«Καυτό» αναμένεται να είναι το νέο δικαστικό έτος που αρχίζει στις 16 Σεπτεμβρίου 2011. Υποθέσεις με  οικονομικό και ευρύτερο κοινωνικό υπόστρωμα, που έχουν απασχολήσει την επικαιρότητα φτάνει η ώρα να κριθούν και ποινικά.

Οι πρωταγωνιστές τους θα καθίσουν στο εδώλιο του κατηγορουμένου αναμένοντας την ετυμηγορία των δικαστών, που στις περισσότερες περιπτώσεις θα κρίνουν την προσωπική ελευθερία των κατηγορουμένων.

Εκτός από τις δίκες που έχουν προγραμματιστεί, ανοιχτές παραμένουν και μεγάλες ανακρίσεις , όπως οι υποθέσεις των «μαύρων ταμείων» της Siemens , των «ιερών ανταλλαγών» της Μονής Βατοπεδίου, της προμήθειας των γερμανικών υποβρυχίων αλλά και των στημένων παιχνιδιών.

Οι εμπλεκόμενοι σε αυτές τις περιπτώσεις θα βρεθούν «τετ α τετ» με τους αρμόδιους ανακριτές, οι οποίοι από κοινού με τους εισαγγελείς θα αποφασίσουν για την περαιτέρω ποινική μεταχείριση εκείνων για τους οποίους με την ιδιότητα του κατηγορούμενου κληθούν να λογοδοτήσουν για κάθε μία από τις επιμέρους υποθέσεις.

Συγκεκριμένα, οι κυριότερες δίκες που θα βρεθούν και πάλι στην πρώτη γραμμή της δημοσιότητας είναι οι εξής:

ΥΠΟΘΕΣΗ ΚΕΝΤΕΡΗ-ΘΑΝΟΥ

5 Σεπτεμβρίου 2011: Στο Τριμελές Εφετείο Αθηνών, πριν επισήμως ανοίξει η αυλαία του νέου δικαστικού έτους – κατά παράδοση είναι η 16η Σεπτεμβρίου- και συγκεκριμένα στις 5/9 οι δικαστές θα συνεχίσουν την κούρσα της δευτεροβάθμιας δίκης για την υπόθεση του τροχαίου ατυχήματος που φέρονται ότι είχαν πριν την έναρξη των Ολυμπιακών Αγώνων της Αθήνας, το καλοκαίρι το 2004, οι αθλητές Κώστας Κεντέρης και Κατερίνα Θάνου. Το εδώλιο θα βρίσκεται μαζί τους και ο προπονητής Χρήστος Τζέκος. Από την πρωτόδικη δίκη κουβαλούν μία καταδικαστική απόφαση που για τους αθλητές ισοδυναμεί με φυλάκιση 31 μηνών για τον καθένα, ενώ για τον προπονητή τους ισούται με 33 μήνες συνολική φυλάκιση. Στο εδώλιο του Εφετείου κάθονται ακόμη οι επτά γιατροί του νοσοκομείου ΚΑΤ ,οι οποίοι φέρονται ότι κατά παράβαση καθήκοντος, αποφάσισαν τη νοσηλεία των δύο αθλητών, όπως και οι δύο εμφανιζόμενοι ως αυτόπτες μάρτυρες του περίφημου τροχαίου, που σύμφωνα με την απόφαση του πρώτου δικαστηρίου δεν έγινε ποτέ. Όλοι οι κατηγορούμενοι πάντως, όπως από την πρώτη στιγμή έκαναν, εξακολουθούν να αρνούνται την ποινική εμπλοκή τους στην υπόθεση.

Η ετυμηγορία του Εφετείου αναμένεται με αγωνία από όλους τους κατηγορούμενους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΜΕΒΓΑΛ

21 Σεπτεμβρίου 2011: Βαφτίστηκε ως υπόθεση των κουμπάρων αποκαλύφθηκε, πριν από έξι χρόνια και τώρα θα ξανακριθεί από το Πενταμελές Εφετείο Αθηνών. Συνολική ποινή φυλάκισης πέντε ετών και έξι μηνών στον καθένα επέβαλε το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων στους τρεις κατηγορούμενους για την υπόθεση εκβίασης σε βάρος της γαλακτοβιομηχανίας ΜΕΒΓΑΛ το Σεπτέμβριο του 2006.

Το δικαστήριο κήρυξε ενόχους τους Παναγιώτη Αδαμόπουλο, πρώην γενικό διευθυντή της επιτροπής ανταγωνισμού, Παναγιώτη Αναγνωστόπουλο, εκτελωνιστή, και Κώστα Κωνσταντινίδη, έμπορο σιτηρών, για τις κατηγορίες της απόπειρας εκβίασης κατά μετατροπή της κατηγορίας της εκβίασης, καθώς και της δωροδοκίας για τον πρώτο των κατηγορουμένων και άμεσης συνέργειας σε δωροδοκία για τους άλλους δυο κατηγορούμενους.

Αντίστοιχη… πρόταση είχε υποβάλει στο δικαστήριο και ο εισαγγελέας έδρας. Οι εφέτες έκαναν δεκτό το αίτημα της υπεράσπισης για αναγνώριση του ελαφρυντικού του πρότερου έντιμου βίου στους Αδαμόπουλο και Αναγνωστόπουλο και της μετέπειτα καλής συμπεριφοράς στον Κώστα Κωνσταντινίδη, με ανάλογη εισαγγελική πρόταση. Το δικαστήριο έδωσε ανασταλτικό αποτέλεσμα στην έφεση των τριών κατηγορουμένων με την επιβολή χρηματικής εγγύησης 10.000 ευρώ στον καθένα.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΕΠΑΝΑΣΤΑΤΙΚΟΣ ΑΓΩΝΑΣ

5 Οκτωβρίου 2011: Η ειδικά διαμορφωμένη δικαστική αίθουσα των γυναικείων φυλακών του Κορυδαλλού θα ανοίξει το πρωινό της 5ης Οκτωβρίου τις πόρτες της και στην έδρα του δικαστηρίου θα ανέβουν οι δικαστές του Τριμελούς Εφετείου Κακουργημάτων Αθηνών για να δικάσουν μία ακόμα υπόθεση τρομοκρατίας. Η δίκη αυτή τη φορά φέρνει στο εδώλιο κατηγορούμενους για συμμετοχή στην οργάνωση Επαναστατικός Αγώνας. Με βάση του βούλευμα του δικαστικού συμβουλίου έχουν παραπεμφθεί για συμμετοχή στην οργάνωση οκτώ άτομα. Πρόκειται για τους Νίκο Μαζιώτη, τη σύντροφό του, Παναγιώτα Ρούπα και τον Κώστα Γουρνά, οι οποίοι είναι προφυλακισμένοι,. Ακόμη, τους Χριστόφορο Κορτέση, Ευάγγελο Σταθόπουλο και Σαράντο Νικητόπουλο, οι οποίοι είναι ελεύθεροι με περιοριστικούς όρους, τον Κώστα Κατσένο για τον οποίο εκκρεμεί ένταλμα σύλληψης και τη σύζυγο του Γουρνά, Μαρία Μπεραχά, η οποία κατά πλειοψηφία κρίθηκε ότι πρέπει να βρίσκεται στο εδώλιο.

Οι τρεις πρώτοι κατηγορούμενοι έχουν αναλάβει την πολιτική ευθύνη της συμμετοχής τους στην οργάνωση, ενώ όλοι οι άλλοι έχουν αρνηθεί οποιαδήποτε αξιόποινη συμμετοχή τους.

Αξίζει να σημειωθεί πάντως, ότι λίγο μετά την έναρξη της δίκης και οι τρεις κατηγορούμενοι που είναι στη φυλακή θα αποφυλακιστούν με όρους, όπως προβλέπει ο νόμος, καθώς στις 10 Οκτωβρίου συμπληρώνεται το 18μηνο, ανώτατο όριο προσωρινής κράτησης για όλους ανεξαιρέτως τους κατηγορούμενους.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΔΟΛΟΦΟΝΙΑΣ ΜΙΧΑΛΗ ΦΙΛΟΠΟΥΛΟΥ

4 Νοεμβρίου 2011: Στην αίθουσα του Πενταμελούς Εφετείου Κακουργημάτων της Αθήνας θα εκδικαστεί σε δεύτερο βαθμό η υπόθεση για τη δολοφονία του οπαδού του Παναθηναϊκού, Μιχάλη Φιλόπουλου, στη Λ. Λαυρίου, στις 29 Μαρτίου του 2007.

Ο άτυχος νεαρός έχασε τη ζωή του κατά τη διάρκεια επεισοδίων που εκτυλίχθηκαν ανάμεσα σε οπαδούς του Ολυμπιακού και του Παναθηναϊκού, λίγο πριν από αγώνα βόλεϊ γυναικών μεταξύ των δύο ομάδων.

Ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας έχει καταδικαστεί πρωτοδίκως σε ισόβια κάθειρξη ο Χρ. Σακκάς, ενώ σε κάθειρξη 10 ετών με ελαφρυντικά για απλή συνέργεια στην ανθρωποκτονία οι Νικ. Βαγιόπουλος και Βασ.Ψυκάκος.

Άλλοι 8 κατηγορούμενοι για επιμέρους πράξεις, όπως παραβάσεις του νόμου περί όπλων, είχαν καταδικαστεί σε ποινές από 3-7 μήνες με αναστολή, ενώ οι υπόλοιποι 16 που βρίσκονταν στο εδώλιο του πρωτοβάθμιου δικαστηρίου είχαν αθωωθεί.

ΥΠΟΘΕΣΗ ΠΑΥΛΟΥ ΨΩΜΙΑΔΗ

25 Νοεμβρίου 2011: Ο επιχειρηματίας και πρόεδρος του ομίλου επιχειρήσεων ΑΣΠΙΣ Παύλος Ψωμιάδης θα δικαστεί από το Τριμελές Εφετείο Κακουργημάτων Αθηνών για την υπόθεση της πλαστής εγγυητικής επιταγής.

Πρόκειται για την πλαστή εγγυητική επιστολή, ποσού περίπου 550 εκατομμυρίων ευρώ, που είχε προσκομίσει τον Σεπτέμβριο του 2009 ο κ. Ψωμιάδης στην Επιτροπή Εποπτείας Ιδιωτικής Ασφάλισης, προσπαθώντας να κρύψει την κακή οικονομική κατάσταση της ασφαλιστικής εταιρείας του Ομίλου του. Η υπόθεση είχε ερευνηθεί τότε από την Δικαιοσύνη και είχε καταλήξει στην απαγγελία κατηγορίας για πλαστογραφία μετά χρήσεως.

Συγκατηγορούμενος του Παύλου Ψωμιάδη είναι ο οικονομικός διευθυντής του Ομίλου, Α. Λοΐζος, ενώ σε βάρος του Π. Ψωμιάδη εκκρεμεί και άλλη ποινική υπόθεση για την εξαπάτηση επενδυτών της Aspis Capital, οι οποίοι έχουν ήδη δικαιωθεί με ασφαλιστικά μέτρα, με βάση τα οποία έχει δεσμευθεί κινητή και ακίνητη περιουσία εταιρειών του επιχειρηματία.