Η Βουλή που προέκυψε από τις εκλογές της 25ης Ιουνίου και ορκίστηκε χθες συνέρχεται προκειμένου να εκλέξει το νέο προεδρείο, ήτοι τον Πρόεδρο, που αναμένεται να είναι και πάλι ο Κώστας Τασούλας, τους αντιπροέδρους, τους κοσμήτορες και τους γραμματείς, σύμφωνα με τις προτάσεις των κοινοβουλευτικών τους ομάδων.

Αξίζει να σημειωθεί ότι ο κ. Τασούλας, που προτείνεται από τη Νέα Δημοκρατία και θα επανεκλεγεί καθώς το κόμμα έχει την πλειοψηφία, θα αποκτήσει το αξίωμα για τρίτη φορά (το 2019, στις εκλογές του περασμένου Μαΐου και σήμερα) κάτι που έχουν πετύχει μεταπολιτευτικά μόνο ο Αθανάσιος Τσαλδάρης και ο κ. Απόστολος Κακλαμάνης. Μάλιστα ο κ. Τασούλας θα έχει την ευκαιρία να σπάσει και το ρεκόρ θετικών ψήφων που διατηρεί ο ίδιος με 283 «υπέρ».

Φωτογραφίες από τη Βουλή…

Βάσει του Κανονισμού, το πρώτο σε κοινοβουλευτική δύναμη κόμμα προτείνει τα πρόσωπα που θα στελεχώσουν και τις 3 πρώτες θέσεις αντιπροέδρων. Έτσι η ΝΔ για τη θέση του Α’ Αντιπροέδρου θα προτείνει τον κ. Γιάννη Πλακιωτάκη αντί του Νικήτα Κακλαμάνη που την κατείχε έως σήμερα. Για Β’ Αντιπρόεδρος αναμένεται να προταθεί ο κ. Γιώργος Γεωργαντάς στην θέση του κ. Μπάμπη Αθανασίου ενώ Γ΄ Αντιπρόεδρος θα επαναπροταθεί ο κ. Θανάσης Μπούρας.

Ο ΣΥΡΙΖΑ για την μια θέση αντιπροέδρου (του Δ’ κατά σειρά) που δικαιούται, θα προτείνει την Όλγα Γεροβασίλη αντί της Μερόπης Τζούφη. Το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει για Ε’ αντιπρόεδρο και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο ενώ το ΚΚΕ τον Γιώργο Λαμπρούλη. Η Ελληνική Λύση αναμένεται να προωθήσει την υποψηφιότητα του Βασίλη Βιλιάρδου αντί του Κωνσταντίνου Χήτα, οι Σπαρτιάτες θα προτείνουν τον Πέτρο Δημητριάδη, η Νίκη τον Γιώργο Αποστολάκη ενώ δεν έχει ξεκαθαριστεί το πρόσωπο που θα θέσει υποψηφιότητα από πλευράς Πλεύσης Ελευθερίας.

Πάντως η ΝΔ αναμένεται να καταψηφίσει την υποψηφιότητα των Σπαρτιατών για την θέση Αντιπροέδρου της Βουλής μετά τις δηλώσεις του επικεφαλής του κόμματος της ελάσσονος αντιπολίτευσης Βασίλη Στίγκα υπερ του Ηλία Κασιδιάρη. Αντίστοιχη στάση αναμένεται να κρατήσει και ο ΣΥΡΙΖΑ ενώ αν συμπορευτούν ΠΑΣΟΚ και ΚΚΕ τότε η υποψηφιότητα δεν θα λάβει τις 75 θετικές ψήφους που είναι απαραίτητες για την εκλογή και η θέση θα μείνει κενή. Μάλιστα ο ΣΥΡΙΖΑ αναμένεται να καταψηφίσει και την υποψηφιότητα που θα κατατεθεί από τη Νίκη.

Η προβλεπόμενη διαδικασία

Στη σημερινή συνεδρίαση προεδρεύει ο προσωρινός Α’ αντιπρόεδρος της Βουλής Νικήτας Κακλαμάνης. Ανακοινώνει τις επιστολές των προέδρων των κοινοβουλευτικών ομάδων σχετικά με τα πρόσωπα που προτείνουν για νέο πρόεδρο της Βουλής καθώς υποβολή υποψηφιότητας από υποψήφιο, δεν είναι παραδεκτή.

Ο νέος Πρόεδρος της Βουλής εκέγεται με ονομαστική ψηφοφορία και απαιτείται να λάβει την απόλυτη πλειοψηφία του όλου αριθμού των Βουλευτών. Αν δεν συγκεντρωθούν οι 151 θετικές ψήφοι, η ψηφοφορία επαναλαμβάνεται και εκλέγεται αυτός που έλαβε τις περισσότερες ψήφους.

Ο κ. Κακλαμάνης αναγγέλει το αποτέλεσμα της ψηφοφορίας και καλεί τον νέο Πρόεδρο να καταλάβει αμέσως την έδρα, όπου εκφωνεί και λόγο. Ακολούθως, η Ολομέλεια διακόπτει για λίγα λεπτά και συνεχίζει υπό την προεδρία του νέου Προέδρου στις διαδοχικές ψηφοφορίες για την ανάδειξη των 10 αντιπροέδρων της Βουλής. Οι τρεις πρώτοι αντιπρόεδροι θα είναι από την κοινοβουλευτική ομάδα της ΝΔ και ένας από τα υπόλοιπα κόμματα ώστε να σχηματιστεί το αναλογικό αντιπροσωπευτικό προεδρείο της Βουλής. Η εκλογή των αντιπροέδρων της Βουλής γίνεται με σχετική πλειοψηφία. Όμως, ο κάθε ένας πρέπει να λάβει τουλάχιστον 70 θετικές ψήφους για να μπορέσει να εκλεγεί.

Το Σάββατο η ψήφος εμπιστοσύνης

Την Πέμπτη 6 Ιουλίου θα αρχίσει η τριήμερη συζήτηση, στην ολομέλεια της Βουλής, επί των προγραμματικών δηλώσεων της νέας κυβέρνησης του Κυριάκου Μητσοτάκη. Μετά το πέρας της συζήτησης των προγραμματικών δηλώσεων, το Σάββατο 8 Ιουλίου, η νέα κυβέρνηση θα ζητήσει την ψήφο εμπιστοσύνης της Βουλής.

Η συζήτηση θα αρχίσει με την ανάγνωση των Προγραμματικών Δηλώσεων της κυβέρνησης από τον πρωθυπουργό. Στη συζήτηση θα μετάσχουν τα μέλη της νέας κυβέρνησης, οι πρόεδροι των κοινοβουλευτικών ομάδων, οι κοινοβουλευτικοί εκπρόσωποι και βουλευτές από όλες τις πτέρυγες του Κοινοβουλίου.

Η ψηφοφορία για την παροχή ψήφου εμπιστοσύνης στην κυβέρνηση θα είναι ονομαστική δι’ εκφωνήσεως και θα διεξαχθεί αμέσως μόλις τελειώσει η συζήτηση επί των προγραμματικών δηλώσεων και το αργότερο ως τη δωδεκάτη νυχτερινή της τρίτης ημέρας από την έναρξη της συζήτησης, δηλαδή, το Σάββατο, 8 Ιουλίου 2023. Η κυβέρνηση απολαύει της εμπιστοσύνης της Βουλής, αν η πρόταση εμπιστοσύνης εγκριθεί από την απόλυτη πλειοψηφία των παρόντων Βουλευτών, η οποία όμως δεν επιτρέπεται να είναι μικρότερη από τα 2/5 (120) του όλου αριθμού των βουλευτών.