Στις μαρτυρίες δύο πρώην μελών της Χρυσής Αυγής έχουν στραμμένη την προσοχή τους οι δικαστικές Αρχές.

Οι μάρτυρες κατέθεσαν στον αντιεισαγγελέα του Αρείου Πάγου και βρίσκονται σε πρόγραμμα προστασίας μαρτύρων.

Στις καταθέσεις τους αναφέρονται στην ύπαρξη ανήλικων στρατολόγων, σε κρυμμένο βαρύ οπλισμό, αλλά και σε μαύρα χρήματα που κατέληγαν στα ταμεία της Χρυσής Αυγής.

Σύμφωνα με την εφημερίδα Τα Νέα, οι δικαστικές Αρχές θεωρούν τις μαρτυρίες αυτές πολύ σημαντικές, καθώς δείχνουν τη δομή και τη λειτουργία της οργάνωσης.

«Με το πέρασμα του χρόνου κατάλαβα ότι δεν πρόκειται για ένα απλό κόμμα, αλλά για μια οργάνωση που στόχευε στη βία και όχι απλή βία. Αυτοί ήταν αποφασισμένοι ακόμα να αφαιρέσουν και ζωές αν θεωρούσαν ότι το θύμα ήταν αντίπαλός τους» τονίζει ένα από τα πρώην μέλη της Χρυσής Αυγής.

Η μαρτυρία αναφέρει ότι οι εντολές δίνονταν μέσω μηνυμάτων και στο τέλος υπήρχε η φράση «Διαγράψτε το μήνυμα».

Ο ένας μάρτυρας κατέθεσε ότι μέλη της Χρυσής Αυγής έδιναν σε μετανάστες αντικείμενα και ρούχα για να τα πουλήσουν και το 90% από τις πωλήσεις επέστρεφε στην ΧΑ. Όπως τονίζει: «Είναι μύθος ότι όλοι οι αλλοδαποί ήταν στο στόχαστρο της Χρυσής Αυγής. Είναι χαρακτηριστικό ότι στο παζάρι του Πειραιά και του Σχιστού, όπου αλλοδαποί πουλάνε τα πιο πάνω προϊόντα που έχουν πάρει από τη Χρυσή Αυγή, όχι μόνο δεν τους πειράζει κανένας, αλλά αντίθετα τους προστατεύουν από τυχόν ενοχλήσεις άλλων».

Σχετικά με τη δομή και τη λειτουργία της οργάνωσης, μάρτυρας αναφέρει ότι σε κάθε τοπική οργάνωση υπάρχουν δύο πυρήνες που αποτελούνται από πέντε άτομα ο καθένας. Στον λεγόμενο «κλειστό» πυρήνα συμμετέχουν τα ανώτατα και έμπιστα στελέχη και εκεί λαμβάνονται οι αποφάσεις. Στη συνέχεια ο «κλειστός πυρήνας» ενημερώνει τον βουλευτή της περιοχής, ο οποίος λαμβάνει την τελική απόφαση και δίνει την εντολή.

Στον «ανοιχτό» πυρήνα συμμετέχουν τα δόκιμα μέλη -μόνο πέντε από όσους είναι υποψήφιοι θα ενταχθούν τελικά στην τοπική οργάνωση.

Σύμφωνα με μία από τις μαρτυρίες, στις συγκεντρώσεις γινόταν πλύση εγκεφάλου ότι μόνο η ΧΑ είναι η «υγιής δύναμη που μπορούσε να σώσει τον τόπο».

Και οι δύο μάρτυρες αναφέρουν ότι όποιος τολμούσε να διαμαρτυρηθεί, δεχόταν επίθεση από άλλα μέλη της ΧΑ.

Σύμφωνα με τις καταθέσεις, η στρατιωτική εκπαίδευση γινόταν στη Μάνδρα και τη Μαλακάσα και προσθέτει ότι η εκπαίδευση ήταν ιδιαίτερα σκληρή, ενώ ένας εκ των μαρτύρων δηλώνει ότι στρατολογήθηκε από έναν ανήλικο.

Ο μάρτυρας τόνισε ότι στα γραφεία των τοπικών οργανώσεων φροντίζουν να μην υπάρχουν όπλα -εκτός από ρόπαλα ή μαχαίρια- και εκτιμά ότι το μεγαλύτερο μέρος του οπλισμού φυλάσσεται σε αποθήκες που βρίσκονται σε άγνωστη τοποθεσία.

Η άλλη μαρτυρία αναφέρει ότι «στα γραφεία της οργάνωσης κυκλοφορούσαν γκλομπ, στιλέτα και πτυσσόμενα μαχαίρια. Αυτά τα αντικείμενα, όταν γινόταν έφοδος της αστυνομίας, τα μάζευε ο Πατέλης, τα έβαζε σε μια σακούλα, τα έδινε στη μάνα του που κι αυτή ήταν ενεργό μέλος και τα μετέφερε αυτή σπίτι της».

Ο ίδιος μάρτυρας προσθέτει ότι κάθε φορά που γινόταν έφοδος της αστυνομίας, η οργάνωση ειδοποιείτο εγκαίρως από έναν συγκεκριμένο αστυνομικό.

«Οι επιθέσεις σε αλλοδαπούς και Έλληνες ήταν προγραμματισμένες και δεν ήταν τυχαίες. […] Με τις εντολές αυτές κινητοποιούσαν τα λεγόμενα τάγματα εφόδου για να φέρουν σε πέρας την αποστολή και όταν λέμε αποστολή εννοούμε άγριους ξυλοδαρμούς, με σκοπό ή να φρονηματίσουν κάποιους απείθαρχους Έλληνες ή να εκφοβίσουν αλλοδαπούς που μπλέκονταν στα πόδια τους» αναφέρει ο μάρτυρας.

Σχετικά με την αποχώρηση από την οργάνωση, ένας από τους μάρτυρες αναφέρει ότι έλαβε την απόφαση αυτή όταν μέλη της οργάνωσης κυνήγησαν δύο Πακιστανούς.

«Ο ένας πρόλαβε και τους ξέφυγε» δήλωσε. «Τον άλλο τον τσάκισαν στο ξύλο και τον κλότσαγαν στο κεφάλι. Όπως μας είπαν “χτύπαγαν πέναλτι”».