Άρχισε σήμερα, κάτω από δρακόντια μέτρα ασφαλείας στο Κακουργοδικείο Θεσσαλονίκης, η δίκη 52χρονου Γεωργιανού ο οποίος κατηγορείται από τις διεθνείς διωκτικές αρχές ως ένας από τους επικεφαλής εγκληματικής οργάνωσης, με δράση στην Ευρώπη.

Ο γεωργιανής καταγωγής, αλλά Ρώσος υπήκοος, οδηγήθηκε, όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, στα δικαστήρια συνοδεία πάνοπλων ανδρών των ειδικών δυνάμεων της ΕΛ.ΑΣ. και η δίκη διεκόπη για να συνεχιστεί τη Δευτέρα 22 Ιουλίου. Το κατηγορητήριο, που συντάχθηκε από τις ισπανικές δικαστικές αρχές, του καταλογίζει ότι διηύθυνε από τη Θεσσαλονίκη μεγάλη εγκληματική οργάνωση, δεκάδες μέλη της οποίας συνελήφθησαν προ διετίας σε έξι ευρωπαϊκές χώρες. Ωστόσο, κατά την έναρξη της ακροαματικής διαδικασίας έλειπε ο μοναδικός μάρτυρας κατηγορίας, ένας Ισπανός αστυνομικός, με αποτέλεσμα το δικαστήριο να αποφασίσει τη διακοπή της δίκης προκειμένου ο μάρτυρας να κλητευθεί εκ νέου. Μάλιστα, όπως έγινε γνωστό, η εισαγγελία Εφετών Θεσσαλονίκης ήρθε σε επικοινωνία με την εισαγγελία της Μαδρίτης, ώστε να ειδοποιηθεί ο συγκεκριμένος αστυνομικός.

Ο κατηγορούμενος, γνωστός στους κύκλους της γεωργιανής μαφίας με το προσωνύμιο «λίπος», είχε συλληφθεί τον περυσινό Ιανουάριο στην Βουλιαγμένη Αττικής, βάσει ευρωπαϊκού εντάλματος σύλληψης των ισπανικών διωκτικών αρχών. Οι ελληνικές δικαστικές αρχές, με το σκεπτικό ότι τα αδικήματα που του αποδίδονται διαπράχθηκαν στην Ελλάδα, αρνήθηκαν να τον εκδώσουν στην Ισπανία, οι δικαστικές αρχές της οποίας τον ζητούσαν για να τον δικάσουν στη χώρα τους.

Η δικογραφία αριθμεί δεκάδες χιλιάδες σελίδες, η πλειοψηφία των οποίων είναι απομαγνητοφωνημένες συνομιλίες. Ο ίδιος αμφισβητεί το κατηγορητήριο χαρακτηρίζοντάς το ως “αόριστο” και “αυθαίρετο”.