Εξόχως ταλαντούχος, διάσημος στις τέσσερις γωνιές της οικουμένης και ακούραστος εραστής, ο Τζακ Νίκολσον αποσύρθηκε προσφάτως διακριτικά από το Χόλιγουντ, αφήνοντας μια ανεπανάληπτη κινηματογραφική ιστορία που θα ζήλευαν πολλοί.

Μια εξαιρετική καριέρα φτάνει λοιπόν στο τέλος της, καθώς ένας από τους κορυφαίους εν ζωή ηθοποιούς αποσύρεται λόγω προχωρημένης ηλικίας και προβλημάτων μνήμης.

Ο κάτοχος των περισσότερων υποψηφιοτήτων για Όσκαρ Ανδρικού Ρόλου (12 τον αριθμό!) και βραβευμένος τρεις φορές με το χρυσό αγαλματίδιο βγαίνει λοιπόν στη σύνταξη, έχοντας προλάβει να μετρήσει μια πλούσια καριέρα πέντε ολόκληρων δεκαετιών!

Με μια συναρπαστική ζωή που παραμοιάζει με χολιγουντιανή ταινία, ο Νίκολσον μετατράπηκε σε αρχέτυπο του σταρ διεθνούς βεληνεκούς, ζώντας πάντα με τους δικούς του κανόνες. Αντισυμβατικός, ανατρεπτικός και χαρισματικός, το αλλοτινό «κακό παιδί» του αμερικανικού σινεμά λατρεύτηκε όσο λίγοι, αγαπήθηκε πολύ από το γυναικείο κοινό και κέρδισε επάξια μια θέση στο πάνθεο των σύγχρονων ηθοποιών.

Η ακόρεστη όρεξή του για σινεμά ξεπεράστηκε ίσως μόνο από τη δίψα του για καλό φαγητό και ωραίες γυναίκες, καθώς την ίδια στιγμή που ο Νίκολσον είναι συνυφασμένος στη συνείδησή μας ως κορυφαίος ηθοποιός και σύμβολο μιας σειράς από ιδιαίτερα αγαπημένες ταινίες, αυτός απόλαυσε τη φήμη του και την εξαργύρωσε μετατρεπόμενος σε μοντέρνα εκδοχή του Καζανόβα.

Ένας Καζανόβας που μετρά μπόλικες δεκαετίες δράσης, κυκλοφορώντας συνεχώς με τις πλέον καυτές υπάρξεις στο πλευρό του. Η λίστα των ειδυλλίων του και μακρά είναι και εντυπωσιακή, με τις φήμες να τον θέλουν να έχει συνευρεθεί ερωτικά με περισσότερες από 2.000 γυναίκες, αν και ο ίδιος, παραμένοντας τζέντλεμαν, δεν κάνει ποτέ λόγο για τα περασμένα.

Παρά την πλούσια ερωτική ζωή του, ο αμετανόητος εργένης (παρά τους γάμους και τα τόσα παιδιά του!) δήλωσε πρόσφατα πως μετανιώνει που η αγάπη του για τις γυναίκες τον άφησε μόνο, χωρίς σταθερή σύντροφο να τον προσέχει τώρα στα γεράματα: «Θα μου άρεσε πολύ ένα τελευταίο ρομάντζο, αλλά δεν είμαι πολύ σίγουρος πως θα συμβεί. Το μόνο που δεν μπορώ να αρνηθώ είναι ότι γερνάω», αν και «είμαι ακόμη ατίθασος στην καρδιά, αλλά με έχει χτυπήσει η βιολογική βαρύτητα»!

Ο πρωταγωνιστής που σφράγισε τη «Λάμψη» του Κιούμπρικ, τη «Φωλιά του Κούκου», την «Τσαϊνατάουν» του Πολάνσκι και τόσα ακόμα κινηματογραφικά διαμάντια παραμένει ένας πραγματικός χαμαιλέοντας του σινεμά και αναμφίβολα ο «βασιλιάς» της γενιάς του…

Πρώτα χρόνια και καριέρα



Ο Τζον Τζόζεφ «Τζακ» Νίκολσον γεννιέται στις 22 Απριλίου 1937 στο Νιου Τζέρσεϊ της Νέας Υόρκης ως παράνομος καρπός της σχέσης μιας 17χρονης στριπτιζέζ και του παντρεμένου εραστή της. Τον βιολογικό του πατέρα δεν τον γνώρισε ποτέ και μεγάλωσε με τους παππούδες του, έναν διακοσμητή βιτρίνας και μια κομμώτριας, με την ανήλικη μητέρα του να παίζει για χρόνια τον ρόλο της μεγάλης αδερφής!

Μέχρι να μάθει βέβαια όλη την αλήθεια το 1974, έπειτα μάλιστα από δημοσιογραφική έρευνα, τόσο η μητέρα όσο και η γιαγιά του ήταν νεκρές (η μητέρα του πέθανε το 1963). Αν και πλέον ήταν ολόκληρος άντρας και, όπως δήλωσε, το παρελθόν δεν είχε και τόσο σημασία.

Αφού ολοκλήρωσε το σχολείο με πολύ καλούς βαθμούς, πήρε υποτροφία για το πανεπιστήμιο, αν και τον ίδιο δεν τον ενδιέφεραν τα γράμματα. Αντιθέτως, βγάζει λεφτά από τον ιππόδρομο και απασχολείται τα καλοκαίρια δουλεύοντας ναυαγοσώστης. Το 1954 μετακομίζει στο Λος Άντζελες, για να συναντήσει τη μεγαλύτερη αδερφή του (την πραγματική του μητέρα όπως είπαμε, παρά το γεγονός ότι δεν το γνώριζε ακόμα), και πιάνει δουλειά σε παιχνιδάδικο.

Λίγο αργότερα θα βρεθεί παιδί για όλες τις δουλειές στο τμήμα κινουμένων σχεδίων του χολιγουντιανού στούντιο MGM, προσωπικός μάλιστα βοηθός των θρύλων του καρτούν William Hanna και Joseph Barbera(!), αν και δεν θα περνούσε απαρατήρητος. Διέθετε τη στόφα του χολιγουντιανού σταρ της εποχής, καθώς είχε μεγαλώσει εν τω μεταξύ και είχε μετατραπεί σε έναν ελκυστικό νεαρό, κάτι που παρατήρησε ο παραγωγός του στούντιο Joe Pasternak, ο οποίος έβαλε σκοπό να τον κάνει ηθοποιό! Του εξασφαλίζει λοιπόν θέση σε φημισμένη δραματική σχολή της πόλης, αλλά και μαθητεία σε θίασο του Λος Άντζελες…

Κινηματογραφικό ντεμπούτο και πρώτες μεγάλες ερμηνείες

Ο Τζακ Νίκολσον έκανε την παρθενική του εμφάνιση στο χαμηλού προϋπολογισμού γκαγκστερικό φιλμ «Cry Baby Killer» το 1958 και καθ’ όλη τη διάρκεια της δεκαετίας του 1960 εμφανίστηκε σε πλήθος low budget ταινιών τρόμου και θρίλερ, κάνοντας ωστόσο ένα πρώτο μικρό ονοματάκι. Ξεχωρίζουν οι ερμηνείες του στη μαύρη κωμωδία «Little Shop of Horrors» (1960), αλλά και στα «The Terror» (1963), «Back Door to Hell» (1964), «Ride in the Whirlwind» (1965) και «The Shooting» (1966)…

Αν και το ρολάκι που θα του έφερνε απαράμιλλη δόξα και θα εξασφάλιζε τις επόμενες 19 συμμετοχές του σε χολιγουντιανές ταινίες δεν ήταν άλλο από τον αλκοολικό δικηγόρο στην κλασική καλτιά «Easy Rider» (1969)! Πέρα από την υποψηφιότητά του για Όσκαρ Β’ Ανδρικού Ρόλου, τόσο η ίδια η επική ταινία όσο και η δική του συνεισφορά του εξασφάλισαν φανατικό κοινό!

Την επόμενη χρονιά, με την πρωτόγνωρη και αναπάντεχη επιτυχία που χάρισε ο «Ξένοιαστος Καβαλάρης» στο καστ του, ο Νίκολσον στέφεται πρωταγωνιστής στο «Five Easy Pieces», άλλη μια απροσδόκητη εμπορική επιτυχία που του έφερε άλλη μια υποψηφιότητα για χρυσό αγαλματίδιο, τώρα σε πρωταγωνιστικό ρόλο!

Αν και θα ήταν η επόμενη αξέχαστη ερμηνεία του στη μαύρη κωμωδία «The Last Detail» (1973) που θα τον απογείωνε κινηματογραφικά, φέρνοντάς του νωρίς νωρίς την τρίτη υποψηφιότητά του για Όσκαρ!

Εκτόξευση στη δόξα

Στην επόμενη ταινία του έμελλε να χαρίσει στο κινηματογραφόφιλο κοινό μια από τις καλύτερες ερμηνείες του, καθώς στο αριστουργηματικό νέο-νουάρ του Ρομάν Πολάνσκι «Chinatown» (1974) όλα πήγαν κατ’ ευχήν! Ο ρόλος θα του φέρει την τέταρτη υποψηφιότητα για Όσκαρ, αν και πάλι θα έφευγε από την απονομή με τα χέρια αδειανά.

Όχι όμως και στα Όσκαρ της επόμενης χρονιάς, καθώς το 1976 απέσπασε το πρώτο χρυσό αγαλματίδιό του για Α’ Ανδρικό Ρόλο, μιας και η ανεπανάληπτη ερμηνεία του στη «Φωλιά του Κούκου» της προηγούμενης χρονιάς δεν μπορούσε να περάσει στα «ψιλά» της επιτροπής. Τώρα ανήκε στο βαρύ πυροβολικό του Χόλιγουντ, με τις προτάσεις να πέφτουν βροχή και τον ίδιο στην ευχάριστη θέση να επιλέγει προσεκτικά τις δουλειές του.

Σε μια τέτοια προσεκτική επιλογή σεναρίου, του γίνεται η πρόταση που δεν μπορεί να πει όχι: να παίξει σε ταινία του μεγάλου μαέστρου Στάνλεϊ Κιούμπρικ! Μιλάμε φυσικά για τη «Λάμψη» του 1980, το παγκόσμιο αριστούργημα που θα τον ενθρόνιζε στην κορυφή του Χόλιγουντ και θα τον έκανε αγαπημένο στα πέρατα του κόσμου…

Στη δεκαετία του 1980, ο Νίκολσον απομακρύνθηκε από τους δύσκολους και απαιτητικούς ρόλους για χάρη πιο κωμικών και «βατών» ερμηνειών, αν και το απαράμιλλο ταλέντο του δεν μπορούσε να κρυφτεί.

Ξεχωρίζουν ο ρόλος του ως Ευγένιος Ο’Νιλ στο φιλμ «Reds» του 1981, που του χάρισε άλλη μια υποψηφιότητα για Β’ Ανδρικό, αλλά και οι ερμηνείες του τόσο στο «Terms of Endearment» (1983) όσο και στον «Batman» (1989), παραμένοντας ένας ανεπανάληπτος Joker!

Ο Νίκολσον ξαναβρήκε τη γνώριμη μεγαλειώδη φόρμα του στη δεκαετία του 1990, χαρίζοντάς μας αξέχαστες ερμηνείες τόσο στο «A Few Good Men» (1992) όσο και στο υπέροχο «As Good As It Gets» (1997), για τη χαρακτηριστική απεικόνιση του μισάνθρωπου συγγραφέα στο οποίο τιμήθηκε με το τρίτο του χρυσό αγαλματίδιο!

Κατόπιν συνέχισε να δρέπει καλλιτεχνικές και εμπορικές δάφνες με σωρεία ταινιών, από τις οποίες ξεχωρίζουν τα «About Schmidt» (2002), «Anger Management» (2003), «Something’s Gotta Give» (2003) και «The Departed» (2006)…

Τελευταία χρόνια και απόσυρση από την ενεργό δράση

Αναμφίβολα ένας από τους μεγαλύτερους της γενιάς του, καθώς οι εμβληματικοί ρόλοι του δύσκολα βρίσκουν κινηματογραφικό ταίρι, ο Νίκολσον ξεχωρίζει τόσο για την τεράστια υποκριτική του γκάμα όσο και για την πειστικότητα που χαρίζει σε κάθε ερμηνεία του.

Ταυτοχρόνως, παραμένει πάντοτε μυστηριώδης ως προσωπικότητα, κάτι που του δίνει το κάτι παραπάνω στο υποκριτικό του προφίλ, αλλά και τον τρόπο που τον υποδέχεται το κοινό. «Δεν είμαι κανένας από αυτούς και όλοι αυτοί μαζί», δηλώνει ο ίδιος για τους ρόλους που έχει σφραγίσει: «Υπάρχει, υποθέτω, λίγο από μένα σε κάθε ρόλο που ερμηνεύω. Ως ηθοποιός δεν μπορείς να μην παρεμβάλεις την προσωπικότητά σου στον ρόλο, ειδικά αν αγαπάς την υποκριτική».

Το 2013 οι πρώτες αναφορές για την οριστική απόσυρσή του από το σινεμά άρχισαν να αναδύονται δειλά δειλά, καθώς πλέον ήταν στα 76 του χρόνια ζωής. Αργότερα κυκλοφόρησαν οι φήμες ότι έχει πια πρόβλημα με τη μνήμη του και δεν μπορούσε να θυμηθεί τα λόγια του, κάτι που ούτε επιβεβαιώθηκε ούτε διαψεύστηκε από το περιβάλλον του ηθοποιού. Η τελευταία του ταινία πάντως ήταν το 2010, η ρομαντική κομεντί «How Do You Know», όχι η καλύτερή του δουλειά στα σίγουρα…

Προσωπική ζωή



«Φοβάμαι πως θα πεθάνω μόνος», δήλωσε σχετικά πρόσφατα ο ηλικιωμένος πια σταρ, σφραγίζοντας με την ατάκα του τον φόβο της μοναξιάς. Κι όμως, από τη ζωή του πέρασαν στρατιές γυναικών, καθώς ήταν ένας από τους πλέον αθεράπευτους γυναικοκατακτητές του Χόλιγουντ, σκορπώντας τρόμο στα νεότερα φιντάνια.

Ο Νίκολσον είχε παντρευτεί μικρός μικρός την επίσης ηθοποιό Σάντρα Νάιτ το 1962 και απέκτησαν μια κόρη, την Τζένιφερ, πριν η σχέση τους οδηγηθεί στο διαζύγιο το 1968. Έπειτα από αμέτρητες σχέσεις και σύντομα ειδύλλια, ερωτεύτηκε παράφορα την ηθοποιό Αντζέλικα Χιούστον το 1973, τον μεγάλο έρωτα της ζωής του, στο πλευρό της οποίας πέρασε όχι λιγότερα από 16 χρόνια (μέχρι το 1989), αν και συνήθιζε να την απατά σαν να ήταν εργένης. Ο δεσμός τελείωσε μάλιστα όταν η ηθοποιός ενημερώθηκε ότι ο Νίκολσον είχε αφήσει έγκυο το πανέμορφο μοντέλο Rebecca Broussard, την οποία παντρεύτηκε κατόπιν ο Νίκολσον και απέκτησε μαζί της δυο παιδιά.

Από το άνετο κρεβάτι του έχουν περάσει, μετράτε(;), η Mimi Machu (1967-1971), η Susan Anspach (1969-1971), η Rita Moreno (1970), η Κάντις Μπέργκεν (1971), η Michelle Phillips (1971-1972) και κοπάδι ολόκληρο από μοντέλα, καθώς ο Τζακ έχει το θέμα του με τα top models. Μέχρι και η Μέριλ Στριπ δεν μπόρεσε να πει όχι στη γοητεία του, όπως και η Χριστίνα Ωνάση!

Για σύντομο διάστημα ο Νίκολσον έβγαινε με την τραγουδίστρια των «Mamas and Papas» Μισέλ Φίλιπς, αλλά κοιμόταν με ένα σφυρί κάτω από το μαξιλάρι του γιατί φοβόταν λέει ότι θα του επιτεθεί ο πρώην της, ο καρδιακός του φίλος Ντένις Χόπερ! Στα τέλη της δεκαετίας του ’70, η «Γυναικάρα με τα Κόκκινα» Κέλι Λε Μπροκ πέρασε από το κρεβάτι του και κατόπιν σειρά είχε η γαλλίδα ηθοποιός Ζιλί Ντελπί, αν και το ειδύλλιο δεν στέριωσε γιατί ο Νίκολσον ένιωθε πολύ μεγάλος για εκείνη. Το 1977, ο Τζακ περνούσε πολύ χρόνο με το Bond Girl, Τζιλ Σεντ Τζον, και στις αρχές της δεκαετίας του ’80 είχε μια περιπετειούλα με το μοντέλο Βερούσκα φον Λέντορφ.

Με το επίσης μοντέλο Γουίνι Χόλμαν δεν τον ενώνουν απλά οι αναμνήσεις από τη σχέση τους στις αρχές της δεκαετίας του ’80, αφού μαζί απέκτησαν μια κόρη, τη Honey. Η σχέση που άντεξε πάντως αρκετά -για τα δεδομένα του Νίκολσον πάντα- ήταν εκείνη με την ηθοποιό Λάρα Φλιν Μπόιλ, που ξεκίνησε λίγο μετά από το 2000, αλλά εντέλει έληξε άδοξα και αυτή.

Ο Τζακ Νίκολσον διαμένει σήμερα στην έπαυλη που αγόρασε από τον Μάρλον Μπράντο στο Λος Άντζελες. Η καθημερινότητά του δεν περιλαμβάνει πια ολονύχτια πάρτι και κραιπάλες, αλλά ποιοτικό χρόνο με φίλους και οικείους…

Δείτε όλα τα πρόσωπα που φιλοξενούνται στη στήλη «Πορτραίτα» του newsbeast.gr