Μετά το σάλο που προκάλεσε τον περασμένο Νοέμβριο η αποκάλυψη ότι ένας 35χρονος είχε στην κατοχή του στοιχεία από εννιά εκατομμύρια εγγραφές πολιτών, μία νέα υπόθεση που αφορά ενδεχόμενη υποκλοπή προσωπικών δεδομένων απασχολεί την Ελληνική Αστυνομία.

Όπως ανακοίνωσε η ΕΛ.ΑΣ. εταιρεία, που βρίσκεται στη Δάφνη Αττικής, είχε στην κατοχή της, παράνομα, 67.000.000 προσωπικά δεδομένα φυσικών και νομικών προσώπων.

Από την έρευνα της Δίωξης ηλεκτρονικού Εγκλήματος διαπιστώθηκε ότι στους servers της εταιρείας υπήρχε ψηφιακή βάση δεδομένων με πάνω από 67 εκατομμύρια εγγραφές και καταχωρήσεις δεδομένων προσωπικού χαρακτήρα, όπως ονοματεπώνυμα, διευθύνσεις κατοικίας, στοιχεία οχημάτων και ιδιοκτητών, αριθμοί τηλεφώνων, φορολογικά στοιχεία κ.ά.

Για την υπόθεση συνελήφθη ο γενικός διευθυντής της εταιρείας (πρόκειται για έναν 59χρονο Έλληνα) ενώ αναζητούνται άλλοι δύο ημεδαποί, ο 31χρονος πρόεδρος – διευθύνων σύμβουλος και ο 35χρονος υπεύθυνος Πληροφορικής.

Σε βάρος τους σχηματίστηκε ποινική δικογραφία για παραβίαση των νομικών διατάξεων περί προστασίας των προσωπικών δεδομένων.

Κατασχέθηκαν, μεταξύ άλλων, δύο κεντρικοί διακομιστές (servers) με έξι σκληρούς δίσκους ο καθένας με συνολική χωρητικότητα 870 GB, ένας κεντρικός διακομιστής (server) με τρεις σκληρούς δίσκους συνολικής χωρητικότητας 218,4 GB, ένας εξωτερικός σκληρός δίσκος ηλεκτρονικού υπολογιστή και εννιά κασέτες δημιουργίας αντιγράφων ασφαλείας (backup tapes).

Ο 59χρονος, σε βάρος του οποίου εκκρεμούν επιπλέον καταδικαστικές αποφάσεις για φορολογικές παραβάσεις, θα οδηγηθεί σήμερα στον εισαγγελέα Πλημμελειοδικών Αθηνών, ενώ παράλληλα ερευνάται η προέλευση αλλά και η περαιτέρω διαχείριση των δεδομένων αυτών.