Παράπονο σχεδόν όλων των ιδιοκτητών κατοικίδιων, τουλάχιστον δύο φορές τον χρόνο είναι η απώλεια τριχώματος στα κατοικίδια. Εκτός όμως από την εποχιακή τριχόρροια, το παράπονο αυτό ακούγεται όλο και πιο συχνά ακόμα και τον χειμώνα.

Η απώλεια τριχώματος μπορεί να σημαίνει:

-Δερματοπάθεια μικροβιακής ή αλλεργικής αιτιολογίας
-Ορμονολογικά προβλήματα
-Προβλήματα από εξωπαράσιτα ή παράσιτα του δέρματος.
-Τροφικές ή φαρμακευτικές υπερευαισθησίες.

1.Η δίαιτα του πρέπει να είναι ισορροπημένη χωρίς συχνές αλλαγές. Ουσιώδη για την υγεία δέρματος και τριχώματος είναι τα λιπαρά οξέα που διατίθενται μέσω του σιτηρεσίου. Λίγο κοκκινιστό σήμερα, λίγο ψητό κοτόπουλο αύριο, χαλούν την ισορροπία και η τρίχα αδυνατίζει. Όλοι ζητούν από τον γιατρό τους βιταμίνες για το τρίχωμα χωρίς να σκέπτονται την σταθεροποίηση του σιτηρεσίου.

2.Δυστυχώς οι κλιματολογικές συνθήκες έχουν εξαφανίσει τις εποχές. Το κρύο είναι εξαιρετικά ωφέλιμο για να «σφίξει» ο θύλακος της τρίχας. Εμείς από καλή διάθεση εγκλωβίζουμε τα ζώα στο καλοριφέρ με αποτέλεσμα την αδύναμη τρίχα και άρα την πτώση της.

3.Ενα βασικό σημείο για δυνατό τρίχωμα είναι η περιποίηση και ιδίως το χτένισμα. Το συχνό βούρτσισμα βοηθά στην απομάκρυνση της νεκρής τρίχας οπότε και η απομένουσα αναπνέει ελεύθερα.

4.Τέλος να σημειωθεί ότι ιδίως στις μακρύτριχες ράτσες φυσικό είναι κάποιο τρίχωμα να χάνεται, οπότε μην φορτώνετε τα ζώα σας ασκόπως με φάρμακα.

Ανακεφαλαιώνοντας:

-Σταθερό σιτηρέσιο
-Όχι αρώματα, πολλά σαμπουάν, αμφιβόλου ποιότητας αντιπαρασιτικά
-Συχνό χτένισμα
-Όχι συχνό λούσιμο
-Συμβουλευτείτε τον κτηνίατρο σας αν το πρόβλημα επιμένει

Πηγή: interpet.gr