Το τελευταίο χρονικό διάστημα υπάρχουν κρατούμενοι που προορίζονται για τις φυλακές Ιωαννίνων, αλλά αντί να οδηγηθούν σε αυτές συνωστίζονται στα κρατητήρια του Μεταγωγών (και άλλων κρατητηρίων της Αστυνομικής Διεύθυνσης) και στην κυριολεξία εκτίουν εκεί μέρος της ποινής τους, καθώς η Διεύθυνση των φυλακών αρνείται την παραλαβή τους.

Αυτό αναφέρει σε χθεσινή ανακοίνωσή της, η Ένωση Αστυνομικών Υπαλλήλων Ιωαννίνων, που ζητά άμεσα από τους αρμόδιους φορείς να λάβουν όλα τα απαραίτητα μέτρα, ώστε να μπει άμεσα τέλος σε αυτή την κατάσταση.

Όπως αναφέρεται στην ανακοίνωση (την υπογράφουν ο Πρόεδρος Κ. Κίτσιος και ο Γ.Γ. Αν. Κωνσταντινίδης), τα όσα συμβαίνουν «αντίκεινται, τόσο στο Σωφρονιστικό κώδικα, όσο και στο Π.Δ. 141/91, το οποίο ρητά αναφέρει, ότι στα Αστυνομικά Κρατητήρια δεν επιτρέπεται η κράτηση υποδίκων ή καταδίκων που προορίζονται για Σωφρονιστικό κατάστημα, με εξαίρεση τον απολύτως αναγκαίο πριν τη μεταγωγή χρόνο».

Θέματα ασφαλείας…
Ακόμη, η Ένωση στην ανακοίνωσή της, την οποία δημοσιεύει ο Πρωινός Λόγος, υπογραμμίζει το γεγονός, ότι προκύπτουν θέματα ασφαλείας, γιατί τα κρατητήρια έχουν σχεδιαστεί για βραχεία κράτηση και όχι για παραμονή βαρυποινιτών για μεγάλο χρονικό διάστημα.

Τονίζει χαρακτηριστικά: «Εξαιτίας της διαμορφωθείσας κατάστασης Αστυνομικοί και κρατούμενοι βρίσκονται εκτεθειμένοι με κίνδυνο μετάδοσης μολυσματικών νόσων. Υπάρχει μεγάλη ένταση εντός των κρατητηρίων, η οποία μεταφέρεται και στους συναδέλφους, αφού οι κρατούμενοι για μεγάλο χρονικό διάστημα στερούνται βασικών δικαιωμάτων τους, όπως προαυλισμός, άθληση, φυσικός φωτισμός κ.α»