Η ΕΛΑΣ δημοσιεύει βίντεο από drone για τις συμπλοκές στο Εφετείο μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή: «Να τι έγινε»

Η καταγραφή των γεγονότων λεπτό προς λεπτό από το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη


ΚΟΙΝΩΝΙΑΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΔΕΛΤΙΟ
16:20
16/10/2020
Η ΕΛΑΣ δημοσιεύει βίντεο από drone για τις συμπλοκές στο Εφετείο μετά την απόφαση για τη Χρυσή Αυγή: «Να τι έγινε»
16
loading

«Να τι έγινε στο Εφετείο». Τον τίτλο αυτό έχει ανακοίνωση του υπουργείου Προστασίας του Πολίτη που συνοδεύεται από ένα βίντεο διάρκειας 07:32 λεπτών το οποίο έχει καταγραφεί από drone. Το υπουργείο κάνει μια καταγραφή των γεγονότων που συνέβησαν στις 7Οκτωβρίου, ημέρα απόφασης από το Εφετείο για την Χρυσή Αυγή.

Το βίντεο καλύπτει το χρόνο λίγο πριν την ανακοίνωση της απόφασης έως και την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων και την επέκταση επεισοδίων προς την πλευρά του Πεδίου του Άρεως, σύμφωνα με το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, το οποίο σημειώνει πως «στο βίντεο δεν υπάρχουν παρεμβάσεις. Ο χρόνος είναι συνεχής.

Όπου χρειάζεται να σχολιασθεί ένα στιγμιότυπο, ο χρόνος παγώνει, φωτογραφίζεται από το ίδιο το βίντεο το γεγονός και για 3 δευτερόλεπτα παίζει η φωτογραφία. Μετά το βίντεο συνεχίζει από εκεί που σταμάτησε.

Το βίντεο είναι από drone, δηλαδή από ψηλά, δείχνει πανοραμικά με κάθε λεπτομέρεια το τι συνέβη. Δεν διαψεύδει τις εικόνες βίντεο που έχουν έως σήμερα παρουσιασθεί, συμπληρώνει όμως την εικόνα τους γιατί αυτά είχαν τραβηχτεί από χαμηλά.

Αξίζει πάντως να σημειωθεί ότι τα επεισόδια δείχνουν και σε αυτό το βίντεο να είναι μικρής έκτασης και δεν δικαιολογούν την εκτεταμένη χρήση χημικών που έγινε από την αστυνομία.

Όπως σημειώνει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη, «από το βίντεο αποδεικνύεται ότι:

α) γίνεται επίθεση κατά της Αστυνομίας, μετά την ανακοίνωση της απόφασης, από άτομα του αντιεξουσιαστικού χώρου

β) οι αστυνομικές δυνάμεις απαντούν πολύ στοχευμένα, προσεκτικά με λίγες ρίψεις νερού καταρχήν και ρίψη δακρυγόνων περιορισμένης εμβέλειας στη συνέχεια, αυστηρά και περιορισμένα στην κατεύθυνση του αντιεξουσιαστικού μπλοκ.

Τόσο οι ρίψεις αυτές, όσο και τα δακρυγόνα περιορίζονται λοιπόν στον χώρο των επεισοδίων (έκταση επί της Λ. Αλεξάνδρας 30 μέτρα περίπου). Δεν υπάρχει δηλαδή ρίψη χημικών και νερού «στα τυφλά», στην κατεύθυνση προς την Β. Σοφίας όπου υπήρχε ο μεγαλύτερος όγκος της συγκέντρωσης.

Κατά συνέπεια οι αιτιάσεις για απρόκλητη επίθεση δεν ευσταθούν, οι διαμαρτυρίες για αναίτια διάλυση δεν προκύπτουν. Επίσης διαψεύδονται όσοι μίλησαν για «προσπάθεια» της Αστυνομίας να διαλύσει την συγκέντρωση

Το μόνο που αν και δεν εμφανίζεται μπορεί να ειπωθεί είναι πως η έναρξη των επεισοδίων επιτάχυνε την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων».

Παράλληλα, στην ίδια ανακοίνωση επισημαίνεται ότι τα αρχικά γεγονότα καταγράφονται ως εξής:

11:54:36 χειροκροτήματα για ανακοίνωση απόφασης.

11:54:59 αρχίζουν και πέφτουν αντικείμενα προς τις αστυνομικές δυνάμεις στην γωνία Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας. Από το αντιεξουσιαστικό μπλοκ ξεχωρίζουν καταρχήν δύο ομάδες, οι οποίες στη συνέχεια επιχειρούν αριστερά και δεξιά (κοιτώντας το Εφετείο) της 1ης κλούβας (αρίθμηση από Λουκάρεως προς Β. Σοφίας)

11:55:08 _11:58:10 Αρχίζει επίθεση με κοντάρια –σπάνε τζάμια- στην 1η κλούβα. [Σημ. δεν έχει αναφερθεί σε κανένα βίντεο]

11:55:16 Ρίψη καπνογόνου προς αστυνομικές δυνάμεις πίσω από την 1η και 2η κλούβα. [Σημ. δεν έχει αναφερθεί σε κανένα βίντεο].

11:55:18. Ταυτόχρονα 2 συμβάντα. Επίθεση με πυροσβεστήρα μεταξύ 1ης και 2ης κλούβας. Ρίψη νερού στην ευθεία προς τους αντιεξουσιαστές από την αύρα.

Οι επιθέσεις με πυροσβεστήρα και η θραύση τζαμιών συνεχίζονται και

11:55.39 ρίψη δακρυγόνου κόνεως, σκόνης δηλαδή, που δεν κάνει νέφος άρα δεν διαχέεται σημαντικά. Σημειώνεται ότι και η φορά του ανέμου ήταν σε κατεύθυνση από Β.Σοφίας προς Πεδίον Άρεως, άρα η όποια διάχυση δεν ήταν προς το μέρος του κύριου όγκου της συγκέντρωσης.

Στα επόμενα 20 δευτερόλεπτα οι επιθέσεις αντιεξουσιαστών συνεχίζονται και στις

11:55:55 η ρίψη νερού είναι συνεχής.

Παρ΄όλα αυτά στις

11:56:22 γίνεται επίθεση με δακρυγόνο και πυροσβεστήρες.

Στις 11:56:50, δηλαδή σε διάστημα 2 λεπτών από την ανακοίνωση της απόφασης, ο χώρος μπροστά από τις δύο κλούβες έχει αδειάσει από κόσμο.

Η πρώτη μολότοφ σκάει στις 11:56:57 κοντά στην συμβολή Λουκάρεως και Λ. Αλεξάνδρας και έκτοτε τα επεισόδια γενικεύονται προς την κατεύθυνση του Πεδίου Άρεως με συνεχή ρίψη μολότοφ και χημικών. Οι μολότοφ με κροτίδα-εμπρηστικές ξεπερνούν τις 150 και οι διαφόρων τύπων χειροβομβίδες της Αστυνομίας τις 80. Οι αστυνομικές δυνάμεις αποτρέπουν τους αντιεξουσιαστές να στραφούν προς Εξάρχεια και το κέντρο της πόλης . Επίσης απέτρεψαν οποιαδήποτε βλάβη ιδιωτικής περιουσίας ή δημόσιου κτηρίου κατά μήκος της Λ. Αλεξάνδρας.

Στο ενδιάμεσο δηλαδή στις 11:59:30 γίνεται ομαλά, όπως φαίνεται στο βίντεο, η αποχώρηση του κυρίου όγκου της συγκέντρωσης προς την Β. Σοφίας.

«Συμπερασματικά:

Έως την αποχώρηση των συγκεντρωθέντων, η Αστυνομία έχει κάνει χρήση 3 δακρυγόνων περιορισμένης εμβέλειας και 1 δακρυγόνου νέφους. Έχει κάνει ρίψεις νερού σε ακτίνα που ενοχλεί κατά μέγιστο το 8-10% των συγκεντρωθέντων.

Η Αστυνομία σε αυτό το 4-5λεπτο αποτρέπει την πυρπόληση σε 2 κλούβες και υποχρεώνει τους επιτιθέμενους να αποκοπούν από την συγκέντρωση και χωρίς να βρουν διέξοδο προς το κέντρο της πόλης να κατευθυνθούν προς το Πεδίο του Άρεως.

Όλη η εικόνα για τα επεισόδια στο Εφετείο είναι εδώ, αδιάψευστα, από το drone και το βίντεο.

Όσοι βιάστηκαν ακόμη μια φορά σε συμπεράσματα, στη συνήθεια της καταγγελίας και στην κομματική εκμετάλλευση των θλιβερών επεισοδίων, δείχνουν ότι δεν αντέχουν μια σοβαρή, δημοκρατική Αστυνομία.

Το βίντεο δίνεται στην δημοσιότητα γιατί αυτή η δημοκρατική Αστυνομία οφείλει να λογοδοτεί. Κι ενημερώνει γιατί χρειάζεται την συνεργασία των πολιτών στην περιφρούρηση του δικαιώματος τους του συνέρχεσθαι. Οφείλει επίσης να βελτιώνεται ώστε οι λίγοι, όσο κι όπως κι αν καλύπτονται, να μην μπορούν να αποτρέπουν τους πολλούς, ούτε να καίνε την πόλη», καταλήγει το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη.

ΚΑΝΤΕ LIKE ΣΤΟ NEWSBEAST.GR

16
σχόλια
 1. avatar Γιάνναρε!!!!!!!

  Το μισό σύριζα είναι πασόκοι(όπως τους λες).
  Αλλά που μυαλό;;;

 2. avatar PanosGianaros

  Αυτό το βίντεο το βλέπουν οι Αστυνομικοί και λένε . . . . δεν το ήξερα πως έχουμε τόσο καλό υπουργό ΠΡΟΠΟ . . . !
  Ολα τα βίντεο που έχουμε δεί απο κοντά - - ΟΧΙ ΑΠΟ ΨΗΛΑ - - κάποιοι διαδηλωτές πετάνε μπουκάλια με νερό προς τους σαΜΑΤΑΤΖΗΔΕΣ , , , ρίχνει νερό η υδροφόρα , ρίχνουν χημικά και καπνογόνα . . . και μετά έγιναν τα υπόλοιπα που δείχνει ο αδιάβαστος σκηνοθέτης Χρυσοχο\'ι\'δης .
  ΠΑΣΟΚΟΣ είναι . . . . τα\'ίζει άχυρο την δεξιά για να τον έχει υπουργό . . . !
  Ρε πως κάνουν έτσι οι Συριζαίοι για την καρέκλα . . . !
  Το βίντεο έχει - - κενά - - μάλλον τέλειωσε η κασέτα απο την κάμερα . . . όπως τότε επι των ημερών του πατέρα του Κούλη που παρακολουθούσαν την 17Ν στην Δουκίσης Ριανκούρ. . . !
  Τόχει η μοίρα τους . . . !

 3. avatar av6

  λέμε λέμε για ΧΑ ..αλλά εδώ δεν βλέπω καμία διάφορα με τους διαδηλωτές ... βια ειναι βια!

 4. avatar Έχετε δίκιο!!!

  Έπρεπε να τραυματιστούν ή ακόμα κ να πεθάνουν 3-4 αστυνομικοί για να απαντήσουν τα ματ.
  Τα παιδιά με τα ρόπαλα τα κράνη κ τις μολότοφ είναι ιερές αγελάδες κ δε τα πειράζουμε. Είναι κ αθώα φυσικά.
  Στο μεταξύ δε ξέρετε τι θέλετε. Η αστυνομία όταν απαντάει σε επίθεση είναι δολοφόνοι κ ο Κούλης όταν φέρεται ψύχραιμα με το Τούρκο είναι κότα;;;
  Όλα δικά σας...

 5. avatar Aλεξ

  Ρεζιλικι της ΕΛΑΣ να απολογειται στο πληθος που τις ΕΠΕΤΕΘΕΙ γιατι δεν ηξερε τι να κανει τις μολοτωφ αφου η αποφαση τελικα ηταν αυτη που ΕΠΕΒΑΛΕ ΤΟ ΠΛΗΘΟΣ...

 6. avatar Εεεεεετσι […] μια ζωή

  Υπέροχο [...] στα άναρχο ουγκανα που μια ζωή λένε ψέματα και κλαίγονται.

 7. avatar για 3 που εκαναν φασαρια

  την πληρωσαν 50000 κοσμου. η πιο αχρηστη αστυνομια με τον πιο αχρηστο υπουργο

 8. avatar sov

  Πονάτε αριστερούληδες?

  1. avatar mimis O ΣΥΡΙΖΑΙΟΣ

   Ναι, γιατί το ντρονε είναι πολύ ψηλά για να το σπάσουμε και να λέμε τα ψέματα μας άνετα μετά.

 9. avatar καλα για αφελεις ψαχνουν

  Ούτε 150 μολότοφ ούτε 600 άτομα απεικονίζονται στο βιντεοληπτικό υλικό που εξέδωσε η Ελληνική Αστυνομία για τα επεισόδια στο Εφετείο, πράγμα που φαίνεται ότι δημιουργεί περαιτέρω ερωτήματα σχετικά με τη στάση των αρχών και τις επιχειρησιακές τους κινήσεις. Μάλιστα, στο βίντεο από drone της ΕΛ.ΑΣ ενισχύεται ακόμη περισσότερο το επιχείρημα ότι πρόκειται για μια απρόκλητη επίθεση από τις αρχές προς τους διαδηλωτές, καθώς ως σημείο αναφοράς (αρχή των επεισοδίων) για την αστυνομία, φαίνεται πως είναι η «ρίψη αντικειμένων» κατά της αστυνομίας και ότι «κοντάρι χτυπάει την αριστερή κλούβα».

 10. avatar Ακόμα

  Κ στο βίντεο της αστυνομίας φαίνεται η αδικαιολόγητη χρήση νερου κ δακρυγόνων. Με 10 πλαστικά μπουκάλια κ ενα χτυπημα στην κλουβα έπνιξαν τον κόσμο στα χημικά. Αυτή είναι η αλήθεια.. Ενόχλησε η απόφαση τους αστυνομικους. Κανονικά πρεπει να απολυθουν για ακαταλληλότητα όσοι βρίσκονταν εκεί. Είναι ξεκάθαρο το \"λάθος\" της αστυνομίας. Ο κυριος Χρυσοχοΐδης θα έπρεπε να το παραδεχθεί ότι επιτέθηκε πρωτη η αστυνομία κ να προχωρησει στις απαραίτητες διαδικασίες.

 11. avatar .!.

  Αλλιώς μας τα \'παν οι αριστεροί....
  Μη διχαζετε τον λαό....Ο,τι λέει η αριστερά είναι νόμος...σα το δίκιο του εργάτη ένα πράμα!

 12. avatar xbill222222

  Μάλιστα. Αυτό που προκύπτει απ το βίντεο λοιπόν, είναι ότι κάποιοι άρχισαν να χτυπάν μία κλούβα με κοντάρια, και επίσης πέταξαν και ένα καπνογόνο στα τυφλά πίσω απ την κλούβα. Η αστυνομία σε αυτή τη φάση δεν μπορούσε να κρατηθεί και άρχισε να ρίχνει νερά με την αύρα χύμα μέσα στον κόσμο, ενώ έπεσε και το πρώτο δακρυγόνο. Το βίντεο επιβεβαιώνει ξεκάθαρα αυτά που λέγονται ότι η αστυνομία επιτέθηκε με ασήμαντη αφορμή, ενώ τώρα πάει να μας βγάλει και τυφλούς δίνοντας και το βίντεο και περιγράφοντας όπως τους βολεύει.
  Όποιος έχει μάτια θα δει επίσης οτι καθόλου \"στοχευμένες\" (όπως λένε) δεν είναι η ρίψεις νερού, αλλά όπου να ναι. Μέχρι και στις απέναντι πολυκατοικίες πέφτει...

  1. avatar πωπωωω

   καλέ τι φασισμός είναι αυτός!
   Θα προτιμούσα 10 χρόνια σε δημοκρατικό γκουλάκ παρά τέτοιον αυταρχισμό.

 13. avatar υπουργειο ξυλοδαρμου του πολιτη

  το μονο που καταφεραν ειναι να αποδειξουν οτι δεν ηταν 20000 κοσμος οπως ειπαν αλλα οι διπλασιοι. ξυδακι

 14. avatar ρεζιλι παλι η (γ)ελας και ο μιχαλακης

  150 ειπαν . που ειναι γιατι δε φαινονται.;;;

Παρακαλούμε περιμένετε ...
Το newsbeast επιλέγει
Το newsbeast προτείνει