Λεπτομέρειες για τη διαδρομή της μίζας στην υπόθεση των αυτοκινούμενων πυροβόλων του στρατού τα οποία προμήθευσε η γερμανική εταιρία Weggman, κλήθηκε να δώσει στους ανακριτές ο πρώην αναπληρωτής Διευθυντής Εξοπλισμών ΥΕΘΑ Αντώνης Κάντας.

Στο επίκεντρο της έρευνας τραπεζικά εμβάσματα που περνούν μέσα από τους λογαριασμούς του προφυλακισμένου μεσάζοντα όπλων Δημήτρη Παπαχρήστου , εκπροσώπου της Γερμανικής εταιρίας. Στη μαραθώνια απολογία του ο προφυλακισμένος Αντώνης Κάντας φέρεται να επανέλαβε ότι για το συγκεκριμένο πρόγραμμα έλαβε μίζα 750.000 ευρώ. Ωστόσο, ο Δ. Παπαχρήστος έχει πει πως ο Αντώνης Κάντας έβαλε στην… τσέπη συνολικά 950.000 ευρώ. Μάλιστα, σύμφωνα με τον Παπαχρήστο, οι 300.000 ευρώ δόθηκαν στον Κάντα μέσα σε βαλίτσα.

Ο Αντώνης Κάντας δέχτηκε βροχή ερωτήσεων σχετικά με το αν δωροδοκηθήκαν οι ανώτεροι του. Όσο για την απάντησή του παρέμεινε η ίδια: «Δεν έχω στοιχεία, όμως η λογική λέει ότι αφού πήρα εγώ πήραν και οι πιο πάνω…», φέρεται να είπε.

Ο Αντώνης Κάντας, ο οποίος κατηγορείται για παθητική δωροδοκία και νομιμοποίηση εσόδων από παράνομη δραστηριότητα, θεωρείται από τους ανακριτές πρόσωπο κλειδί στην διερεύνηση της υπόθεσης. Αρμόδια πηγή έλεγε με νόημα ότι πρόκειται για τον άνθρωπο που άνοιξε τον κύκλο των αποκαλύψεων και θεωρείται βέβαιο ότι θα επανέλθει στο γραφείο του ανακριτή προκειμένου να εισφέρει στοιχεία και για άλλο σκέλος της υπόθεσης των εξοπλιστικών.

Η ανάκριση, πάντως, βρίσκεται σε κρίσιμη καμπή με τους δικαστικούς λειτουργούς να εστιάζουν στη λίστα που εντόπισαν σε έφοδό τους στα γραφεία του Δημήτρη Παπαχρήστου. Η συγκεκριμένη λίστα εκτιμάται ότι ανοίγει νέους ορίζοντες στην ανάκριση αφού περιέχει κινήσεις τραπεζικών λογαριασμών από το 2001 έως το 2010, οι οποίοι οδηγούν σε εταιρίες, άγνωστες, μέχρι σήμερα, στην ανάκριση.

Δικαστικές πηγές έλεγαν πως αναμένουν με ενδιαφέρον τις απολογίες των νέων προσώπων που έχουν προκύψει από την έως τώρα έρευνα. Και αυτό γιατί όπως εκτιμούν ο κλοιός έχει αρχίσει να στενεύει και δεν αποκλείουν το ενδεχόμενο να επιλέξουν και άλλοι κατηγορούμενοι το δρόμο των αποκαλύψεων που ακολούθησε ο Αντώνης Κάντας επιδιώκοντας ευνοϊκότερη μεταχείριση. . Ήδη έχουν λάβει κλήση σε απολογία ο Γερμανός αντιπρόεδρος της Wegmann Όλαφ Έσλερ, ο γιος του κατηγορουμένου Δημήτρη Παπαχρήστου, Σπύρος αλλά και ελληνοελβετού τραπεζίτη, ο οποίος φέρεται να εμπλέκεται σε διακίνηση μαύρου χρήματος μέσω ελβετικών λογαριασμών.

Την ίδια ώρα την πόρτα των ανακριτών περνούν πρώην στρατιωτικοί οι οποίοι βρέθηκαν στη θέση του κατηγορούμενου, για την υπόθεση των υποβρυχίων, μετά την απολογία του Παναγιώτη Ευσταθίου ο οποίος τους κατονόμασε ως αποδέκτες μίζας. Χθες, απολογήθηκαν δυο πρώην στρατιωτικοί οι οποίοι αφέθηκαν ελεύθεροι με εγγύηση 30.000 ευρώ και απαγόρευση εξόδου από τη χώρα. Σύμφωνα με πληροφορίες και οι δυο αρνήθηκαν την εμπλοκή τους στην υπόθεση. Ο ένας, μάλιστα, φέρεται να ισχυρίστηκε ότι το επίμαχο ποσό, που εντοπίστηκε σε λογαριασμό του, ήταν το εφάπαξ που είχε λάβει από τη δουλειά του το οποίο και έδωσε στον, συγκατηγορούμενο του σήμερα, Φάνη Λυγινό για να το επενδύσει.

Ωστόσο οι ανακριτές, σήμερα, άφησαν ελεύθερο χωρίς κανένα περιοριστικό όρο έναν ακόμη, πρώην στρατιωτικό, κατηγορούμενο στην υπόθεση,. Οι πληροφορίες θέλουν τους δυο δικαστικούς λειτουργούς, με την κίνηση τους να μην επιβάλλουν όρους, να επιχειρούν να στείλουν μήνυμα σε εκείνους που επιθυμούν να επιστρέψουν χρήματα στο δημόσιο. Και αυτό γιατί ο συγκεκριμένος κατηγορούμενος, σύμφωνα με πληροφορίες, μόλις την περασμένη εβδομάδα φέρεται να επέστρεψε 210.000 ευρώ. Ο κατηγορούμενος στην απολογία του παραδέχτηκε πως πήρε τα χρήματα από τον Ευσταθίου, ο οποίος, όπως είπε, γνώριζε ότι είχε οικονομικά προβλήματα και ήθελε να τον βοηθήσει.

Τις επόμενες ημέρες, πάντως, αναμένεται να κληθούν επτά νέα πρόσωπα τα οποία εμπλέκονται στην προμήθεια των αντιαεροπορικών ΑSRAD.

Έρχονται οι Ελβετοί
Τις πρώτες ημέρες του Φεβρουαρίου φτάνουν στην Αθήνα οι Ελβετοί εισαγγελείς οι οποίοι ερευνούν υπόθεση ξεπλύματος μαύρου χρήματος με πρωταγωνιστές τραπεζικά στελέχη στην Ελβετία. Σύμφωνα με πληροφορίες, οριστικοποιήθηκε το ραντεβού των Ελβετών με τον Άκη Τσοχατζόπουλο τη σύζυγό του Βίκυ Σταμάτη και τον εξάδελφό του Νίκο Ζήγρα.

Ο Νίκος Ζήγρας θα συναντηθεί με τους εισαγγελικούς λειτουργούς στις 3 Φεβρουαρίου, μια συνάντηση στην οποία φέρονται να επενδύουν εκτιμώντας ότι θα αποκομίσουν ενδιαφέρουσες πληροφορίες για την πορεία του μαύρου χρήματος. Την επόμενη ημέρα, στις 4 Φεβρουαρίου, έχει προγραμματιστεί συνάντηση με τον Άκη Τσοχατζόπουλου και τη Βίκυ Σταμάτη. Οι ανακριτές που χειρίζονται την υπόθεση φέρονται να έχουν διαμηνύσει στους Ελβετούς να μην περιμένουν πολλά από τον πρώην υπουργό με δεδομένο ότι εξακολουθεί ακόμη και σήμερα να αρνείται την εμπλοκή του στην υπόθεση. Όσο για τη Βίκυ Σταμάτη; Υπάρχουν πληροφορίες που την εμφανίζουν να μην επιθυμεί να μιλήσει στους Ελβετούς.