Το Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης έκρινε την απαλλαγή του δήμαρχου Νεάπολης – Συκεών Σίμου Δανιηλίδη από όλες τις κατηγορίες που του καταλογίζονταν και συνδέονταν με την υπόθεση του νηπιαγωγείου, το οποίο επρόκειτο να κατασκευαστεί μέσω ΕΣΠΑ σε δημοτικό οικόπεδο, αλλά απεντάχθηκε στην πορεία, όταν καταγγέλθηκαν παρατυπίες στον φάκελο του έργου.

Σε πλήρη αντίθεση με την προηγούμενη εισαγγελική πρόταση, που ζητούσε την παραπομπή του σε δίκη, το δικαστικό συμβούλιο, με βούλευμα που δημοσιεύτηκε, αποφάνθηκε ότι δεν στοιχειοθετούνται κατηγορίες εναντίον του δημάρχου, θέτοντας στην ουσία την υπόθεση στο αρχείο. Με το ίδιο βούλευμα απαλλάσσονται και οι τρεις συγκατηγορούμενοι του Σίμου Δανιηλίδη -ένας πρώην αντιδήμαρχος, η προϊσταμένη τεχνικών υπηρεσιών του δήμου κι ένας τοπογράφος/μηχανικός- οι οποίοι περιλαμβάνονταν στην ίδια δικογραφία.

Υπενθυμίζεται ότι η κατασκευή του πολυθέσιου ολοήμερου νηπιαγωγείου είχε ενταχθεί στο ΠΕΠ Κεντρικής Μακεδονίας το 2010 με συγχρηματοδότηση Ε.Ε. και ελληνικού Δημοσίου, όμως, στη συνέχεια το έργο, συνολικού προϋπολογισμού 3,1 εκατ. ευρώ, απεντάχθηκε διότι το δημοτικό οικόπεδο που είχε χωροθετηθεί για την ανέγερσή του ήταν -σύμφωνα με καταγγελία του εργολάβου- καταπατημένο από αυθαίρετα ιδιωτών.

Σύμφωνα με το Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο Ειδήσεων, η υπόθεση πήρε τη δικαστική οδό και σε βάρος των εμπλεκόμενων προσώπων είχαν απαγγελθεί κατηγορίες -κατά περίπτωση- για απιστία, ψευδή βεβαίωση, απάτη σε βάρος της Ε.Ε. και του Δημοσίου, και απλή συνέργεια στις δύο προηγούμενες πράξεις.