Με την επιστροφή του Μιχάλη Χρυσοχοΐδη στο μέγαρο της λεωφόρου Κατεχάκη, άρχισε εκ νέου η επεξεργασία του σχεδίου για τη δημιουργία του «ελληνικού FBI». Το σχετικό νομοσχέδιο είναι έτοιμο, σύμφωνα με πληροφορίες της «Καθημερινής της Κυριακής», και πρόκειται να κατατεθεί προς ψήφιση στη Βουλή τον Μάιο.

Με τη σύσταση του «ελληνικού FBI», το υπουργείο Προστασίας του Πολίτη φιλοδοξεί ότι θα επιτύχει την εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων. Εφόσον το νομοσχέδιο κατατεθεί προς ψήφιση τον Μάιο, η νέα υπηρεσία για το οργανωμένο έγκλημα είναι πιθανό να αναλάβει έργο το φθινόπωρο.

Στελέχη της Κατεχάκη σημειώνουν πως η νέα υπηρεσία ενσωματώνει τις καλές πρακτικές από τις αστυνομίες της Γαλλίας, της Ιταλίας και της Γερμανίας. Θα έχει τίτλο Διεύθυνση Αντιμετώπισης Οργανωμένου Εγκλήματος (ΔΑΟΕ), η αρμοδιότητά της θα εκτείνεται σε όλη την επικράτεια και θα ελέγχεται απευθείας από τον αρχηγό της ΕΛ.ΑΣ.

Αποστολή της είναι, όχι μόνο η εξάρθρωση εγκληματικών οργανώσεων, αλλά και η διενέργεια ερευνών για «ξέπλυμα χρήματος».

Επιπλέον, με διαταγή του αρχηγού της ΕΛ.ΑΣ., το «ελληνικό FBI» θα αναλαμβάνει την έρευνα και για εγκλήματα που δεν άπτονται της δράσης οργανωμένου εγκλήματος, αλλά «ενδιαφέρουν ιδιαίτερα την κοινή γνώμη ή είναι δυνατόν να επηρεάσουν δυσμενώς το αίσθημα ασφάλειας των πολιτών ή απαιτούν ιδιαίτερη εμπειρία για την αποκάλυψη των δραστών», σύμφωνα με σχετικά έγγραφα.