Αίσθηση προκαλεί το περιεχόμενο των καταθέσεων δύο αστυνομικών της Ασφάλειας Ηρακλείου που την επίμαχη νύχτα προσπαθούσαν απελπισμένα να αποτρέψουν τη συμπλοκή, που κόστισε τη ζωή στο Γιάννη Ρουσάκη.

Ωστόσο ήταν αδύνατον, όπως λένε, να παρέμβουν ουσιαστικά αφού οι συμπλεκόμενοι ήταν υπεράριθμοι και η κατάσταση εκτός ελέγχου. Όπως καταθέτουν καλούσαν σε ενισχύσεις συνεχώς, ενώ ζήτησαν ένα περιπολικό με χημικά και βομβίδες κρότου-λάμψης, τους ξεκαθαρίστηκε όμως ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα. Ο ένας εκ των δύο, μέσα στην απόγνωση του, ζήτησε άδεια ρίψης εκφοβιστικών πυρών, όμως του απαγορεύτηκε.

Η συμπλοκή διήρκεσε 25 λεπτά με την γνωστή κατάληξη.

Ο πρώτος αστυνομικός καταθέτει ότι ενώ βρισκόταν στη διαδικασία εξακρίβωσης των στοιχείων μίας ομάδας επτά ατόμων, δέχθηκαν σήμα από το Κέντρο Άμεσης Δράσης ότι πολύ κοντά βρίσκεται σε εξέλιξη συμπλοκή. Ενδεικτικά είναι τα αποσπάσματα που ακολουθούν από την εφημερίδα «Πατρίς».

«Ο Κ. ήταν συντονιστής της όλης επίθεσης των οπαδών του ΟΦΗ, διότι πότε απευθυνόταν υβριστικά σε εμάς πότε στην υπόλοιπη ομάδα. «Γ… τους και σκοτώστε τους, τα μ…». Εμείς προσπαθούσαμε με φωνές να τους ηρεμήσουμε και να τους πείσουμε να σταματήσουν χωρίς αποτέλεσμα. Ο συνάδελφος μου επικοινωνούσε συνεχώς με το Κέντρο και καλούσε προς συνδρομή και άλλων σταθμών.

Στην διάρκεια των επεισοδίων βρισκόταν πλησίον ένα περιπολικό του ΤΑΕ καθώς και όχημα της Τροχαίας. Η συμπλοκή διήρκεσε περίπου 20-25 λεπτά μέχρι που τα άτομα σκόρπισαν στην παραλία και χάσαμε την οπτική επαφή…».

Ο δεύτερος αστυνομικός καταθέτει:

«Θέλω να αναφέρω ότι η συμπλοκή ήταν ιδιαίτερα σκληρή και μάλιστα την χαρακτηρίζω βάρβαρη. Αντιλήφθηκα τον Κ., ο οποίος καθόταν πίσω από την υπόλοιπη ομάδα και φώναζε αρκετές φορές: «Μην κάνετε πίσω, θα τους φάμε, θα τους διαλύσουμε». Αναφέρουμε στο Κέντρο τα γεγονότα και πλησιάζοντας όσο μπορούσα, φώναζα με όση δύναμη είχα: «Ηρεμήστε, θα σκοτωθείτε, τι είναι αυτά που κάνετε». Το προαναφερόμενο άτομο όσο με άκουγε μου απαντούσε, λέγοντας:

“Εσείς ευθύνεστε που γίνονται αυτά, κοιτάξτε πού έχετε καταντήσει την πόλη του Ηρακλείου 30 χρόνια τώρα. Εσείς δεν κάνετε τίποτα για τα επεισόδια”.

Εγώ δεν άνοιξα κανένα διάλογο μαζί του μόνο καλούσα το σύνολο να ηρεμήσει. Μην μπορώντας να προσφέρω βοήθεια, ζήτησα επανειλημμένως και μέσω ασυρμάτου και μέσω κινητού από τον εκφωνητή του Κέντρου Άμεσης Δράσης να προσέλθει άμεσα στο σημείο ο Επόπτης Διευθυντής, αν κάποιο όχημα είναι εφοδιασμένο με χημικά και κρότου-λάμψεως να προσέλθει και αυτό ώστε άμεσα από όσα γνωρίζω εκ πείρας να χρησιμοποιήσω για να μπορέσω να εκτονώσω την κατάσταση.

Το Κέντρο μου απάντησε ότι δεν υπήρχε η δυνατότητα γιατί κανένας σταθμός δεν είναι εφοδιασμένος με αυτά που ζητούσα. Μη μπορώντας να σκεφτώ κάποια άλλη λύση, ζήτησα από το Κέντρο να μου επιτρέψει την χρήση εκφοβιστικών πυρών από το υπηρεσιακό μου όπλο και πήρα την απάντηση ότι απαγορεύεται».