Την πόρτα των εισαγγελικών αρχών Κέρκυρας περνούν από το μεσημέρι, σε μικρές ομάδες, οι βαρυποινίτες κρατούμενοι της πτέρυγας Ζ΄ του σωφρονιστικού ιδρύματος Κέρκυρας, που αποπειράθηκαν να αποδράσουν από τις φυλακές, ανοίγοντας τούνελ πολλών μέτρων κάτω από τη φυλακή και βρίσκοντας διέξοδο σε παρακείμενο περιφερειακό δρόμο.

Μετά τη χθεσινή αποκάλυψη της πολύμηνης δράσης των βαρυποινιτών, ακολούθησε εξονυχιστική έρευνα σε κάθε γωνιά της φυλακής από τους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και τους αστυνομικούς, προκειμένου να διερευνηθεί λεπτομερώς το σχέδιο απόδρασης τους, που χάλασε ένας σκύλος όταν αντιλήφτηκε τι γινόταν κάτω από την άσφαλτο και με τα δυνατά του γαυγίσματα προκάλεσε την προσοχή της περιπόλου της φυλακής, που εντόπισαν τρύπα στην άσφαλτο, βάθους ενός μέτρου και μήκους περίπου δεκαπέντε μέτρων, η οποία οδηγούσε στα κελιά των βαρυποινιτών.

Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι βαρυποινίτες χρησιμοποίησαν αυτοσχέδια σκαπτικά εργαλεία και τάπερ προκείμενου να σκάβουν και να βγάζουν έξω το χώμα από το τούνελ, ενώ φέρεται τα κυβικά χώματος που αφαιρούσαν να τα τοποθετούσαν μέσα στα στρώματα που κοιμόντουσαν και σε γωνίες των κελιών τους.

Μέχρι αυτή την ώρα δεν έχει γίνει γνωστό αν θα ανακριθούν από τον Εισαγγελέα Υπηρεσίας της Κέρκυρας και οι εικοσιένα βαρυποινίτες, οι περισσότεροι εξ αυτών αλλοδαποί, που βρίσκονται στη συγκεκριμένη πτέρυγα, ενώ ως τώρα ανακρίθηκαν οι έντεκα.

Οι βαρυποινίτες μεταφέρθηκαν με δρακόντεια μέτρα ασφαλείας από τις φυλακές Κέρκυρας στο Δικαστικό Μέγαρο, παρότι η απόσταση είναι μόλις λίγα μέτρα.

Η εισαγγελική έρευνα και οι ανακρίσεις που έχουν προηγηθεί από τις αστυνομικές αρχές πρόκειται να ρίξουν φως στην υπόθεση και να διαλευκάνουν τον τρόπο με τον οποίο οι κρατούμενοι βαρυποινίτες κατάφεραν να ανοίξουν το αυτοσχέδιο τούνελ, τα μέσα που χρησιμοποίησαν, καθώς και αν υπάρχουν συνεργοί στη δράση τους.

Η ανάκριση των κρατουμένων πρόκειται να είναι μακρά, ενώ αστυνομικές και δικαστικές αρχές κρατούν σιγή ιχθύος.