Το απόγευμα της Κυριακής η αίθουσα της Ολομέλειας του Κοινοβουλίου θα είναι και πάλι κατάμεστη καθώς θα μεταβούν σε αυτή για να ορκιστούν τα νέα μέλη της Βουλής, που προέκυψαν μετά το αποτέλεσμα των εκλογών της Κυριακής 21 Μαΐου.

Ωστόσο το έργο που θα κληθούν να επιτελέσουν θα είναι ελάχιστο, για να μην πούμε μηδαμινό. Επί της ουσίας οι 300 βουλευτές μεθαύριο θα ορκιστούν, τη Δευτέρα θα εκλέξουν το νέο προεδρείο και το απόγευμα της ίδιας ημέρας θα διαλυθεί και πάλι το Σώμα, καθώς θα ξεκινήσει ο προεκλογικός αγώνας για τις εκλογές της 25ης Ιουνίου.

Το ερώτημα λοιπόν που τίθεται είναι, ποιος θα εκλεγεί Πρόεδρος της Βουλής για μια ημέρα; Παλαιότερα, σε μια ανάλογη περίπτωση, είχε διατελέσει Πρόεδρος με ημερομηνία λήξης λίγων εικοσιτετραώρων, ο Βύρων Πολύδωρας, τον Μάιο του 2012 καθώς και τότε είχαμε επαναληπτικές εκλογές.

Επειδή όμως τότε είχε υπάρξει μια σχετική δυσφορία για το γεγονός ότι υπήρξε πολιτικός που έγινε Πρόεδρος για λίγες ημέρες και έκτοτε απολαμβάνει τα προνόμια του εκάστοτε πρώην Προέδρου της Βουλής (ασφάλεια, γραφείο, υπαλλήλους, κ.λπ.), αυτή τη φορά επιλέχθηκε να μην είναι δραματικές οι αλλαγές.

Σύμφωνα με πληροφορίες, πρόεδρος θα προταθεί από τη Νέα Δημοκρατία να είναι και πάλι ο κ. Κώστας Τασούλας, συνεχίζοντας επί της ουσίας τη θητεία του που ξεκίνησε στις 18 Ιουλίου 2019. Το εάν θα πάρει άλλο πρόσωπο τη θέση του αργότερα, μένει να φανεί, καθώς εικάζεται πως μετά τις εκλογές του Ιουνίου, όντως θα παραδώσει τη σκυτάλη σε άλλον συνάδελφό του από τη Νέα Δημοκρατία.

Από ‘κει και πέρα, ούτε τα υπόλοιπα μέλη του Προεδρείου δεν αναμένεται να αλλάξουν τη Δευτέρα – δεν έχει νόημα άλλωστε, αφού με το που θα εκλεγούν θα παφθούν. Έτσι αντιπρόεδροι από πλευράς Νέας Δημοκρατίας θα είναι και πάλι οι Νικήτας Κακλαμάνης, Χαράλαμπος Αθανασίου και Θανάσης Μπούρας καθώς όλοι τους επανεξελέγησαν.

Από πλευράς ΣΥΡΙΖΑ – Προοδευτικής Συμμαχίας, τη θέση του Δημήτρη Βίτσα που δεν εκλέχθηκε την Κυριακή αναμένεται να πάρει ως αντιπρόεδρος του Κοινοβουλίου, η Μερόπη Τζούφη, ενώ το ΠΑΣΟΚ θα προτείνει και μάλλον και πάλι τον Οδυσσέα Κωνσταντινόπουλο και το ΚΚΕ τον Γιώργος Λαμπρούλη. Τέλος η Ελληνική Λύση θα προτείνει για αντιπρόεδρο τον Κώστα Χήτα, αφού ο Απόστολος Αβδελάς που κατείχε τη θέση, δεν επανεξελέγη βουλευτής.