Χωρίς την παρουσία του Αλέξη Τσίπρα συνεδριάζει σήμερα Σάββατο 15 και αύριο Κυριακή 16 Ιουλίου, η Κεντρική Επιτροπή του ΣΥΡΙΖΑ – ΠΣ, στο ξενοδοχείο Wyndham Grand Athens. Η έναρξη των εργασιών της Κεντρικής Επιτροπής έγινε στις 10:30 και το “παρών” έδωσαν όλα τα μέλη της.

Ανάμεσα στους παρευρισκόμενους ξεχώρισαν η Έφη Αχτσιόγλου και ο Ευκλείδης Τσακαλώτος, που έχουν ήδη ανακοινώσει τις υποψηφιότητές τους για την ηγεσία του κόμματος, αλλά και ο Νίκος Παππάς ο οποίος ανακοίνωσε σήμερα την υποψηφιότητά του.

Υποψηφιότητα κατέθεσε και ο Στέφανος Τζουμάκας, ο οποίος ήταν ιδρυτικό στέλεχος του ΠΑΣΟΚ.

Η ΚΕ αναμένεται να εγκρίνει τον οδικό χάρτη και την διαδικασία εκλογής αρχηγού. Επίσης αναμένεται να εξουσιοδοτήσει την Πολιτική Γραμματεία για να πάρει τις αποφάσεις για τις υποψηφιότητες των εκλογών για την Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Τις εργασίες άνοιξε η γραμματέας του κόμματος Ράνια Σβίγκου, εισηγούμενη την απόφαση της Πολιτικής Γραμματείας για τον οδικό χάρτη του ΣΥΡΙΖΑ που προβλέπει εκλογή νέας ηγεσίας του ΣΥΡΙΖΑ από τη βάση, στις αρχές Σεπτεμβρίου.

Η κ. Σβίγκου είπε μεταξύ άλλων, για:

Εσωκομματική εκλογή

Η πρόταση της Πολιτικής Γραμματείας προς την Κεντρική Επιτροπή είναι η εκλογή προέδρου να γίνει αρχές Σεπτεμβρίου. Δεν είναι μια απόφαση που την πήραμε αβασάνιστα. Καταλαβαίνω τις διαφορετικές προτάσεις που κατατίθενται τόσο στις εσωτερικές μας διαδικασίες, όσο και στο δημόσιο διάλογο. Και καταλαβαίνω επίσης ότι αυτές κατατίθενται με αγωνία για την κοινή μας προσπάθεια. Για αυτό και απαιτήθηκε από την πλευρά μας, ως Πολιτική Γραμματεία, μια διεξοδική συζήτηση μεταξύ διαφορετικών προτάσεων.

Προκρίναμε τελικά την επιλογή να προχωρήσουμε άμεσα στην εκλογή προέδρου αρχές Σεπτεμβρίου. Ώστε το Κόμμα μας να είναι έτοιμο, υπό τη νέα ηγεσία, να δώσει τις επόμενες κρίσιμες μάχες. Και το Έκτακτο Συνέδριο να γίνει μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές. Φοβάμαι ότι μια μακρά διαδικασία για την εκλογή προέδρου εγκυμονεί κινδύνους για την αποτελεσματικότητά μας την επόμενη περίοδο, για την ικανότητά μας να ανταποκριθούμε στο ρόλο μας ως αξιωματική αντιπολίτευση. Που είναι βέβαια και το κύριο ζητούμενο.

Θέλουμε η διαδικασία αυτή της εκλογής προέδρου να είναι ένα μεγάλο πολιτικό γεγονός. Που θα αφορά όχι μόνο τα στελέχη του Κόμματος, τη βάση του κόμματος, τα χιλιάδες μέλη μας, αλλά ολόκληρη την ελληνική κοινωνία. Που θα προσελκύσει, θα κινητοποιήσει, θα συσπειρώσει, θα εμπνεύσει τους αριστερούς και τους προοδευτικούς πολίτες.

Σε αυτό το πλαίσιο, το συλλογικό μας στοίχημα, είναι η διαδικασία αυτή να γίνει με το βλέμμα στραμμένο στην κοινωνία. Με κατάθεση πολιτικής πλατφόρμας και θέσεων από κάθε υποψήφιο, στο πλαίσιο ενός δημοκρατικού διαλόγου, ανοιχτού στους προοδευτικούς πολίτες. Με ένα κόμμα ζωντανό που συζητά, επεξεργάζεται, και τέλος αποφασίζει. Να χαράξουμε, αν θέλετε, τον οδικό χάρτη για το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ. Νέο κύμα στην ηγεσία μας. Νέο κύμα στις συμπεριφορές μας. Νέο κύμα στο πρόγραμμα, τις πολιτικές, την επικοινωνία με την κοινωνία. Νέο κύμα που θα ανεβάσει πάλι τον ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ στο επίπεδο που κατακτήσαμε τα προηγούμενα χρόνια και ακόμα παραπάνω: Στη δύναμη που θα έχει τη δυνατότητα, τη θέληση, αλλά και την πολιτική και το πρόγραμμα να σταθεί απέναντι στη ΝΔ. Ως αξιωματική αντιπολίτευση σήμερα, όπως το Σύνταγμα επιτάσσει και η ψήφος του λαού μας έταξε. Και ως κυβέρνηση αύριο.

Για τον Αλέξη Τσίπρα

Αν ο ΣΥΡΙΖΑ είναι κόμμα μεγάλων προσδοκιών, που κυβέρνησε για πέντε σχεδόν χρόνια και απελευθέρωσε τη χώρα από τα μνημόνια, αφήνοντας το στίγμα του στην κοινωνία, την οικονομία, την πατρίδα, αλλά και την ιστορία, σε μεγάλο βαθμό αυτό το οφείλει στον Αλέξη Τσίπρα. Κάτω από τη δική του ηγεσία το ανέφικτο για ένα αριστερό κόμμα έγινε εφικτό, οι πολιτικοί μας ορίζοντες συναντήθηκαν με τα όνειρα δεκαετιών της κυνηγημένης Αριστεράς, τα “παιδιά με τα πρησμένα πόδια” για τα οποία έγραφε ο Ελύτης, είχαν την ευκαιρία να δείξουν ότι τα καταφέρνουν καλύτερα από τα “γαλάζια παιδιά” εκείνων που θεωρούσαν και θεωρούν τη χώρα ιδιοκτησία τους.

Σε όλη του την πορεία, ο Αλέξης Τσίπρας δεν συμβιβάστηκε με την ιδέα μιας Αριστεράς που θα κάθεται στη γωνία και οι αντίπαλοι θα της χτυπάνε συγκαταβατικά την πλάτη. Πρώτος, θυμηθείτε, μίλησε για την κυβέρνηση της αριστεράς και τότε αντιμετωπίστηκε επικριτικά εντός και εκτός Κόμματος. Το πίστεψε πρώτα ο ίδιος, το πιστέψαμε όλοι μας. Νικήσαμε.

Όπως επίσης πίστεψε και σε ένα μεγάλο κόμμα, ισχυρό, με χιλιάδες μέλη, που αγκαλιάζει όλους τους αριστερούς, προοδευτικούς, δημοκρατικούς πολίτες. Δεν θέλω να πω και δεν θα πω παραπάνω για τον Αλέξη Τσίπρα. Και δεν θέλω να πω κάτι που θυμίζει παρελθόν.

Θα πω όμως ότι ο σύντροφος Τσίπρας θα είναι παρών, μαζί μας σε όλη τη ζωή και τη δράση του ΣΥΡΙΖΑ. Ακόμα κι αν όπως σήμερα απουσιάζει, γιατί πιστεύει ότι έτσι απαιτεί η δέσμευσή του να παραμερίσει για να περάσει το νέο κύμα του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ.

Έφη Αχτσιόγλου: Θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας

Για την επόμενη μέρα στον ΣΥΡΙΖΑ μετά την βαριά ήττα στις εκλογές που θα φέρει νέο πρόεδρο στο κόμμα μίλησε η εκ των υποψηφίων Έφη Αχτσιόγλου, σημειώνοντας ότι «τις αιτίες της ήττας θα πρέπει να τις συζητήσουμε εν κινήσει, δηλαδή ενώ παράλληλα θα ανασυντάσσουμε τον ΣΥΡΙΖΑ για να μπορέσουμε να ανταποκριθούμε στις ανάγκες της κοινωνίας».

«Είναι υποχρέωση μας να εμπνεύσουμε ξανά έναν κόσμο προοδευτικό, έναν κόσμο που έρχεται από την αριστερά και έχει ανάγκη να δει το δικό μας πρόσωπο να είναι δημιουργικό. Να ασκήσουμε δημιουργική αντιπολίτευση σήμερα για να μπορέσουμε να επανέλθουμε σε κυβερνητική τροχιά την επόμενη μέρα. Και για να το κάνουμε αυτό θεωρώ ότι χρειαζόμαστε έναν ΣΥΡΙΖΑ σύγχρονο, μεθοδικό, ο οποίος θα δίνει περιεχόμενο στην πολιτική, ο οποίος θα δουλεύει με συγκροτημένο τρόπο, θα αξιοποιεί την τεχνική γνώση, θα δίνει βάθος στις θέσεις και τις προτάσεις του και θα βρίσκεται καθημερινά σε επικοινωνία με την πλειονότητα της ελληνικής κοινωνίας, δηλαδή με τους ανθρώπους που δημιουργούν στην Ελλάδα», ανέφερε σε δήλωσή της.

Σε ερώτηση για τους συνυποψήφιους και πώς κρίνει τις άλλες υποψηφιότητες απάντησε:

«Νομίζω πως το σημαντικό είναι ότι έχουμε προσέλθει σε αυτή την πορεία με διάθεση ενωτική και με διάθεση δημιουργική. Όλες οι τοποθετήσεις, είχαμε διαφορετικές αποχρώσεις προφανώς, αλλά είναι συντεταγμένες σε μια προσπάθεια να βγει ο ΣΥΡΙΖΑ ΠΣ πιο δυνατός απ’ όλη αυτή τη διαδικασία και νομίζω ότι θα βγει στο τέλος, για να είμαστε χρήσιμοι για την κοινωνία, όχι για τους εαυτούς μας».

Τσακαλώτος: Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή

Ο ΣΥΡΙΖΑ χρειάζεται και συνέχεια και τομή, τόνισε ο Ευκλείδης Τσακαλώτος στην τοποθέτηση του στη συνεδρίαση της Κεντρικής Επιτροπής, μετά και την ανακοίνωση της υποψηφιότητάς του για την προεδρία του κόμματος.

Στην συνέχεια είπε ότι μετά την ήττα χρειάζεται αναστοχασμός, σκέψη και συλλογικότητα, προσθέτοντας πως αυτό μπορεί να γίνει σε μια πορεία προς το συνέδριο. «Αλλά το θέμα είναι να ξέρουμε πού θέλουμε να πάμε. Πρέπει να ξέρουμε πού θέλουμε να είμαστε το 2026 και άρα να ξέρουμε πώς πρέπει να αρχίσουμε να ετοιμαζόμαστε από τώρα για τότε». Σημείωσε ότι δεν υπάρχει ούτε ένας αριστερός, ούτε μια αριστερή που να μην θέλει να απευθυνθεί σε πλατιά ακροατήρια. Αλλά αυτό, είπε, ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να το κάνει έχοντας σταθερή και αξιόπιστη ταυτότητα «και άρα πρέπει να έχεις σαφείς και γνωστές προτεραιότητες».

Ο κ. Τσακαλώτος ανέφερε ότι ο ΣΥΡΙΖΑ πρέπει να πείσει τον κόσμο με τις θέσεις του και ότι αυτές τις θέσεις πρέπει να κάνει ηγεμονικές στη κοινωνία, με αυτές τις θέσεις πρέπει να ξαναγίνει κυβέρνηση, με αυτές τις θέσεις να βελτιώσει τις ζωές των ανθρώπων. Μίλησε για τις αλλαγές που συντελούνται στην παγκόσμια πολιτική σκακιέρα, σημειώνοντας ότι ο ΣΥΡΙΖΑ δεν μπορεί να μην επεξεργαστεί τις αλλαγές αυτές, να μην έχει θέσεις για την βιομηχανική πολιτική, την ανάπτυξη, τα εργασιακά.

Μίλησε για ένα δημοκρατικό κόμμα των μελών, με λογοδοσία, με διαδικασίες, με όργανα. Ένα κόμμα με πολιτικό πολιτισμό. Για ένα κόμμα «όπου ο πρόεδρος θα πρέπει να είναι πρώτος μεταξύ ίσων». Μίλησε για ομάδες επεξεργασίας των θέσεων και των προτάσεων, ώστε ο ΣΥΡΙΖΑ να έχει τεκμηριωμένες θέσεις σε κάθε ζήτημα. Ο κ. Τσακαλώτος έκλεισε την τοποθέτηση του λέγοντας ότι στόχος του είναι να ξαναδώσει στους αριστερούς και τις αριστερές, στα μέλη του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ την αυτοπεποίθηση, την σιγουριά και την περηφάνια να παλεύουν για τα επιχείρημα τους, τις θέσεις και τις αξίες τους. Για να έχουν ένα αξιόπιστο μεγάλο κόμμα, ένα κόμμα που θα ξαναγίνει κυβέρνηση.

Νίκος Παππάς: Ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία

Την άποψη ότι «ο ΣΥΡΙΖΑ είναι η μοναδική προοπτική απομάκρυνσης της κυβέρνησης Μητσοτάκη από την εξουσία» εξέφρασε ο Νίκος Παππάς στην Κεντρική Επιτροπή, καταθέτοντας επισήμως την υποψηφιότητά του για την ηγεσία του κόμματος.

«Σήμερα κάνουμε το πρώτο βήμα μιας μεγάλης αντεπίθεσης του προοδευτικού κόσμου της χώρας και ξεκινάμε ένα εγχείρημα μιας νέας νικηφόρας πορείας», πρόσθεσε.

Ο κ. Παππάς αναφέρθηκε στον Αλέξη Τσίπρα λέγοντας ότι «υπήρξε πρόεδρος του κόμματος για 15 χρόνια. Φίλος, σύντροφος και συνοδοιπόρος για όλες και όλους μας. Υπό την ηγεσία του το κόμμα, η παράταξη έφτασε να διεκδικεί και να κερδίζει τη διακυβέρνηση. Και πιστώνεται, πέρα από κάθε αμφιβολία, ότι αξιοποίησε με επάρκεια όλο το πολιτικό και ιδεολογικό οπλοστάσιο του χώρου μας».

Για το πολιτικό στίγμα του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Εκφράζουμε και συσπειρώνουμε όλον τον κόσμο από την αριστερά ως το προοδευτικό κέντρο. Κάθε αναδίπλωσή μας στη «φωλιά» της ριζοσπαστικής αριστεράς και μόνο θα ήταν μεγάλο λάθος. Η περίοδος της απλής αναλογικής έκλεισε. Σε περιβάλλον ενισχυμένης αναλογικής, μόνο παρατάξεις που εκφράζουν ευρύ τόξο δυνάμεων μπορούν να κερδίζουν εκλογές. Αυτή η παράταξη δεν έχει ιδιοκτήτες και ενοικιαστές, έχει ισότιμους αγωνιστές και αγωνίστριες. Το βλέμμα μας πρέπει να είναι στραμμένο στην κοινωνία και όχι εντός μας».

Τζουμάκας: «Μπορώ να συμβάλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ»

Στο κείμενο της υποψηφιότητάς του, ο Στέφανος Τζουμάκας – μεταξύ άλλων – αναφέρει: «Μπορώ να συμβάλω με γνώση, εμπειρία και εντιμότητα στην αλλαγή πορείας του ΣΥΡΙΖΑ-Π.Σ. για τη συγκρότηση μιας στρατηγικής νίκης στην επόμενη εκλογική αναμέτρηση και την ανασύνταξη του προοδευτικού κινήματος με στόχο την υλοποίηση της πολιτικής μας υπέρ της χώρας και του ελληνικού λαού».

Πολάκης: Δεν μπορώ να είμαι υποψήφιος σε μια fast track διαδικασία, η οποία δεν θα βοηθήσει τον ΣΥΡΙΖΑ

Να γίνει συνέδριο και εκλογή προέδρου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, ήταν η θέση που διατύπωσε ο Παύλος Πολάκης στη συνεδρίαση της ΚΕ. Σε δηλώσεις που έκανε εν συνεχεία μπροστά στις τηλεοπτικές κάμερες είπε ότι αν αυτό γίνει αποδεκτό αύριο στην ψηφοφορία, «τότε, ναι, είναι ανοικτό για μένα να καταθέσω υποψηφιότητα για πρόεδρος του κόμματος». «Αν πάμε σε μια λογική και μια fast track διαδικασία και με όρους life style που προσπαθούν να επιβάλουν μια σειρά από συστημικά Μέσα, τότε σε αυτή τη διαδικασία εγώ δεν έχω θέση».

 Ο κ. Πολάκης είχε διατυπώσει αναλυτικά τις δικές του θέσεις για το χρονοδιάγραμμα των διαδικασιών εκλογής προέδρου.

Συγκεκριμένα ανέφερε στην τοποθέτηση του ότι για εκείνον «παρουσιάζεται ως μονόδρομος η σύγκληση Συνεδρίου μετά τις αυτοδιοικητικές εκλογές, στο οποίο θα εκτεθούν όλες οι απόψεις και θα ληφθούν οι συλλογικές αποφάσεις για το μέλλον του κόμματος. Εννοείται ότι το Συνέδριο θα εκλέξει νέα Κ.Ε., νέα Π.Γ και νέο Γραμματέα και θα δρομολογήσει τη διαδικασία για την εκλογή νέου Προέδρου από τη βάση». Είπε ότι «δεν είναι δυνατό να κάνουμε το αντίστροφο, δηλαδή πρώτα να εκλέξουμε το πρόσωπο που θα ηγηθεί του κόμματος και μετά να αποφασίσουμε το πολιτικό πλαίσιο που αυτός ή αυτή θα κληθεί να εφαρμόσει και να υπηρετήσει».