραμμένη από τον πρύτανη προς δημοσίευση σε ΦΕΚ, καθώς τις ημέρες της κατάληψης παρήλθαν ή εξέπνεαν ημερομηνίες που αφορούν πληρωμές, προμήθειες, διαγωνισμούς, εργολαβίες, εξελίξεις μελών ΔΕΠ, την επικοινωνία με το υπουργείο Παιδείας και κάθε άλλη κεντρική διοικητική λειτουργία του πανεπιστημίου.

«Το αυτοδιοίκητο του πανεπιστημίου είναι καθ’ ύλην και προστατεύεται. Αφορά τις ακαδημαϊκές ελευθερίες, την έρευνα, τη διδασκαλία, την ελεύθερη διακίνηση ιδεών και δεν απαλλάσσει κανέναν από το καθήκον της υπακοής στο Σύνταγμα και τους νόμους», τόνισε ο πρύτανης.

«Φυσικά δεν τίθεται ζήτημα ακαδημαϊκών ελευθεριών, οι οποίες όχι απλώς κατοχυρώνονται, αλλά και προστατεύονται έναντι οποιουδήποτε επιχειρεί να τις καταλύσει ή περιορίσει, όπως συνέβη με την κατάληψη του κτιρίου διοίκησης για δυόμισι εβδομάδες» πρόσθεσε.

Σε ό,τι αφορά την παραλαβή του κτιρίου διοίκησης και τον τερματισμό της αναστολής διοικητικών και οικονομικών υπηρεσιών του ΑΠΘ, ο πρύτανης γνωστοποίησε ότι είναι σε εξέλιξη οι προβλεπόμενες κατά τον νόμο διαδικασίες.

«Όταν θα έχουμε πλήρη εικόνα και για την κατάσταση μέσα, θα ακολουθήσει επίσημη ενημέρωση. Άμεσα ενημερώθηκαν οι Κοσμήτορες των Σχολών του ΑΠΘ, σε διαδικτυακή συνεδρίαση» επισήμανε.

Η ανακοίνωση της ΕΛ.ΑΣ

«Σε συντονισμένη επιχείρηση της Διεύθυνσης Ασφάλειας Θεσσαλονίκης, με τη συνδρομή δυνάμεων Ε.Κ.Α.Μ., Ο.Π.Κ.Ε. καθώς και της Διεύθυνσης Αστυνομικών Επιχειρήσεων και των Διευθύνσεων Αστυνομίας και Τροχαίας Θεσσαλονίκης, ολοκληρώθηκε ομαλά την 07:20 ώρα η εκκένωση της κατάληψης της Πρυτανείας του Αριστοτελείου Πανεπιστήμιου Θεσσαλονίκης (Α.Π.Θ.).

Από εσωτερικούς και εξωτερικούς χώρους, έχουν προσαχθεί συνολικά 33 άτομα (26 άνδρες και 7 γυναίκες), από τους οποίους 32 ημεδαποί και ένας Κύπριος. Οι 19 από αυτούς δήλωσαν φοιτητές του Α.Π.Θ. ενώ οι υπόλοιποι 14 δεν σχετίζονται με το Πανεπιστήμιο.

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ταυτοποίηση τους και εφόσον χρειαστεί θα ακολουθήσει νεότερη ενημέρωση».