Τη γη κάτω από τα πόδια του έχασε ο 36χρονος όταν συνελήφθη. Η εξάρτησή του από τα ναρκωτικά τον είχε φέρει και στο παρελθόν αντιμέτωπο με τη δικαιοσύνη, ωστόσο, αυτή τη φορά η περιπέτειά του ήταν μεγαλύτερη καθώς ήταν κατηγορούμενος για ληστεία και σωματικές βλάβες, χωρίς ο ίδιος να έχει οποιαδήποτε σχέση με την υπόθεση.

Γράφει η Μαρία Ζαχαροπούλου

Όλα ξεκίνησαν για τον 36χρονο το 2015 όταν ένας νεαρός τον υπέδειξε ως μέλος της ομάδας που του επιτέθηκαν στα Εξάρχεια. Σύμφωνα με την καταγγελία ο άνδρας δέχτηκε επίθεση γιατί φορούσε στρατιωτικό παντελόνι. Ο νεαρός ξυλοκοπήθηκε άγρια, ενώ οι δράστες τον χτύπησαν ακόμη και με ξύλα.

Φεύγοντας πήραν μαζί τους το πορτοφόλι του νεαρού με τα χρήματα και τις κάρτες του αλλά και το κινητό του τηλέφωνο. Ο άνδρας τραυματισμένος πήγε στην αστυνομία και κατήγγειλε την επίθεση που δέχτηκε.

Όταν οι αστυνομικοί του υπέδειξαν φωτογραφίες που είχαν στη διάθεσή τους, σε μία προσπάθεια να εντοπίσουν τους δράστες της επίθεσης, ο νεαρός κοιτάζοντας ένα από τα πρόσωπα υποστήριξε πως «προσομοιάζει κατά ποσοστό 60%» με έναν από τους δράστες.

Το πρόσωπο αυτό ήταν ο 36χρονος ο οποίος συνελήφθη και οδηγήθηκε ενώπιον της δικαιοσύνης. Ο νεαρός άνδρας, από την πρώτη στιγμή, αρνήθηκε την εμπλοκή του στην υπόθεση υποστηρίζοντας πως είναι αθώος. Ουδέποτε ήρθε πρόσωπο με πρόσωπο με τον καταγγέλλοντα ώστε να κληθεί να τον αναγνωρίσει από κοντά. Ο 36χρονος μετά την απολογία του αφέθηκε ελεύθερος με τον περιοριστικό όρο της υποχρεωτικής εμφάνισης στο αστυνομικό τμήμα.

Το ένταλμα σύλληψης και η φυλάκιση

Αν και τον πρώτο καιρό ο κατηγορούμενος τηρούσε την υποχρέωσή του για εμφάνιση στο αστυνομικό τμήμα στη συνέχεια, λόγω και των προβλημάτων που αντιμετώπιζε με τα ναρκωτικά, παραβίασε τον περιοριστικό όρο που του είχε επιβληθεί. Αποτέλεσμα ήταν να εκδοθεί σε βάρος του ένταλμα σύλληψης και το Σεπτέμβριο του 2018 να συλληφθεί και να οδηγηθεί στη φυλακή.

Η υπόθεση του είχε αναβληθεί μία φορά καθώς ο νεαρός καταγγέλλων δεν είχε εμφανιστεί στο δικαστήριο. Όταν και πάλι ο 36χρονος κλήθηκε να καθίσει στο εδώλιο του Μονομελούς Εφετείου Κακουργημάτων διαπίστωσε, για ακόμη μία φορά, ότι ο καταγγέλλων δεν ήταν στη δικαστική αίθουσα αλλά ο ίδιος, μέσω του συνηγόρου του, Παύλου Γύπαρη, ζήτησε να συνεχιστεί η διαδικασία δηλώνοντας πως είναι αθώος.

Η ακροαματική διαδικασία ήταν σύντομη και η πρόεδρος διάβασε την κατάθεση του νεαρού που δέχτηκε την επίθεση. Εκείνος περιέγραφε τα άγρια χτυπήματα που δέχτηκε, συμπληρώνοντας πως, μέσω της φωτογραφίας, ο κατηγορούμενος «προσομοίαζε κατά ποσοστό 60% με έναν από τους δράστες».

Όταν ο κατηγορούμενος κλήθηκε να απολογηθεί αρνήθηκε πως ήταν μέλος της ομάδας που επιτέθηκε στον νεαρό, ισχυριζόμενος πως δεν βρισκόταν καν στην περιοχή την συγκεκριμένη ημέρα.

«Δεν είναι αυτός»

Το λόγο πήρε η εισαγγελέας της έδρας η οποία ζήτησε την απαλλαγή του κατηγορούμενου. Και ενώ η ακροαματική διαδικασία είχε ολοκληρωθεί και το δικαστήριο ήταν έτοιμο να εκδώσει την απόφασή του ένας νεαρός σηκώθηκε από το ακροατήριο και είπε πως είναι ο καταγγέλλων. Η πρόεδρος του ζήτησε να της εξηγήσει για ποιο λόγο δεν εμφανίστηκε νωρίτερα και εκείνος δικαιολογήθηκε πως δεν άκουσε το όνομά του όταν εκφωνήθηκε.

«Τώρα δεν μπορώ να σας ακούσω έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία» του είπε η πρόεδρος. Ο νεαρός κάθισε και πάλι στη θέση του και γυρνώντας στον διπλανό του ψιθύρισε αναφερόμενος στον κατηγορούμενο: «Δεν είναι αυτός».

Ο ψίθυρος ακούστηκε μέχρι τα έδρανα της υπεράσπισης με τον συνήγορο του κατηγορούμενου να παρεμβαίνει απευθυνόμενος στο δικαστήριο: «Κυρία πρόεδρε, ας τον ακούσουμε, η διαδικασία είναι ζωντανή, λέει πως ο κατηγορούμενος δεν είναι ο άνθρωπος που του επιτέθηκε».

Τότε ο νεαρός σηκώθηκε από τη θέση του φωνάζοντας: «Δεν είναι αυτός 100% κυρία πρόεδρε». Η εισαγγελέας πήρε το λόγο ζητώντας να κάνει συμπληρωματική πρόταση αλλά η πρόεδρος την διέκοψε επαναλαμβάνοντας πως η διαδικασία έχει ολοκληρωθεί. «Δεν μπορώ να σας ακούσω» είπε και πάλι στο νεαρό.

Φυσικά τον άκουσε αν και… ανεπίσημα γιατί τελικά η κρίση του δικαστηρίου ήταν αθωωτική βάζοντας τέλος στην πολύχρονη ταλαιπωρία του 36χρονου.